Motiverad!

Tänk vad en häst i bra form kan göra för motivationen! Härom veckan när det kändes lite sådär i ridningen ska jag erkänna att jag kanske inte var sådär jättepeppad att åka till stallet för att rida. Det var mörkt ute, kallt och efter en jobbdag och mys med bästa Tyra kände jag mest för att sätta mig i soffan och bara slappa. Sådana dagar är det ändå bra att ha häst för då tvingas man upp och iväg och när man väl är i stallet så är det såklart kul ändå! Ännu roligare är det dock när hästen känns riktigt fin, då lockar inte soffan på samma sätt. Som Wadesch har gjort efter Göranträningen. Hon har varit både taggad och riktigt trevlig att sitta på, har till och med haft några "wow-upplevelser", bland annat gjorde hon ett grymt bra byte i fredags! Sedan har den förvända galoppen känts väldigt stadig och fin och hon har också gjort några riktigt fina travökningar!

Denna helg har jag tyvärr inte haft möjlighet att rida men längtar redan upp i sadeln igen! På tisdag har vi träning för Nina inbokad, ser fram emot den! Missar tyvärr küren på tv idag då jag jobbar, får hoppas att det går att kolla på svtplay senare. Kan tro att det kommer att öka på motivationen ytterligare! 

Önskar att jag hade varit på plats i Globen denna helg! Tänk att få se alla dressyrekipage live, att få gå på någon clinic och att strosa runt i Annexet och shoppa hästprylar! Nästa år kanske! Jag får nöja mig med att jag varit i Tomteland på Midvinterblot denna helg. Det har ju inte med hästar att göra men det var faktiskt inte fy skam ska jag säga. Riktigt roligt!

Nu: Lunch och ladda för en jobbdag! Hoppas att ni har haft en trevlig helg, kanske några av er har besökt Globen?


Hittade den här bilden på Wadesch. Passar egentligen inte alls till inlägget, men kan säga att det är inte ofta som man möts av den här synen när man kommer till stallet... Så söt hon är! <3

Viktigt med bra tränare!

Måste bara säga att jag är så tacksam över att ha en bra tränare. Efter några veckor med W som känts både lite upp och ner behövde jag verkligen en motivationshöjare. En sådan fick jag i lördags då jag red för Göran. Fick även denna gång väldigt positiva ord om hästen och han tyckte att hon såg väldigt fin ut (alltid jättekul att höra). Sen fick jag som vanligt väldigt bra övningar att göra och saker att tänka på framöver i träningen!

Idag var jag peppad att känna på W lite men hade förberett mig på att hon kanske var lite stel och trött efter träningen. Tvärtom var hon istället taggad till tusen! Väldigt pigg men väldigt fin! Det enda var väl att hon såg spöken som vanligt. Förstår inte att hemmaridhuset ska vara så himla läskigt! Så läskigt att rumpan åker in och att hon försöker sticka från det läskiga.... Det är bland annat en lampa som växlar mellan att vara tänd och släckt och det är där hon oftast är spänd. Men när hon går därinne nästan varje dag tycker jag att hon borde ha vant sig vid detta! Eller så är det bara någon grej som hon har fått för sig. I ridhuset där träningen var kanske hon var lite tittig och tappade fokus på mig vid något tillfälle. Men hon jobbade ändå väldigt avspänt och det var inte alls i närheten som det kan vara hemma... Hur som helst, under dagens pass gjorde det inte så mycket då hon kändes så fin och taggad för övrigt så jag klev av med ett leende på läpparna.

Nu ska här tränas på fram till jul!!


Hahaha, vet inte vad jag har för min här, men W ser ju ok ut så bjussar på den! ; )

Foto: Susanna Kans


Skickar också en tanke till fina Myggan som lämnat oss idag. Usch, det absolut jobbigaste beslutet att ta som hästägare, men ibland måste man och nu betar hon på de evigt gröna ängarna! Kram på dig Tin!!! <3

Igång igen!

Efter några dagars vila satt jag idag återigen på hästryggen. Mer motiverad än förra veckan, jag tror jag behövde den där extra vilan. Kanske Wadesch också för hon kändes mycket bättre idag! Detta kan dock ha haft flera förklaringar:

* Hon var motiverad och laddad efter vilan.
* Jag red bättre då jag var mer motiverad.
* Vi hade sällskap av Tin och Quicken vilket hade en lugnande inverkan på henne så att hon lättare kunde spänna av.
* Jag fick väldigt bra råd av Tin vilket gjorde att den trilskandes högergaloppen till slut kändes riktigt fin!

Kändes verkligen som att vi hittade tillbaka till där vi ska vara så nu hoppas jag att den här fina känslan hänger sig kvar ett tag! I morgon blir det återigen trimning med sällskap så hoppas på ännu ett bra pass då!

Tänkte tipsa er om en blogg också! Visste ni att Patrik Kittel bloggar på sin hemsida? Här är adressen till den: patrik-kittel.eu. Är lite roligt för i en intervju berättade han att han var väldigt inne på det här med sociala medier, bland annat facebook. Efter intervjun var det många som ville bli vän med honom, däribland min syrra. Då hennes vänförfrågan blivit accepterad så tänkte jag att jag (som är dressyrryttare, hon är hoppryttare) inte kunde vara sämre så numera är jag och Patrik fb-vänner. Haha, jag och tusentals andra...





En sak som jag saknar lite nu när det blir mörkt ute så tidigt är att jag missar den härliga vyn som är då jag passerar en bro på väg till/från stallet. Bilderna gör den inte rättvisa och jag har många gånger tänkt att det hade varit kul att komma dit någon gång med en riktig kamera, hade nog gått att få till helt magiska bilder där vissa dagar!

Back to basics

Ibland när ridningen och träningen inte riktigt går som jag tänkt mig så börjar jag alltid fundera på hur jag ska få allt på rätt spår igen. En taktik som verkar fungera är att backa, gå tillbaka till grunderna. Det går inte att fuska med grunderna och även om man försöker tänka på dessa under pass där man lägger in många olika övningar med varierande svårighetsgrad så tror jag att man kan få ut mycket av att ta det ett steg längre.

Under några pass förra veckan tyckte jag att Wadesch och jag kört fast lite. Den där extra energin saknades och jag tyckte att det var svårt att komma till ridning. I lördags tog jag fram klippmaskinen för att få bort den lilla vinterpälsen som W satt och sedan red jag ett pass på utebanan med väldigt låga krav. Runt fyrkanten, in på en stor volt, lättridning och lättsits. Fokus på att jag skulle inverka så lite som möjligt, att W skulle bjuda ärligt framåt. Även på pigga hästar är detta med bjudning otroligt viktigt då man givetvis vill ha ett ärligt stöd i handen och att hästen ska jobba genom hela kroppen och ryggen utan att man som ryttare inverkar alltför mycket genom att trixa och fixa för att få till detta. Visst påverkar man hästen ändå och visst är det superviktigt med övergångar, lösgjordhet och allt detta men ibland tror jag, som sagt, att det kan ha sina fördelar att verkligen skala bort allt och gå tillbaka till "urgrunden". Inte bara för hästens bjudnings skull utan kanske framförallt för att renodla sin egen ridning och sina hjälper vilket skapar större medvetenhet om vad man verkligen gör som ryttare.

Igår blev det vila och idag var jag laddad för ett pass i ridhuset. Det märktes på en gång att W var på tårna. Allt och inget var farligt, rumpan åkte in några gånger och även om W går fram överallt visade hon tydligt att framförallt ett hörn i ridhuset var synnerligen läskigt. Jag försökte låtsas som det regnade och fortsatte bara med grundjobb; lättridning, lätt sits, fyrkantspår, volter med visst fokus på extra ställning (framförallt bort från allt det läskiga) och bjudning. Något som verkade ge resultat då hon mot slutet av passet kändes precis som sig själv igen. Fin i formen, rörlig, mjuk, fint sug framåt och på bettet. Nu känns det som att vi kan fortsätta där vi var igen! Det dumma denna vecka är att jag är borta eller har förhinder flera dagar vilket betyder fler vilodagar än vad som brukar ges. Dagens extra energi beror nog inte heller enbart på ridstilen utan klippningen har med största sannolikhet också bidragit till detta. Så efter några extra dagars vila just nu i samband med detta ska det bli spännande att se vad som händer... Men jag hoppas hursomhelst att dagens fina känsla kommer att finnas kvar.

Idag har jag även ridit en till häst, hoppehästen Quicken. En stor herre som gav mig ett riktigt träningspass, det där med att sitta stilla och inverka så lite som möjligt är inte det lättaste på en stor och stark häst, ibland orkar jag helt enkelt inte bara sitta kvar stadigt och vänta ut hästen. Då blir det lite "fulridning" även om grundtanken finns kvar i bakhuvudet. Är ändå riktigt glad över resultatet, när den store gossen jobbat igång sin kropp så blev han riktigt trevlig och känndes helt plötsligt inte alls så stor och stark, enbart på ett positivt sätt i sådant fall...

Vill avsluta med att säga att jag är jätteglad över de kommentarer som ibland trillar in här på bloggen och jag ber om ursäkt att jag är så dålig att svara på dem! Har fått någon fråga också och vid tillfälle ska jag sätta mig ned och svara! Håll utkik!

Hoppas att ni får en härlig vecka!


Blandat

Blandat resultat på ridpassen: några riktigt bra och några mindre bra dressyrpass har avverkats med Wadesch den senaste tiden. Måste ändå säga att det positiva med de mindre bra passen är att jag i slutet på varje pass har varit nöjd och tyckt att jag fått igenom det jag velat. Hade även ett riktigt roligt pass häromdagen efter ett par dagars vila då W verkligen var med på noterna! Dagen efter var det lite mer sisådär men kan ju helt enkelt vara så att det "braiga" passet satt sig i kroppen...

Blandat passar även bra in på dagens ridtur som avverkades ute i mörker, snålblåst och duggregn! Som tur är fick vi trevligt sällskap med oss ut och rutinerade Jolly försäkrade Wadesch om att det inte fanns några spöken efter vägarna. Något som W faktiskt trodde på! Nästan i alla fall... Är glad att vi tog oss ut, har otroligt svårt att sitta i ett ridhus för många dagar i rad, detta trots att dressyrarbetet egentligen är det roligaste som finns! Men jag tror stenhårt på att hästar (och ryttare) behöver variation både vad gäller träning, miljö och underlag!

Blandat är det också på hästfronten för mig ibland! Det är inte bara ridning av Wadesch som gäller (även om detta är huvudsysselsättningen medan resten går i perioder och kan ske mer sporadiskt). Ibland är det någon lektion, ibland är det ridning av någon annan häst och ibland (inte ofta men det har hänt) så får jag agera dressyrdomare. I söndags var det sistnämnda fallet då jag agerade domare när Orsa Ridklubb skulle kora sina klubbmästare i dressyr! Roligt uppdrag med duktiga ryttare och hästar! Det är inte lätt att döma ska jag säga men jag hoppas att ryttarna känner sig nöjda med både sin och min insats!

 


RSS 2.0