Nu har jag bestämt mig!

Efter mycket velande fram och tillbaka har jag nu bestämt mig för att låta Regina få sommarvila. Min plan från början var att hålla igång henne fram till slutet på vecka 29 men hon får istället ledigt från och med nu! Det känns jätteskönt att jag äntligen har bestämt mig och att jag nu slipper allt velande! Tror även att det blir bättre för Regina. Hellre vila helt än att hållas igång genom ett pass här och ett pass där. Det passar inte damen riktigt...

I morgon kommer vi att flytta hästarna till en hage med mer bete. Tror att det kommer att uppskattas!


Ett riktigt tömkörningspass!

För att få en extra skjuts med motivation innan jag skulle bege mig till stallet idag tog jag en sväng förbi ridklubben där det var Göran-träning. Fick se "min" kära Mirre vara med! Självklart blev jag inspirerad och jättepeppad! Finns det något som gör en själv så sugen att rida som att se andra göra det??? Det var även kul att träffa Göran lite! Helt oväntat fick jag en kommentar som gav riktigt fint beröm angående min ridning - trots att jag inte var med själv! Tänker dock inte avslöja vad han sa... =P

Stackars Regina fick en riktigt peppad matte idag vilket betydde att hon fick jobba i tömmarna! Jag hade till och med med mig ett långt spö idag, det ni (som jag dock inte använde mer än att jag viftade med det kanske två, tre gånger)!! Förutom en något trög (hm, kan man kalla det trög med en väldigt pigg häst?) start på passet så gick det riktigt bra! Hon var så lösgjord och fin på slutet!! Hon såg till och med riktigt nöjd ut själv!! Nu ska det bli spännande att se hur hon är i morgon, då tänkte jag rida! Antingen har hon träningsvärk och vill ingenting. Eller så känns hon som hon såg ut när jag slutade idag. Hoppas på det sistnämnda!! Snappade även upp några saker som Göran instruerade sina elever om som jag ska träna på i morgon om allt känns ok!

Vilket underbart väder det är ute!! Trots att jag knappt har solat alls (bör undvika det nu) så har jag fått en hel del färg (speciellt om man jämför med den vita nyans jag vanligtvis har)!! Det är nästan så att man känner sig piggare bara av det!

Hoppas att ni har det bra i sommarvärmen!!


Snart kommer ubåten Mirre på besök till Bonäs! Han brukar stoppa ner hela nosen under vattnet när man är och plaskar och så går han så och bubblar, haha! Har frågat Helena om jag får låna honom för att bada med någon dag! Tyvärr så verkade Regina inte så pigg på det härom dagen när jag provade. Hon trodde att vattnet skulle hoppa upp och bita henne i mulen eller något...

Dags för nya tag!

Ännu en dags hästledighet idag. Känns som att jag har slappat till på slutet! Egentligen hade jag kunnat släppa Regina på bete (ute dygnet runt) och vila redan nu men då jag ska ha semester med sambon ett par veckor i juli så tänkte jag passa på att låta henne vila helt då istället. Hon får helt enkelt stå ut (tror nog att hon klarar av det!) med några lediga dagar här och där tills jag återfunnit orken och motivationen (men ändå hållas igång)! Dock så känner jag mig redan peppad att ta nya tag efter endast denna lilla vilodag! I morgon kväll blir det ett tömkörningspass! Tack till er som hjälpt mig idag! Ni vet vilka ni är!

Förstår inte hur jag kan tappa motivationen så ibland, bara efter ett par mindre bra pass! Blir nästan lite sur på mig själv! Skyller på min trötthet eller något... Det finns ju faktiskt en anledning till att jag började rida Regina från början och det var att jag tror att hon har potential! När hon slappnar av, är med på noterna och tar i så känns hon riktigt fin!! Efter våra träningsmånader på ridklubben kändes det även som att hon gått framåt! Visst kunde vi fortfarande ha mindre bra pass, men alla som har sett hur hon var i höstas eller i början när jag stod på ridklubben förstår nog vad jag menar! Sen är det inte så konstigt om hon tappat lite sen flytten till Bonäs - jag har slöat till lite och Regina går helt enkelt bättre på bana än i skogen, så är det bara! Nu när det är fint väder går det dock att utnyttja hagarna då de är torra och fina! Så nu ska jag försöka att ta tag i allt igen! Fortsätta jobba!! Lägger man ner jobbet brukar man få igen det, så är det bara! I och för sig blir det väl någon annan som får igen det eftersom jag inte vet hur länge jag kan rida. Men jag får hoppas att Regina uppskattar mina ansträngningar, även om hon säkert gillar vilodagarna i stora hagen bättre!

Ännu ett "funderar-inlägg", har märkt att jag funderar mycket på hur allt ska bli och hur allt ska ordna sig. Men jag vet ju att det brukar bli bra i slutändan så jag hoppas att det blir så även denna gång!


Foto: Erik Göhlén

Sitsen!

Inspirerad av Aramis blogg måste även jag diskutera lite kring det här med sitsen! Håller fullständigt med henne om att sitsen är A och O i ridningen. Min definition av sitsen är ganska lika den som man får poäng för i dressyrprogrammen: "Ryttarens sits och hållning - korrektheten  och finheten i samt effekten av hjälperna". Allt hänger ihop!! Inte bara hur man sitter i sadeln utan även hjälperna och vilken effekt man får av dem! Allt är lika viktigt!

Trots att jag har ridit i mååånga år nu och tävlat i alla fall en bit upp i klasserna så känns det lite som jag får börja om från början varje gång jag sätter mig upp på en ny häst. Visst - grunderna sitter där och samma gamla problem (jag tittar ner) finns kvar. Men finliret måste "läras in" på varje ny häst! Sedan är vissa hästar lättare än andra att sitta korrekt på. Regina måste jag erkänna att jag har lite svårt för att sitta bra på. Jag lutar mig framåt, har svårt att komma till ridning osv. Kommer ihåg när jag hoppade upp på Mirre en gång (i våras tror jag det var) och fick kommentaren: "Nu sitter du ju kanon på en gång!". Mirre har jag ridit i många år och han är även "min typ" av häst. Det verkar som jag rider sådana hästar bäst, de som kräver lite ridning och som man "jobbar ihop" om ni förstår vad jag menar? Regina är känsligare (men samtidigt okänsligare i vissa lägen, inte lätt) och jag har faktiskt lite svårt ibland att få till det! Jag har inte ridit så många hästar som henne! Men samtidigt känns det då väldigt roligt med henne de gånger jag får till det! Då vet jag att jag har utvecklats som ryttare och lärt mig något nytt!

Det ska verkligen bli spännande att se hur Silvia utvecklas. Även hon ett sto och med Regina som mamma. Men hon har Silvano till pappa och hans avkommor har fått väldigt fina kommentarer angående ridbarheten. Så, som sagt, det ska bli spännande att se!! Det är bara att hoppas att vi passar ihop och att jag klarar av att rida henne!! Hon ska ju bli min nya stjärna är det tänkt!! =)


Jag på Mirre. Tittar ner men sitter väl ändå helt ok i sadeln?


Jag på Regina. Ok då, sitter väl iaf ok på den här bilden (trots att Regina är spänd som en fjäder) men jag skärpte mig väl inför kamerorna! Haha! Såhär brukar det inte se ut! =)


Nu återstår det att se hur det kommer att se ut med mig uppe på den här fröken!!

Han blev tvåa!

Ett litet inlägg till bara, sen får jag nog ta en liten paus så att ni hinner läsa allt!! Haha! Vissa dagar ligger man i  här på bloggen!

Måste ju bara berätta att Jajje kom tvåa idag på V65 efter ett riktigt bra genomfört lopp, tydligen! Tror det visas på tv kl. 21.30 på Tv4 plus om ni vill se!

Grattis Åsa och Jajje!!


Passet för Nina idag...

... gick inte bra. Men vi hade inte världens bästa start heller. Började med att jag skulle lasta - själv. Gick sådär. Regina var ganska lugn men gick bara halvvägs in sen backade hon  ut igen. Höll på så några gånger. Till slut blev jag lite irriterad och försökte smacka på lite mer så att hon skulle få in rumpan. Självklart blev hon då jättesur och slängde sig ut! Jag hann inte med och hon kom lös. Var väääldigt nära att hon sprang ut på den trafikerade vägen! Kände hur tålamodet var på väg att försvinna, vet inte om det är alla hormoner som är i omlopp men jag kände det som att jag lika gärna kunde ge upp och skita i allt på grund av denna lilla incident. Men, jag gjorde ett försök till och då gick hon raka vägen in! Känner också att jag blir mer och mer mån om min egen säkerhet. Att lasta ensam känns inte längre lika självklart och när Regina är pigg i skogen blir jag lite nojjig ibland...

Hur som helst så gick urlastningen bra och likaså framridningen. Passet för Nina började ok men när jag skulle börja kräva lite mer så tjurade Regina och det var jättesvårt att få igenom. Nina tyckte att det var svårt att hjälpa till i det läget eftersom hon menade att det var svårt att avgöra varför hon tjurade ihop. Hon tyckte dock inte att jag skulle ta på mig det utan att det satt hos hästen. Det verkade hur som helst inte kopplat till vänster bak... Jag tror att det är skogsridningen och vilodagarna som ligger bakom i samband med att det är ett sto med en bestämd vilja som jag har att göra med!

Vet inte riktigt hur jag ska orka hålla ihop allt. Ska jag träna Regina för fullt behöver jag åka till ridbana flera dagar i veckan och det har jag varken ork eller motivation för. Får försöka göra det bästa av situationen. Nina tyckte att jag kunde tömköra mer så jag får använda hagarna till att ha några sådana pass i veckan. Sedan får jag ta det som det kommer. Ibland har jag mer energi, ibland mindre. Känns lite ovant att faktiskt få lov att lyssna på vad kroppen säger och inte bara strunta i att man är trött eller har andra defekter som man gjorde tidigare! Nu finns det ett liv till som jag måste tänka på och som för tillfället bor i min kropp! Känns lite konstigt... =)

Det blev ett ganska långt gaggigt inlägg. Men ni vet (kanske?) hur det är, ibland måste man bara få skriva av sig lite. Bloggterapi!

Tack!

Tack så jättemycket för era grattishälsningar!! Sambon har också varit inne och läst och tagit del av era gulliga kommentarer!

Hästeriet flyter på som vanligt nu. Red ut en liten sväng igår följt av ett 20-minuters pass i en hage som har växt till sig riktigt ordentligt! Regina undrade nog varför hon skulle jobba mitt i maten! Men det gick helt ok och det var nog bra att hon fick ett litet dressyrpass inför dagens Nina-träning. Dock så har jag ett litet orosmoln för tillfället. Upptäckte för ett par dagar sedan att Regina fått en smäll på vänster bak. Antagligen blev det under vilan. Hon var inte halt när jag longerade, det syntes faktiskt ingenting, och det kändes ingenting igår när jag red. Svullnaden går ner när hon rör på sig men det är dock en svullnad innan jag ger mig iväg... Trots allt tänker jag vara med för Nina (om det nu inte ser värre ut idag), det borde ju märkas om hon inte är ok under passet och då är det bara att avbryta.

Jag har blivit lite nojjig över sådana där saker. Kommer nu berätta en historia som jag känner mig jättehemsk i... När jag hade Mirre fick han en spark på ett framben. Det blev ett litet sår och lite svullnad. Svullnaden gick dock ner efter några dagar och han var inte halt så jag körde på som vanligt (vem åker och röntgar efter varje liten blesyr om hästen inte är halt?). Var med på träningar, var till och med med på en tävling och blev placerad! Efter drygt tre veckor blev han dock jättehalt, från en dag till en annan. Åkte och kollade upp det direkt och det visade sig att han hade fått en spricka i benet där han fått smällen! Som tur var så dömde inte veterinären mig utan han sa att sprickan förmodligen var väldigt liten i början vilket gjorde att man inte kunnat ana något, men sedan hade den utvidgats under arbete. Han hade ett skräckexempel på en travare som hade varit lika, den hade tom gått ett lopp och vunnit! Sedan skulle de vända hästen på stallgången och då hade benet gått av!! Jag kände mig verkligen jättehemsk när jag förstod hur illa det kunde ha gått men jag var samtidigt tacksam över att allt, trots allt, gått bra. Mirre fick vila i tre månader och sedan var vi igång igen! 

Så, som sagt, jag blir lite nojjig. Nu tror jag inte att det ska vara så illa den här gången. Jag får klämma och trycka runt Reginas sår (som är ytligt) utan att hon reagerar och då är hon ändå en häst som känner efter (till skillnad från Mirre).

Det är inte lätt alla gånger att veta om man gör rätt eller fel! Tänk om de kunde prata! Vad mycket lättare det hade varit! Nu får man försöka tyda signaler och hoppas på att man tolkar rätt... (Eller åka och röntga efter varje liten incident...)


Kolla! Jag lyckades få in filmen! Det här är alltså från longeringspasset häromdagen. Det var lite svårt att filma samtidigt som jag longerade men såhär blev det!

Min "hemlis"...

Ok, nu kan jag inte hålla mig längre! Nu ska ni få reda på min hemlis! Jag och min sambo väntar barn! Har funderat fram och tillbaka om jag skulle ta upp det i bloggen men jag tänkte att det kommer att komma fram förr eller senare ändå och då kan ni lika gärna få reda på det nu! Vi är jätteglada och ankomst är beräknad mellan jul och nyår! (Jag har dock tänkt att det inte gör så mycket om det blir i januari...) ; )

Nu kanske ni undrar hur det blir med hästarna... Regina fortsätter jag att rida ett tag till, sen får vi se hur det blir. Silvia kommer jag att ha kvar hela tiden, kommer dock inte rida in henne i höst. Får se om jag lyckas slänga upp någon annan testpilot! Hur som helst ordnar det sig säkert med allt!!

Så, nu har ni fått reda på en "hemlis" idag!! =D


(Bild: lånad)

Oteknisk...

Känner ni ibland att det tar emot lite att åka till stallet? Ni vet när ni är lediga och ligger på soffan (eller ute i solen), tiden går och ni vet att stallpasset är kvar för dagen... Lite motigt kändes det idag. Efter en hel dag ute i solen lade jag mig inne och kollade på Sällskapsresan som gick på tv. Blev sådär lagomt trött och seg och såg när filmen var slut att det var dags att bege sig till stallet. Bytte om till ridkläder och åkte iväg, något motvilligt. Men när jag väl kom till stallet så kändes allt plötsligt så lätt och roligt! Regina verkade glad att se mig och kom direkt när jag visade mig vid hagen! När jag gjorde iordning henne i stallgången var hon supergosig och snäll! Och under longeringspasset var hon lite pigg men väldigt samarbetsvillig!! Filmade en liten snutt men jag är ju så oteknisk och får inte in filmerna från mobilen i datorn. Fattar inte! Bilderna går bra men inte filmerna... Ska läsa på lite i morgon så kanske jag lyckas! Håll tummarna!! 



En bild lyckades jag dock få in i datorn! =) Som ni ser så drog de mörka molnen förbi och solen sken återigen!

Dags för träning igen!

I helgen har Reginas ägare varit hemma och jag passade då på att vara lite midsommarledig! Regina har fått vila och har bara gått i hagen och myst och ätit gräs! Idag är det dock tillbaka till verkligheten som gäller. Efter flera dagars vila blir det som vanligt ett pass från backen, longering hade jag tänkt mig. I morgon är planen ett dressyrpass i någon hage och på tisdag är det åter dags för Ninaträning! Hehe, ska bli spännande att se vilken form vi är i efter den senaste tidens blandning av vila och skogsridning!
 
Dagens pass kommer inte att bli av förrän framåt kvällen då jag har kvällspasset i stallet. Förhoppningsvis håller det underbara vädret, med värme och sol, i sig tills dess men det börjar torna upp sig mörka moln... Men det blir nog bra hur som helst... =)

Hoppas att ni har haft en trevlig midsommar!


Foto: Stina Ahlenius


Glad midsommar!!

Vill önska er alla en trevlig midsommar!! Här i Dalarna blir det firande med släkten, dock så hoppar vi över den klassiska  midsommarstångsresningen då det regnar ute!! Men god mat och gott sällskap kommer det att bli!



Glad midsommar på er!!
önskar jag och Regina


 

(Foto: Krister Larsson)

På rätt väg...

En dag med uppehållsväder, och faktiskt lite sol, och allt känns bättre!! Även Regina! ; ) Åkte till ridbana idag och hon kändes helt ok! Det var lite motigt i galoppen från början men efter att vi arbetat med den en stund blev det mycket bättre! När jag efter galopparbetet lät henne trava på innan vi avslutade passet så kändes hon riktigt härlig!!

I morgon, onsdag, har jag utsläpp och då blir det nog bara en promenad, sen blir det att åka hem för bullbak och tårtbak. Blir ett helt år äldre, sådär över en dag bara!! Då lär man ha lite fika att bjuda förbipasserande på! =)

Har även en liten hemlis att berätta för er, men den får nog vänta liiite till... =)


Hm, någon som kan gissa vilken sida som är borstad??? =D



Äntligen en dag utan blöta regntäcken!!

Inspiration??

Jag måste erkänna att jag för tillfället har en total avsaknad på inspiration vad gäller hela hästeriet. Kanske är det det dåliga vädret, eller att jag varit/är förskyld, eller så handlar det om att jag egentligen inte är någon uterittsmänniska. Missförstå mig inte nu, jag älskar verkligen att rida ut i skogen, att ha långa galopper på sandvägarna, att plaska i vattnet eller att bara skritta ut på en mysrunda. Men i grund och botten är jag en dressyrryttare och kan jag inte träna på det sätt som behövs så tappar jag sugen lite...

Idag på ridturen kändes det att Regina fått en energikick av att flytta till Bonäs... Mirre fick en likadan när jag flyttade honom dit för ett par år sedan och han blev så rolig att rida! Det kändes verkligen att han fick lusten tillbaka igen och han är så lydig att det gick utmärkt att jobba honom efter sandvägarna. Men att få en energikick på en formel 1-häst... Det är inte riktigt lika bra...

Nu hoppas jag på att det slutar regna så att jag kan börja träna "ordentligt" igen i någon hage. Annars får jag se till att pallra mig iväg till ridhus med transporten nu när jag är lite piggare igen.

Silvia och Passion hade fått stå inne några timmar idag för att torka upp. Det var nog skönt för dem, även om de inte hade haft någon större lust att följa med in... Desto större lust hade de när vi ledde ut dem igen! Pigga och glada var de över att få komma ut och äta gräs igen, trots regnet! Har fått rapporter att de brukar stå mitt ute i regnet och beta (eller ligga och sova tätt bredvid varandra), trots att de har en lummig skog i en del av hagen där de kan söka skydd...

Jag vill ha sol!! Då kanske det strömmar till med endorfiner så att allt känns lite bättre igen!!


Regn, regn, regn...

Nu är jag på G för att åka till stallet och ta hand om och rida Regina. Får sällskap idag så planen är en lite längre uteritt - perfekt dag för det!  (eller inte, det spöregnar verkligen ute...) Fast det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, eller hur var det nu igen?? Tur att jag har regnkläder i stallet!

När vi är klara i Bonäs kommer vi att åka och hälsa på Silvia på betet. Antar att det kommer komma två väldigt blöta hästar för att möta oss. Börjar tycka lite synd om dem, nu har det regnat oavbrutet i flera dagar!! Fast frågan är vad som är värst för dem: regn fast flug/mygg/knott/broms-fritt eller sol och massor med flygfän (för tyvärr brukar de ju hänga ihop)?? Någonstans mittemellan hade såklart varit det bästa!!

Uppdaterar senare om hur allt gick!!

Sen så tänkte jag även meddela att jag från och med nu svarar på era kommentarer här i bloggen i kommentarsfältet!! =)


Förskylningsridtur och hundvalpar!

Någon träning i ridhus blev det inte igår. Min förskylning verkar vara segare än segast och när jag väl kom till stallet igår funderade jag på att inte rida alls då jag var väldigt seg och trött. Men envis som jag är tänkte jag att det bästa för Regina var om jag red en sväng så det fick bli en liten uteritt. Tyvärr var min koncentration någon helt annanstans och Regina som vill ha stöd och uppmuntran av sin ryttare, inte en trasdocka på ryggen som inte hänger med, blev lite springig och ofokuserad. Såhär i efterhand hade det nog ändå varit bäst om jag låtit bli att rida...

Nu över till något roligare! Ni måste bara gå in på Marits blogg och kolla in de underbart söta hundvalparna!


 
Man blir ju helt klart sugen på en liten goldenvalp! Men jag undrar vad dessa två hade sagt om den saken??? =)

Efterlysning! och gårdagens ridpass...

Här kommer åter igen en efterlysning! Denna gång är det som efterfrågas..... SOLEN! Vart är du?? Här vräker regnet ner från en mörkgrå himmel. Jag som vill ha sol!!

Gårdagens ridpass började lite sisådär. Jag var inte direkt laddad inför ridturen, kände mig faktiskt ganska spak. När jag hade skrittat fram och kortade tyglarna kände jag att Regina var riktigt på hugget och väldigt spänd. Dessutom började det i samma stund att regna... Ingen bra start och jag tänkte verkligen: "Hur ska det här gå...." Efter att jag skrittat en stund på kort tygel började jag trava och Regina hade sina berömda fjädrar under fötterna. På grund av att hon var så spänd gick det dock inte så mycket framåt utan mer än hit än dit... Jag försökte att tänka på allt som Nina sagt åt mig: Ner och fram med handen, räta upp dig, rid lätt lååångsamt" och efter en stund började hon faktiskt att trava på ganska bra. Visst var hon fortfarande pigg men hon blev fin i formen och hon tog för sig mer framåt istället för bara uppåt. Det är många som har sagt att hon ser så häftig ut när hon travar sin luftiga trav med frambenen högt uppe i vädret. Dock så måste hon även kliva på framåt, annars blir det att hon "trampar luft". Ett tag igår fick jag dock känslan av att hon gjorde båda sakerna samtidigt: klev på framåt och flashade med sina framben. Jag såg dem nämligen högt uppe och framme när jag sneglade ner... =)

Det blev bara ett skritt och trav pass men jag var ganska nöjd med passet till slut trots allt!

Idag får vi se vad jag hittar på. Funderar på att köra Regina till ridhus och träna lite. Ninaträningen som skulle varit i morgon blev inställd och det spöregnar ute så det alternativet ligger ganska nära till hands...


Motorn...


Söta Regina med sin runda mage. =)

Sjukling...

Min "träningsvecka" har inte börjat så bra som jag hoppades på. Detta på grund av att jag igår blev genomförskyld! Det blev ytterligare en dags vila för Regina men idag trotsade jag förskylningen och tog ut henne i en hage för ett tömkörningspass. Det gick ganska bra, visst var hon lite pigg i början, men det märks att hon blir mer och mer uppmärksam! Mot slutet var hon jättefin! Jag tycker även att hon börjar bli så fin i kroppen, hon har lagt på sig en hel del muskler (och lite mage). Jättekul att se!

Efter en hel dag på soffan blir det nu en dusch och sedan sängen. Min plan är att vakna pigg och frisk(are) i morgon bitti!!

Just det, kanske ska nämna att det verkar som att det redan ordnat sig för Helena och Mirre. Det var flera som var intresserade men  jag tror att hon har hittat den perfekta medryttaren nu!


En favorit i repris.
Foto: Stina Ahlenius

Hästskötare efterlyses!

Efter ett samtal med Helena som nu har hand om Mirre så lovade jag att fråga följande: Finns det någon som är intresserad av att hjälpa till att ta hand om Mirre? Hon söker någon som passar ihop med Mirre och som är villig att hjälpa till med honom några dagar i veckan. Det som behövs dessa dagar är skötsel, mockning, fodersättning, eventuellt pass i stallet, ridning osv, det vill säga det som hör till när man har häst! Ett önskemål är att hitta någon som gillar varierande ridning och som gärna rider ut ibland på härliga uteritter! Ett plus är om personen även har möjlighet att ta sig till Bonäs då Mirre antagligen kommer att stå där några veckor under sommaren (det finns helt underbara ridvägar där). Men just nu står han på ridklubben i Mora.

Mirre har jag tidigare tränat och vi har tävlat upp till medelsvår. Han har gjort några bra starter i medelsvår men då han har lite svårt med bytena så är det LA som vi har haft störst framgångar i och där vi har flest placeringar. Förutom att han har problemen med bytena så kan han väldigt mycket, han trampar, passage är påbörjad, galoppiruetter är påbörjade, skolorna kan han utan och innan osv. Med andra ord är han en väldigt välutbildad häst!! Han är även en riktig läromästare - Om du gör rätt så gör han rätt!! Han är trafiksäker och väldigt snäll att rida i skogen, om man växlar dressyrarbetet med många uteritter är han som bäst, för då är motivationen på topp!

Han är en av de ärligaste hästarna som jag har ridit. Även Göran (som haft honom i träning en månad) tycker att han är en supersjysst häst och han har vid flera tillfällen påpekat att han verkligen gillade att rida honom!! Jag har även fått positiva kommentarer från bland andra Mattias Jansson och Rasmus Bondergaard. Tyvärr så har han lite för svårt med galoppen för att räcka till de högre klasserna men som en liten kompensation har han en superhärlig trav!

Nu har ni chansen!! Kontakta Helena eller skriv en kommentar här på bloggen om vem ni är och kontaktuppgifter (jag godkänner då inte kommentaren utan vidarebefodrar endast uppgifterna till Helena).



Foto: Susanna Kans


Mirre är efter Amiral - Favorit och är född 1994.

Hemma!

Igår kom jag åter hem efter helgens bravader! Hade tänkt åka till stallet och rida Regina men jag var så trött så jag lät bli... Får nog bli ett longerpass eller tömkörningspass idag eftersom det åter blivit två vilodagar i rad för Regina = pigg häst. Nästa helg ska jag dock inte bort på någonting så hela den här veckan kommer hon nog att få jobba på ganska bra! =)

Helgen har varit bra och Jajje var jätteduktig!! Han blev fyra (och var dessutom väldigt nära att bli trea). Som vanligt hamnade han i dödens (den jobbigaste positionen man kan ha i ett travlopp) men trots att han fick jobba hårt där och var trött in på upploppet kämpade han på ända in i mål! Han är verkligen superduktig med en enorm vilja att springa! Torbjörn Jansson som körde var imponerad av hans insats!

Nästa start blir troligtvis om två veckor, funderar på att åka och titta på honom då också!


Jajje mådde bra i hagen dagen efter loppet. Spöregn då men på travdagen klarade vi oss från regn och hade faktiskt en hel del sol!

Ett litet inlägg till...

Hade verkligen inte tänkt blogga idag men jag kunde inte låta bli!! =) Måste bara berätta att Regina kändes kanonfin idag! Hon var superhärlig att rida, bara flög fram men på ett avpänt och balanserat sätt! Vi red ute i skogen på de underbara sandvägarna.


Efter att ha blivit inspirerad av Aramis och Latin så gjorde jag en liten film när jag skrittade hemåt. Tyvärr så lyckades jag inte få in filmen i datorn, kan inte med min mobil riktigt... Får ta med mig digitalkameran någon dag i stället...

Efter att jag var klar i stallet åkte jag till veterinärstationen för att köpa ett fodertillskott som hovslagaren rekommenderat. Enzion hette det och ska enligt honom fungera väldigt bra på  många hästar. Hoppas att det funkar på Regina också, hon har lite dålig hovkvalitét. Lovar att rapportera om hur det verkar när hon ätit det ett tag.

Någon som provat detta??

Sista häststoppet för dagen blev på betet där Silvia och Passion går. De verkade verkligen må jättebra!!


Silvia och Passion

Nu sticker vi snart, har ni inte hunnit läsa vart än så kika in det förra inlägget!! =) So long!!

Dags för start igen!

I morgon sticker jag iväg igen. Den här helgen bär det av till Östersund där vi ska kolla på sambons travhäst Jajje som startar i V75! Passar på att åka redan i morgon fredag för att sedan återvända hem på söndag.

Kommer att bli riktigt kul att se honom springa igen! Han har startat en gång tidigare i år och då blev han tvåa. Efter det har han blivit behandlad men nu ska han tydligen vara fullt frisk och i bra form! Dock så blir det såklart svårt när det är V75, skaplig konkurrens får han! Men ni får hålla tummarna ändå!

Vill ni se honom på tv så startar han i V75-6, har startnummer 5 och heter Jay Jay Okocha. Sammandraget visas kl. 18 på tv 4 på lördag men har för mig att det går att se direkt också men vet inte kanal eller tid för det.

Ni får ha en trevlig helg!!


Jajje

Longering...

Ok, här kommer ett inlägg om longering ifall att någon är intresserad! Som jag sagt tidigare så har detta sätt att longera fungerat bra på alla hästar som jag haft (och det är väl en ganska allmänt använd metod också)!

När jag longerar en häst så använder jag följande hjälpmedel:

- Longeringsgjord
- Inspänningstyglar med gummiringar
- Longerlina
- Vanligt träns
- Longerspö (förutom på Regina, då behövs det inte...)

Jag börjar med att leda hästen utan inspänningar i ca. 10 minuter. Sedan spänner jag fast inspänningstyglarna ganska långt ner på longeringsgjorden på båda sidor. Här varierar det lite från häst till häst hur mycket jag spänner in från början och om jag spänner in lika mkt på båda sidor. En del hästar behöver lite längre inspänning i början för att man senare ska kunna spänna in dem lite mer när de värmt upp. Longerlinan spänner jag först genom bettringen och sedan till longergjorden, även denna sätter jag ganska långt ner.

När jag sedan sätter igång att longera har jag alltid målet att hästen ska gå ut på linan så att den är någorlunda sträckt. För slapp lina = hästen trycker sig inåt och går inte fram till bettet. Hur mkt man driver på är olika från häst till häst. En del behöver mer drivning för att komma igång och börja använda sina bakben medan andra till slut kommer ut på linan av egen kraft (som Regina). När hästen väl är ute på linan brukar resten ge sig lite av sig självt: innspänningstygel på yttersidan får liknande effekt som en yttertygel (vilken är väldigt viktig även i ridning, förstår inte att så många glömmer bort denna tygel!), longerlinan hjälper till att forma hästen inåt, hur mycket avgör du som longerar!

Några övningar som man kan göra när man longerar:
- Låt hästen gå som på en liten fyrkant: släpp fram den så att den går på rakt spår en bit för att sedan svänga, sedan rakt spår igen för att sedan svänga osv.
- Öka och minska volten: När du minskar volten ökar hästen belastningen på bakbenen och kliver oftast på bättre när du åter släpper ut den på större volt igen. Även bra sätt att få igenom böjningen.
- Träna övergångar.

Jag longerar alltid i max 30 minuter och jag försöker att fördela tiden jämnt mellan de båda varven. För ännu bättre effekt så gör samma sak men under tömkörning, då är det ännu lättare att reglera hästen och få den ännu  mera uppmärksam! Tänk även på att använda rösten och ge tydliga kommandon så att hästen förstår vad du vill att den ska göra. Är hästen spänd i början så brukar det oftast ge sig efter en stund om man jobbar på de övningar som jag angivit ovan. 

Longering ersätter inte ridning men är ett bra komplement om man kanske inte har möjlighet att rida eller om man vill motionera hästen på ett sätt så att man får se det fina djuret! Även bra på lite "bråkiga" eller unga hästar som man kanske vill jobba lite från backen innan man själv sätter sig i sadeln.

 
Även om underlaget är gräs på bilden så är det ingenting jag rekommenderar... En ridplan av något slag är bättre.
Här ser ni att den inre inspänningen inte gör så mkt utan det är innspänningen på yttersidan och linan som gör jobbet. 
(Bilden är från i höstas)

Vart tog sommaren vägen?

Hu, vad kallt det är ute idag! Känns som att vintern är på väg tillbaka... Jag frös i stallet i morse men blev i alla fall lite varm under ridturen. Det blev en runda i skogen idag. Vet inte om det var kylan ute, gårdagens vilodag eller Bonäsluften men Regina var SUPERPIGG! Dock så känns det att jag jobbat med henne ett tag nu för hon var ändå ganska reglerbar och ok i formen. Emellanåt kändes hon även riktigt fin, hon blir lite "frän" när hon får på sig sina fjädrar under hovarna och samtidigt driver framåt! Men jag kom även fram till att om jag ska behålla det som jag jobbat fram på vårat "bootcamp" måste jag fortsätta att åka till ridbana regelbundet så att det inte bara blir sådana här laddade pass i skogen...

Nu är det dags för en lååång, varm dusch! (Har tyvärr inget badvänligt badkar)


Är det redan dags för vinter igen???

Härliga hagar!

Efter att Regina fått ett ganska hårt pass igår då hon var jätteduktig blir det vilodag för henne idag! Jag tänkte först att jag skulle promenera med henne när jag var i stallet i morse men då hon går i en stooor hage hela dagen där hon rör sig mycket så var jag lat och lät henne vara helt. 

Fast helt lat har jag inte varit. Passade på att städa sadel/foderkammaren och höutrymmet. Sedan så bytte jag hage till Reggie och Regina så att de skulle få lite mer gräs och det innebar även lite kånkande med vattendunkar. Så jag känner mig ganska nöjd med min insats ändå!!





Gårdagens hästeri...

Gårdagens hästeri gick bra! Silvia är en pärla att lasta och köra. Än så länge har hon gått rakt in i transporten utan att blinka varje gång jag har lastat henne. Så duktig tjej! Sedan står hon som ett ljus (om nu inte matte gör bort sig och bromsar för hastigt eller svänger för fort, då trampas det runt lite tills hon hittat balansen igen. Som tur är händer det inte så ofta... =).

När vi kom fram ledde vi hästarna ner till betet som låg en liten bit bort. På vägen dit fick vi även lov att passera en liiiiten bro som Silvia tyckte var ganska läskig. Men som vanligt så höll hon sig ändå lugn och efter lite lirkande gick hon över. Älskar verkligen hennes temperament, hoppas att hon kommer att fortsätta vara som hon är nu även i framtiden! Då kommer hon nog att bli en riktigt trevlig häst!

Betet var stort och fint med både öppna ytor med bete och med skog som de kan söka skydd i. Tror att de kommer trivas bra där! Det såg ut så igår i alla fall!

Tyvärr så var jag en dålig bloggerska igår då jag glömde kameran i bilen! Så inga bilder tyvärr... Får knäppa lite kort när jag åker dit nästa gång istället...

Regina blev det en longerpass med. Hittade en hage som var perfekt till det jobbet! Hon var dock inte så superladdad som jag trodde att hon skulle vara, värmen och allt gräs kanske tagit lite på krafterna, men hon var lite spänd i början. Det blev inte lättare av att syrran Reggie stod och gnäggade efter henne inne i stallet! Det är sådant som blir så tydligt när man står i ett litet stall - hästarna får betydligt mer fullt upp med att hålla koll på sina kompisar. I ett stort stall passerar så många hästar att de verkar ge upp med att hålla koll på alla... Hur som helst så gick longerpasset bra. På slutet var Regina helt avspänd och såg jättefin ut! Sättet jag longerar på är väldigt enkelt men väldigt effektivt! Det har fungerat bra på alla hästar som jag jobbat med. Tänkte slänga ihop ett inlägg om det framöver så håll utkik! =)


Så vackert! En bit bortanför hagarna i Bonäs går det att rida ner i vattnet där det är långgrunt. Helt underbart att plaska med hästarna där! Ska nog rida ner dit med Regina någon dag!
Den här bilden är tagen från Mirres rygg, troligtvis förra sommaren.

Tillbaka till hästarna!

Nu är jag åter hemma igen efter en tripp till storstaden! Jag älskar verkligen vardagen med alla hästar men ibland är det ändå skönt att få ett litet avbrott och göra någonting annat också! Men efter detta lilla avbrott längtar jag verkligen efter hästarna!

Dagens hästplaner ser ut som följer:

* Köra Silvia på bete.
* Motionera Regina. Efter två dagars vila kommer damen vara megaladdad (jag känner henne vid det här laget) så idag blir det ett pass från backen: longering eller tömkörning. Får försöka hitta någon bra plätt i någon hage som kan fungera som "ridbana".
* Mockning och stallfix!

Ser fram emot dagen!


Silvia och Passion förra året. Då gick de i Bonäs.

RSS 2.0