På plus igen...

Ägaren: Nu har jag goda nyheter! =)

Idag blev det ett tömkörningspass med Regina. Satte fast tömmarna Brink-style. Det passade damen alldeles ypperligt för så lugn och avspänd har jag nog aldrig sett henne i jobb! Gick att reglera traven, galoppen var riktigt fin och framförallt - hon verkade så nöjd och tillfreds! Det ska vi göra om!

Har även lite mer beröm att ge Regina. Det är flera i stallet som har kommenterat hur snäll hon är! Och det är sant, hon har varit otroligt snäll och tillgiven att hantera! Så hon verkar i alla fall vara tillfreds i nya stallet!

Kanske borde skriva ett par rader om unghästen också så att ni inte tror att jag glömt bort henne! =) I morse pysslade jag lite med henne, fick bort en hel del päls, hon fäller som bara den!


Silvia.
Det börjar bli dags att trimma den långa manen. Men inte riktigt än, den kanske gör någon nytta mot flugorna i sommar på betet.


Sen så har jag även en liten fråga till er läsare: Är det något speciellt som ni skulle vilja läsa om här i bloggen? Något som ni tycker att jag borde ta upp eller något som ni vill fråga? Det är bara att ni lämnar en kommentar om ni har några önskemål! Jag vill även ha fler tips på bra hästbloggar! =)

Några ridturer...

Dags för en liten uppdatering kanske? =) Börjar med gårdagen...

Igår stod det uteritt på schemat och för en gångs skull så var det inte snöstorm! Dock så undrar jag hur jag tänkte när jag planerat in uteritt efter två dagars vila? Det blev en skritt och trav-runda och det kändes verkligen som att Regina gick på glödande kol! När det snötäckta underlaget dessutom förvandlades till svart asfalt en liten bit så trodde Regina att hon skulle ramla ner i avgrunden om hon gick där. Men efter lite mild övertalning så trotsade hon avgrundsmonstren och satte hovarna på den farliga asfalten, skakandes i hela kroppen! Så spänd och tittig brukar hon faktiskt inte vara så det berodde nog mer på överskottsenergi än knasigt beteende. Några steg (4 kanske?) i traven kändes även kanonfina! Sådana steg gör att jag fortsätter kämpa för om jag kan få kontroll på hästen så att man kan visa de stegen när man vill - då kommer det att bli bra, riktigt bra....

Men, idag var det tillbaka till verkligheten. Blev ett pass i ridhuset. Det började lite sådär med en något flamsig Regina men sista halvan av passet är jag ändå nöjd med! Fick en mycket bättre eftergift idag än vad jag har fått tidigare. Men det är fortfarande mycket kvar att jobba på... Men får ta en sak i taget så får vi se vad som händer!

Nu laddar vi inför Göranträningen på fredag!


Hur kommer vi över till andra sidan?

Bokningar...

Nu har vi ännu en träning inbokad! Den är för Nina Jansson som kommer hit en dag vecka 16. Hon har aldrig sett Regina tidigare så det ska bli spännande att höra vad hon säger!

Sen tänkte jag även boka in en massage till Regina. Det finns en väldigt duktig hästmassör inom lämpligt avstånd och jag tror att det hade varit jättebra för Regina!

Idag har det varit en väldigt lugn hästdag för min del. Regina har vilodag och jag var klar i stallet i morse innan jobbet. Var faktiskt ganska skönt att komma hem från jobbet och inte behöva åka till stallet något mer. Ibland behöver man vilodagar, både hästar och ryttare! 

Hoppas att ni får en fortsatt trevlig helg och till er som ska ut på tävlingar: Lycka till!Foto: Erik Göhlén

Jag har i alla fall (inte) tur med vädret!

Varje gång som jag planerat att rida ut så är det snöfall ute! Likaså idag! I dag var jag dock inte lika morsk som förra gången så det fick bara bli en promenad istället. Men det var mysigt det med!
Regina

Reflektion...

Efter en natts sömn så har jag nu klurat ut några tankar angående Regina:

* Hon är inte van att gå massor i ridhuset och var säkert lite trött på det igår. Därför blir det inget ridhus fre-sön! Laddar inför nästa vecka istället! Måste hålla motivationen på topp! Hon var faktiskt kärv förra torsdagen också, vi kanske ska undvika att rida dressyr på torsdagar? =P

* Jag får försöka att backa tillbaka ett steg och inte kräva så långa stunder med korta travsteg eftersom det verkar vara där som hon "ballar ur". Jag får istället fortsätta på min tidigare plan: Mycket skrittarbete där jag faktiskt kommer åt henne lite, mycket eftergift från min sida i traven för att sedan sakta, sakta ta tillbaka henne.

* Alla tips på hur man rider en häst som är het, ligger på och gärna "rusar" är välkomna! Jag är ju van att rida hästar som man får "jobba ihop" så jag har väl inte fått in rätt känsla än kanske...
 

Vi SKA förstå varandra till slut, jag och Regina!
Foto: Krister Larsson

Vad kul med alla besökare som hittade hit igår! Hoppas att ni kommer hit igen! Vill ni veta mer om alla hästar som jag rider så är det bara att klicka på kategorin "Om Drömdansaren". Välkomna!

Tävlingsdags...

...överallt, i alla bloggar utom min. =(

Jag är så tävlingssugen! Någon som vill låna mig en häst som jag kan styra runt på kanske? ; )

Nej, jag får drömma mig tillbaka istället till tiden med Totte (eller med Mirre för den delen, har en del roliga minnen med honom också). Jag nämnde ju tidigare i ett inlägg att jag hade ett tävlingsminne som Maria Eriksson var inblandad i. Here it comes!
 
Jag och Totte skulle vara med på en tävling på Högbo Ridklubb. Vi skulle starta en medelsvår. Det var massor med startande vilket resulterade i att våran startid blev kl. 22.40!! I samma klass red Maria på sin underbara Galliano men han var ung på den tiden och hon fick några missar. Hon var klar långt innan jag ens skulle rida men gullig som hon är så stannade hon kvar för att kolla på oss trots att hon skulle åka den långa vägen hem! Resultatet för mig och Totte? Det blev den första segern i medelsvår för våran del! Jag var hur lycklig som helst!!  


Jag och Totte vid ett annat tävlingstillfälle.
(Kass bild, jag vet...)

Bloggtips!

Hittade en till rolig dressyrblogg:

Linda och Chocco

In och kika med er! =)

Sanningens minut...

Jag har varnat alla i stallet att om de inte är snälla så hänger jag ut dem på bloggen, haha! Och idag är den första ut! Här kör vi med "the truth, the hole truth and nothing but the truth".

Det är stackars Regina som blir den drabbade... Ni vet att man brukar säga "två steg framåt och ett tillbaka". Jag kan erkänna att alla våra myrsteg framåt ersattes av ett jättekliv tillbaka idag. Tillbaks på ruta ett... Ibland vet jag verkligen inte vad det är som jag gör fel. Det får väl Göran tala om för mig nästa fredag... Men idag var en sådan dag när nästan inget alls funkade. Dock så har jag hittat en positiv sak och det var att vänstergaloppen kändes riktigt fin! Förutom den - pannkaka! Men, alla har vi väl sådana dagar när inget fungerar (snälla, det är nu ni alla ska säga ja!).
 
Överlag så har vi ett stort problem men jag börjar med det som är bra. Galoppen känns emellanåt riktigt fin, traven i övertempo känns helt ok och skritten känns riktigt bra ibland. Det är den korta traven som är omöjlig att få till! Regina blir upprörd, stressad, arg bara jag ens nämner att nu ska vi trava i korta steg i en bra form (=inte med huvudet rakt upp i luften). Det går inte!! Möjligtvis så kommer vi till den kompromissen att hon nästan trampar på stället. Visst, jätteduktigt, men det går inte att rida fram ur det!

Vad ska jag göra? Sänka kraven (dock så är mina krav att hon ska vara lika på båda tyglarna, gå med eftergift samt kunna svänga = inga monsterkrav direkt)? Sätta på en graman och fortsätta jobba?

Jaja, en gång = ingen gång. Nästa gång gång går det bra igen... Nu ska jag titta på våran "inspirationsbild" och intala mig själv att det visst gått framåt trots dagens bakslag, att hon är en fin häst och att allt kommer att bli jättebra om några månader.


Om hon kunde se ut såhär några steg i höstas så tänk när man kan påverka henne lite mer och få henne att ta i mer bak och lyfta upp fram!

Foto: Stina Ahlenius

Göranträning...

Nästa fredag ska jag vara med på träning! Då kommer min tränare Göran Liljestam hit till Mora. Ska bli spännande att se hur det går! Jag hoppas verkligen att han tycker att det har gått iaf liiite framåt sen han såg oss sist (vilket var i november). Nu har jag och Regina visserligen haft ett avbrott på två månader men jag tycker nog ändå att det har gått framåt en del bara sen vi flyttade till ridklubben för drygt två veckor sedan!

Hur som helst så brukar det vara kul att rida för Göran! Man brukar även alltid få så bra tips på hur man ska träna vidare.


Denna bild är tagen på mig och Mirre under en Göranträning.
Foto: Susanna Kans

Vilken hästdag!

Idag har det varit mycket hästar för min del! Har dels varit i Bonäs och fodrat, mockat och packat hö till Silvia. Sen så har jag varit på ridklubben och ridit Mirre och Regina samt mockat osv till Regina.

Mirre red jag ett dressyrpass på i ridhuset. Tränade massor med övergångar och att han skulle ligga kvar i form och ställning i dessa. Han ville gärna dra fram nosen ett par centimeter varje gång! Jag ville även ha honom lite kvickare för hjälperna. Tänkte även mycket på "de korta stegen" idag, både i trav och galopp. Det gick riktigt bra!

Eftersom det åter var solsken idag så fick det bli en skrittrunda ute på Regina. Passade på att skritta på asfalt, vilket är bra för senorna. Något som även nämndes på clinicen. Jobbade lite med formen på henne i skritten och det gick bra!

Regina blev även skodd i dag och hovslagaren var så nöjd med henne! Han sa att hon skötte sig bra och han tyckte att hon blivit så fin i hull och muskler! Alltid kul att höra! Att hon är så snäll att sko är också lite extra skönt då jag har fått höra att hon varit en mardröm att sko tidigare! Men nu har hon bara blivit snällare och snällare för varje gång!!!

Idag köpte jag morötter till hästarna! Snacka om att de älskar morötter! Tänk att det kan vara så gott!

 

Jag skäms...

Idag lyckades jag glömma att jag hade ett pass i Bonäs... Jag hade egentligen insläppet men det hade jag helt missat. Fattar inte varför jag inte skrivit upp det passet i almanackan när jag skrivit upp alla andra men så var det. Som tur var så fick jag ett samtal om att hästarna fortfarande var ute så jag kunde åka dit och ta in dem. Dock så blev det lite sent... Typiskt nog så var våran bil på service så jag fick först lov att hitta en bil som jag kunde åka dit med. Även om det händer ytterst sällan att jag glömmer så hatar jag när jag gör det! Det enda jag har att skylla på är min egen förvirrade hjärna som möjligtvis blivit ännu mer förvirrad av att vara i två stall.

Såhär ser i alla fall mina pass ut i veckan. Om jag skriver upp dem här måste jag ju komma ihåg dem, eller hur?

Måndag:    Insläpp i Bonäs.
Tisdag:      Lunchfodring i Bonäs.
Onsdag:    Utsläpp i Bonäs.
Torsdag:   Utsläpp ridklubben.

Fredag:     Insläpp ridklubben.
Lördag:     Utsläpp ridklubben.

Söndag:    Insläpp ridklubben.

Planering inför morgondagen:

  • Ca. 11.30: Åka till Bonäs för mockning och höpackning till Silvia samt lunchfodring.
  • 12.30: Hovslagaren kommer för att sko Regina.
  • Under tiden som hovis jobbar med Regina rider jag ett pass i ridhuset på Mirre.
  • Skrittpass alternativt tömkörningspass med Regina. Beror lite på vad hovis säger.
  • Mockning och höpackning till Regina.

(Apropå hovar så tyckte jag att det var lite kul att de använder matolja på hästarnas hovar på Tullstorp för det gör nämligen jag med! Detta efter rekommendation från hovslagaren.)


Regina - the horse!

Idag blev det ett dressyrpass i ridhuset med Regina. Det gick riktigt bra idag! Började med att jobba en bra stund i skritt (inspirerad av clinicen på Tullstorp). Sedan när jag började trava så fick hon gå på utan att jag påverkade alltför mycket. Det blir då lite övertempo men jag vill undvika att sitta och bromsa, lägger hellre in en volt eller ett litet fyrkantsspår för att bromsa upp istället för att sitta och bromsa med handen i början. Jag försöker även att få igenom små halvhalter men grundtanken är ridning med eftergift. Sedan satte jag mig ner en liten stund i båda varven (något som inte gått överhuvudtaget tidigare i traven!) och jag tränade på att få henne att ta korta lugna steg, något som hon tycker är jättejobbigt. Struntade lite i vart hon hade huvudet då och försökte bara få henne att vänta och att söka sig neråt med eftergift! Gick riktigt bra och inga protester! Avslutade med lite galopp i båda varven och där kändes hon riktigt fin, även om det var något övertempo.

Det är svårt att förklara hur Regina är för er som inte vet. Hon är väldigt speciell och den absolut svåraste hästen som jag ridit. Eftersom hon är i princip outbildad trots sina 8 år så är det mycket som måste göras från början. Dock så har hon varit hos en hoppryttare i ca. 8 månader men den formen som hon hade när hon kom tillbaka har jag jobbat hårt med att "forma om". Jag jobbar med att få henne att arbeta mer med ryggen och att få henne i en lägre form med bättre eftergift. Men hon är otroligt "på hugget", (jag har aldrig sporrar och har spö endast vid ett fåtal tillfällen), och turboväxeln är i jämt! Så det är svårt att få henne "att vänta". Men det känns som att det går åt rätt håll och självklart så hoppas jag att hennes energi och känslighet kommer att vändas till något positivt så småningom.

Jag känner mig så envis att det ska gå att få henne till en bra dressyrhäst så jag hoppas, hoppas, hoppas att det blir så!Oldenburg farm
Regazzoni

Hon har ju en snygg farsa så några gener kanske har förts vidare till henne, tänker jag!!

Tullstorp Stallionshow!

Var inne på bloggen Latin, en så kallad dressyrhäst och där låg en länk till Tullstorps hingstvisning.

Snacka om att man blir inspirerad när man ser klippen därifrån! Nu har jag inte kollat på alla klippen men några av dem som jag kollat på som jag verkligen rekommenderar att ni kikar lite extra på är: Biggles 1015, Clinic del 1 samt Clinic del 2. Vilken bra träning och vilka kloka och användbara tips! Jag sög åt mig som en svamp!

Sen så tyckte jag även att ett underbart klipp var det på fölisarna!

Gå in där och kolla och bli inspirerade ni med!

En helt vanlig stalldag!

Jag tänkte att jag skulle berätta om hur en vanlig stalldag kan se ut för mig. Nu är alla dagar olika men stalljobbet som jag har gjort idag gör jag varje dag. Sedan kommer det oftast till något mer såsom utsläpp/insläpp av hästar, en vända till Bonäs för att ta hand om Silvia, ett ridpass eller tömkörning av ytterligare någon häst...

Men idag hade jag inget pass och jag behövde heller inte åka till Bonäs så idag var en soft dag! Den såg ut såhär:

   
Klockan 12.27 beger jag mig mot stallet.
Några minuter senare är jag framme vid infarten till ridskolan. Riktigt dåligt väder idag...Först mockar jag och fyller på vatten...

...sedan packar jag höpåsarna, fyra stycken/dag...

...fyller matburkarna. Upptäcker dock att morgonmaten står kvar. Går och häller in den i krubban...

... och hämtar sedan Regina i hagen. Låter henne gå in och äta upp maten innan jag gör iordning henne för ridturen. Riktigt dåligt väder idag, snö och blåst.

Efter lite snack med trevliga människor i stallet och efter ett litet avbrott i borstningen pga av insläpp av ridskolehästarna så är vi redo för ridtur! Och eftersom det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder (ha!) så rider vi ut i skogen eftersom planeringen säger så.

Ute är det dåligt underlag, hårt med lite blötsnö ovanpå så det blir endast en skrittur. Tråkigt tycker Regina som är på hugget på hemvägen och vill springa! Försöker jobba henne lite i skritten och lyckas väl mot slutet få henne att slappna av lite och skritta på fram till handen.

Efter en rykt (ryktar alltid efter att jag ridit) och efter avspolning av benen så får hon åter gå ut i hagen. Hon går som vanligt direkt fram till Mirre som, som vanligt, vill visa vem som bestämmer!


Klockan 15.10 beger jag mig av hemåt efter ett par timmar i stallet! 

Putsning...

Eftersom Regina fick en vilodag igår så passade jag på att putsa lite. Tränset fick sig en omgång och sadeln med. Bytte även till en nytvättat schabrak!

Det är på lugna dagar som man får passa på att göra sådant fix. Tyvärr hinner jag inte göra det varje dag... Annat var det när jag jobbade hos min tränare. Då putsades alla träns och sadlar varje dag!

 


*Upp och ner, ner och upp...*

Istället för att longera idag så tömkörde jag Regina. Och det känns så skönt att säga att någonting måste jag ha gjort rätt igår i alla fall! Hon var riktigt duktig i tömmarna idag! Sen så fick jag en liten tjuvkik av en trampande Regina också. Det var inte alls meningen men jag kan säga att om det finns en sak som hon kommer ha lätt för så vet jag vad det är! =)

Överlag så tycker jag om att jobba hästarna i tömmar. Man får lättare igenom saker som kan vara svåra när man sitter på och sen så får man ju se de vackra hästarna då också!

Nu ska jag jobba!
*tjingeling*
Ännu en blomma! =) Foto: Jag

Såhär gick det...

Ni vet det här inlägget som jag skrev igår om kvickhet? Där skrev jag att man måste ha koll så att man ger rätt hjälp i rätt ögonblick... Idag kände jag att jag inte hade mycket till koll över min egen ridning. Ibland undrar jag om jag någonsin kommer att klara av den där hästen! Hon kanske helt enkelt är för svår för mig? Hur som helst så kämpade jag på och det positiva är väl att jag hittade en övning som jag känner att jag måste träna på med henne och då kommer vi förhoppningsvis ännu en bit på väg. Emellanåt känns hon även riktigt fin så jag försöker inbilla mig att det kommer bli bra sen när hon blir smidigare, starkare och kvickare för hjälperna...

Hur som helst så blev hon ganska trött så i morgon får det nog bli ett kort longerpass så hon får jogga ur kroppen lite. Sen blir det vila på lördag och skogstur på söndag. Hur låter det? Då kan vi ge oss på det igen i början på nästa vecka med nya krafter och motivationen på topp!

Silvia gick det däremot riktigt bra med! Dock så konstaterade jag att hon nog är en större talang vad gäller hoppning än dressyr. Hon rör sig ganska luftigt men hon blir lite kort och "stuttig" i gången. På hindren går hon som en klocka och tvekar inget alls längre. Hon är iofs bara två och jag vet inte riktigt hur mycket av "den riktiga gången" som man ser när hon springer lös i ridhuset? Jag är inte så haj på unghästkvalitéer... Sen så kan det såklart vara bra ridbarhet på henne och det är ju det allra viktigaste! Jättesnäll är hon att lasta och åka med i alla fall! Tyvärr blev det ingen video då jag glömde kameran hemma.

Dagens planer!

Idag tänkte jag ge både Regina och Silvia lite uppmärksamhet!

Regina tänkte jag rida ett pass på i ridhuset och Silvia ska jag löshoppa ikväll! Det ska bli jättekul, nu var det ett tag sen hon blev löshoppad.

Uppdaterar eventuellt ikväll, annars får ni höra i morgon hur det gått! Om jag kommer ihåg kameran så kanske ni även får en liten videosnutt på Silvia "in action"! Har ju visat en kort film på henne tidigare när hon hoppar, men jag tänkte även filma lite så ni får se hur hon rör sig! =)

Hoppas ni får en härlig dag!


Snart är det sommar!
Denna bild är tagen av mig i somras i Malmö.

Kvickhet...

Ett uttryck som nämns både lite här och där i samband med ridning är kvickhet. Till exempel så nämnde någon efter en lektion för mig att "jag har märkt att jag måste vara kvickare med mina hjälper, då märker jag att hästen svarar bättre och då går allt mycket lättare". Det betyder i så fall även att hästen då var med på dessa "kvicka hjälper" från ryttaren. Jag menar att det är precis den insikten som man måste komma till för att man ska komma framåt i sin ridning. En viktig aha-upplevelse med andra ord.

Anledningen till att man måste vara kvick är att alternativet är att använda styrka och då kommer automatiskt frågan: Hur stark måste man vara för att baxa runt på en 600 kg tung häst? Att vara kvick handlar istället om att arbeta på reaktioner hos hästen (och ryttaren!) vilket gör att det istället är de små signalerna som blir de viktiga. Hur många gånger har ni sett världseliten använda stora, kraftiga hjälper i dressyrprogrammen? Oftast ser det ut som att de bara sitter där uppe på hästarna medan hästarna helt av sig själva piafferar, gör slutor och byter galopp i varje steg. Men självklart så handlar det om ett nära samspel mellan häst och ryttare och vid ett lyckat program så har hästen helt varit med på alla små signaler!

Frågan är då hur man tränar på detta? Några saker som jag tycker är bra att tänka på är följande:

- Träna mkt övergångar, halvhalter och tempoväxlingar. Självklart ska du här vara noga med att hästen verkligen tar din förhållning samt tar den framåtdrivande hjälpen. Kräv en reaktion (men tänk på att inte ge dubbla signaler)!
- Ha ett syfte med dina hjälper. Är du medveten om varför du drar i innertygeln? Eller varför du använder sporren i varje steg? Ha utgångspunkten att om du inte inverkar så går hästen "av sig själv". När du använder en hjälp så har den ett syfte: exempelvis sidförande skänkel, framåtdrivande skänkel, förhållande tygeltag osv.
-  Var konsekvent!

Sedan krävs det såklart lite olika saker på olika hästar. Man måste såklart anpassa träningen till hästens utvecklingsståndpunkt. Om hästen inte förstår din hjälp så kommer du aldrig att få igenom den. För att hästen ska lära sig dina signaler så krävs upprepning, upprepning, upprepning.

Sedan så tror jag att man måste få en liten "aha-upplevelse" för att man till fullo ska förstå när man som ryttare måste vara "kvick" och använda de hjälper som behövs i just det ögonblicket. Förutom de större dragen som jag nämnt vad gäller hur man får hästen att lyssna så handlar det om att man som ryttare känner exakt i vilket läge som varje hjälp behövs. Det är absolut inte lätt och det krävs att man hittar många knappar innan man lyckas! Och även om man tänker på detta och är noga i början av ett pass så är det lätt att man "glömmer av sig" efter en stund. 

Ha din tränare till hjälp!

Har ni några egna tips på övningar som tränar upp kvickheten hos både häst och ryttare??


Jag kan lova att Maria vet vad hon vill med sitt tygeltag och sin skänkel och att Galliano är med på noterna! Kolla även in Gallianos öron som är uppmärksamma på Maria! (För övrigt så är Maria inblandad i ett av mina roligaste tävlingsminnen, men det var en annan historia!)
(bild)

Dagens ridpass...

Idag blev det som sagt ett dressyrpass med Regina. En sak som känns kul efter flytten är att jag är så peppad inför varje träningspass i ridhuset! Att träna dressyr är verkligen något som jag älskar och nu har jag möjlighet att träna betydligt oftare än vad jag gjorde tidigare! Superkul!

Passet idag hade både sina med och motgångar. Regina var lite smådryg och flamsig men det fanns stunder när det verkligen kändes som att vi faktiskt är på G! De sista minutrarna var också bra så vi fick avsluta med en bra känsla! Efter dagens pass så känns det som att det kan bli ganska bra om vi kommer över det där trappsteget som jag så gärna vill över. Kommer vi dit så tror jag att en hel del kommer att falla på plats.

Nu är jag ännu mer peppad inför nästa träningspass, men för att Regina inte ska tröttna så blir det en vilodag/promenad i morgon innan vi ger oss på det igen!

För övrigt så kan jag säga att jag är jätteglad över att Regina verkar trivas så bra på ridklubben! Hon har varit jättelugn att hålla på med, tillgiven och hon älskar sina hagkompisar, gnäggar när man släpper ut henne! Jag måste erkänna att även jag trivs, allt flyter på så bra, alla är supertrevliga och så träningsmöjligheterna som är kanon!

Ja tack!


Ungefär såhär ser det ut när jag och Regina är i ridhuset...

Neej, det är klart att det inte gör! Men man kan väl få drömma lite! =)

(Hingsten är 3 år på videon!)

Aktivitet!

Idag händer det grejer på bloggen! Detta är tredje inlägget för idag!

Sen kanske ni märkt en annan sak också?? Jag har fått en ny design! Det är snälla Pernilla som har gjort den! Tack så mycket för det!

Sååå, vad tycks?? =)


Man glömmer så fort...

När jag tänker tillbaka på de  hästar som jag har ridit så är alltid första tanken på hur duktiga de var när det gick som bäst! Det är de bra minnena som man vårdar och som man vill ha kvar - inget konstigt med det...

Men det gör att jag, när jag börjar med en "ny" häst, får för mig att allt ska gå som på räls och att allt ska vara superbra från början, för de hästarna som jag haft tidigare har ju varit så duktiga....

Men om jag tänker efter lite hårdare så var exempelvis den första tiden med Totte ganska tuff. Jag fick honom inte att jobba och han smet undan arbetet konstant genom att sega sig fram och "koppla bort" mig. Efter ett tag började jag dock hitta lite knappar på honom och det gick sakta framåt. Men den riktiga vändpunkten kom först när jag flyttade ner till min tränare och red för honom 4 dagar/vecka - där kan man snacka resultat! Totte hade startat en medelsvår när jag köpte honom så han var ganska välutbildad, men jag däremot kom direkt från c-ponny och hade inte så mycket koll... Men efter alla år av träning så lärde jag mig massor och han gick St:Georges (och vi slipade på rörelser som piaff, passage, byten i varje - sådant som jag bara drömt att få träna på!) när vi slutade...

Med Mirre var inte allt så lätt heller... En helt outbildad bamsehäst. I början när vi tränade "dressyr" så var enda sättet för mig att orka hålla ihop hans galopp att galoppera på femmans växel runt fyrkantsspåret. Hade vi tur klarade vi ett varv på volten. Men när jag slutade rida honom tränade vi på piaff och galoppiruetter... Detta då efter flera år av hårt arbete, inte av att allt var kanonbra från början!

Och när jag tänker mig hur Regina var när jag började med henne i slutet på förra sommaren så måste jag nog ändå tillåta mig själv att säga att vi har kommit en liten bit på väg. Detta trots vårat uppehåll i vintras! Men det är en bit kvar att gå och jag måste vara medveten om att det tar tid! Så är det med hästar! Men om man jobbar hårt och har tålamod så brukar man få igen det!

Regina fick ett longerpass idag och hon jobbade riktigt bra! I morgon blir det ett dressyrpass! Jag jobbar på så får vi se vad som händer i framtiden!


Foto: Björn Carlsson

Lite fler länkar!

Nu har jag lagt in några fler länkar i länklistan! Det är bara att välja och vraka!


Ponnyflickornas blogg

Nissebus och co

Maria, en av Reggies mattar (hon har två). =)


 

Vårväder!

Vilket underbart väder det är ute i dag! Solen skiner (och värmer!) och det droppar från taken!

Som tur var så hade jag planerat en skogstur idag men även om det inte hade stått på planeringen så hade jag nog faktiskt ridit ute ändå...

Såhär såg det ut när jag skulle hämta Regina i hagen:


Ridturen gick riktigt bra! Jag hade förberett mig på en skrittrunda i turbofart men hon var riktigt lugn! Pigg och glad men utan att vara "på tårna". Så det blev en härlig skrittochtravrunda istället! Med tanke på att det dessutom var första gången i en "ny" skog så måste jag säga att jag är ännu gladare att hon skötte sig så bra!

När jag släppte ut henne igen så fortsatte jag mitt projekt "fåurisenurvattentunnan". För några dagar sen var hela vattentunnan täckt av is och snö men efter några dagar slit med hacka och varmvatten (och lite hjälp av solen och sambon) så börjar den skymta fram igen! Lite jobb har jag kvar men snart så blir det lätt att fylla på vatten! Det är även bra med en riktig tunna istället för hinkar som lätt välts ur...

   

Måste även passa på att tacka för alla positiva kommentarer som jag har fått angående bloggen från alla möjliga håll! Jag blir jätteglad ska ni veta!! Tack!
 
Hoppas att ni också har haft en härlig dag i solen!


Poäng hit och poäng dit...

Jag har tänkt på en sak vad gäller poäng när man tävlar. Vad är egentligen bäst: Att man får, låt oss säga 65% när man tävlar genom att man har toppar och dalar. Några saker som är lite sämre som man behöver jobba på och några saker som man är riktigt bra på! Eller att man ligger jämnt genom hela pogrammet med sexor och sjuor på allt.

Vad hade ni uppskattat mest?

Jag har varit med om båda delarna. Ponnyn Maja som jag tävlade på och Totte var lydiga hästar som gjorde allt man bad dem om. Totte hade även lite extra att ge om energin fanns men de där riktiga höjdarpoängen uteblev (även om vi har fått några 8:or här och där). Dock så kunde vi klättra lite i klasserna pga att han var just lydig och några vinster/placeringar fick vi också då hans pogram oftast var jämna. Mirre och andra sidan hade sin styrka i traven. Vi har faktiskt fått en 9:a!! Men galoppen var han svagare i vilket gjorde att poängen dalade lite där. Nu kan jag egentligen inte riktigt jämföra dem emellan då de är så olika hästar och då jag tävlade i olika klasser på dem. Men jag kan säga att jag uppskattade båda hästarna på tävlingsbanorna om man ser till de klasser som varje häst var bäst i! 

Så, vad tycker ni är värt mest?? Jämnhet eller superbra-mindre bra programpunkter? =)


Sen finns det ju dem som har topp-poäng på allt... Det är såklart drömmen att vara där en dag...
(bild)

 Haha, märks det att jag är tävlingssugen eller??? =)

Dagens ridpass...

Idag blev det som sagt en ridtur med Regina inne i ridhuset. Detta trots strålande solsken ute... Men har man bestämt sig för att träna så har man... =)

Förutom att vi under ridpasset hade ett något för friskt tempo (underdrift!) så är jag ganska nöjd! Damen var med andra ord superpigg men hon skötte sig helt ok ändå! Jag har en plan på hur jag ska rida henne: med mycket känsla och mycket tålamod! Den känslan säger mig för tillfället att ett övertempo får jag nog ta såhär i början, hellre det än att det blir tjafs och bråk (hon är ju ett sto!). Sen får jag hoppas att det blir mer reglerbart efterhand som hon kommer igång och blir starkare... Jag har även märkt att hon är grymt känslig för vikten samt att hon lyssnar ganska bra på rösten.

Planen är nu ännu ett pass inne i morgon, sen blir det vila på lördag!Nu är ni väl trötta på alla bilder på mig och Regina, så jag bjuder på en pion istället, fotograferad av mig. =)


Uppdrag granskning...

Var det någon av er som kollade på Uppdrag Granskning igår? Det handlade i alla fall om en människa som svarat på en massa annonser där hästar annonserats ut som sällskapshästar. För samtliga så har hon berättat en historia om att hon behövt sällskap till sin häst och att hon precis renoverat sitt stall och att hästen skulle få det jättebra. Efter att hon hämtat hästarna (det handlar om olika platser runt om i Sverige, totalt 5 hästar) så har de tidigare ägarna inte kunnat få tag i människan och de har inte haft en aning om vart hästarna hamnat.

Uppdrag granskning kom fram till att den här människan stod som ägare till ett slakteri. De hittade även hästen som skulle "behöva sällskap" men den hade redan sällskap och ingen av de efterlysta hästarna fanns i stallet. De kunde med säkerhet fastställa att en av hästarna hade gått till slakt, men gällande de andra kunde de bara gissa vad som hänt... Människan ville inte ge någon som helst kommentar om det inträffade.

Usch, jag kan inte förstå hur människor kan vara så lömska! Det värsta av allt är att människan har stått som ägare på hästarna vilket betyder att hon inte kan bli dömd för någonting, ville hon slakta hästarna så fick hon slakta hästarna, detta oavsett vad hon sagt till de tidigare ägarna.

Så fruktansvärt hemskt...

Ni kan läsa mer här.

Installerade...

Idag blev det ett kort longerpass med Regina. Hon var väldigt lugn och sansad och det verkade även som att hon tyckte att det var skönt att jogga igång kroppen lite efter att hon vilat några dagar i och med flytten.


I morgon är det ridning på schemat och det ska bli kul! Nu har jag inte ridit på några dagar och jag får abstinens direkt! Sen hur det går var en annan femma... Får tänka på att inte pressa damen för hårt pga att jag är överladdad bara. Man blev ju inte mindre laddad av att min tränare var på plats igår och idag för att hålla lektioner. Tyvärr kände jag att vi inte var riktigt redo än, vill få igång henne lite bättre innan jag rider för tränare. Men nästa gång kan jag säkert vara med!


Hon var så glad och nöjd idag när jag höll på med henne på stallgången, det verkar som att hon har acklimatiserat sig bra! Hoppas att det humöret dröjer sig kvar!

Haha, tänkte på en sak gällande att stå på ridklubben. Det är lätt att man blir kvar där längre om dagarna än vad man hade tänkt sig från början. Det är alltid någon som rider som man kan kolla på eller någon stallkompis som man kan snacka med!Efter vårat lilla "bootcamp" kommer vi nog ändå att återvända till Bonäs där det är underbart på sommaren!


Alla "mina" hästar...

Fick en fråga om hur det egentligen ligger till med alla hästar som jag skriver om här i bloggen, vilka har jag ägt, ridit tidigare osv och jag kan förstå att det kan vara förvirrande. Därför tänkte jag tydliggöra vilka hästar det egentligen är som jag skriver om här i bloggen. =)

Följande hästar har samma ägare men det är inte jag. Dock så är det jag som har tagit hand om dem och tränat dem som om de vore mina egna:

- Mirre (e: Amiral, ue: Favorit). Honom hade jag hand om i ca 6 år. Det sista året hade jag honom i Bonäs (stallet utan ridbana), innan det hade jag honom på ridklubben. Honom har jag tävlat tom medelsvår på och han är en häst som ligger mig varmt om hjärtat. Förra sommaren tog en annan tjej över honom. Det händer att jag fortfarande rider honom  någon gång ibland. Han står nu åter på ridklubben.


Mirre och jag.


- Regina (e: Regazzoni, ue: Gibraltar). Henne började jag rida direkt efter Mirre (slutet på förra sommaren alltså). Hon kändes som en kul ny utmaning. Henne har jag haft i Bonäs fram tills nu. Vi tränade på under hösten men efter ett tag så kände jag att jag inte riktigt hann med och hon utvecklades inte riktigt som jag hade hoppats på (troligtvis beroende på bristande träningsmöjligheter/tid och på tandproblemet som ni säkert läst om redan). Så hon åkte i december iväg till en tjej som ville köpa henne. Det blev dock inget köp så efter två månader kom hon tillbaka till mig. Hon hade inte gått något när hon var borta så därför har jag fått börja om lite med henne. Nu har det känts som att vi har fått lite av en nystart och det behövdes nog. Nu är jag laddad att fortsätta träna henne, speciellt nu när jag har lite bättre träningsförhållanden.Regina och jag


- Silvia (e: Silvano, ue: Regazzoni). Silvia är en unghäst, 2 år, och hennes mamma är Regina. Silvia tar jag hand om och har gjort sen hon var ett halvår. Hon står i Bonäs.

 
1: Silvia som ettåring
2: Silvia som tvååring


När jag ändå håller på så kan jag nämna att den enda häst som jag har ägt själv var Totte (e: Traumdeuter, ue: Akzent II), eller Traumtänzer som han egentligen heter. Det är efter honom som bloggen är uppkallad då Traumtänzer betyder Drömdansaren. Ni kan läsa mer om honom i det äldsta inlägget under kategorien "Om Drömdansaren". 

Jag kan även nämna att Regina har två helsyskon (som andra personer tar hand om). Den ena är Norpan som Regina nu går i samma hage som. Och den andra är Reggie, som hon har gått med i Bonäs.

Haha, hoppas att jag inte gjorde er mer förvirrade utan istället lite klokare! =)

Flytten...

Igår var det som sagt flytt till ridklubben som stod på schemat. I mina tankar så hade jag planerat allting ganska bra och tänkte att allt skulle gå smidigt. Men det gjorde det inte visade det sig...

Först fixade jag klart allting i stallet, hjälpte även en stallkompis med hennes hästar. Sedan tog jag in alla hästar, packade iordning all mat och alla grejer som skulle med. När allt var klart för avfärd var jag dock helt färdig! Jag hade mått dåligt dagen innan vilket gjorde att jag inte ätit nästan någon mat alls under dagen så energidepåerna var inte välfyllda om jag säger så. Men det enda som var kvar var lastningen och Regina brukar springa in själv i transporten!
 
Dock inte denna dagen... Jag hade packat den tomma spiltan i transporten med grejer och det såg Regina direkt och fattade att allt inte var som det brukade. Ensam var jag i stallet också. Men jag provade att lasta själv trots allt och fick till slut in henne i transporten, men hann aldrig på med bommen innan hon backade ut igen. Sen var det kört!

1,5 timme senare stod hon trots allt på transporten, detta efter att jag fått hjälp av en tjej i stallet som dykt upp samt av min sambo som innan han kom fick vara med om några arga telefonsamtal... Stackaren! Han var hur som helst jätteduktig och det var tack vare vårat samarbete som Regina till slut gav upp och gick in!

Shit, vad svårt det är att lasta när de väl bestämt sig för att inte gå in! En häst som det aldrig brukar vara något problem att lasta förvandlades till ett litet monster pga att hon bestämt sig att denna dagen skulle hon inte åka transport! Mitt tips till er: Var alltid minst två när ni lastar! Hade jag haft någon med mig från början så hade det aldrig blivit som det blev... Jag tänkte dock bara på att det aldrig har varit något problem tidigare. Tji fick jag!

Väl på ridklubben gick i alla fall allting väldigt bra. Regina verkade finna sig ganska väl till rätta i sin box direkt. Hon hade ätit upp all mat i morse när jag kom till stallet och hon hade druckit vatten. Hon verkar även fungera bra ihop med sina två nya hagkompisar. Dock så känner hon dem lite sen förr då den ena är Mirre som jag har haft i Bonäs och den andra är hennes helsyster som hon gått med tidigare. Så (peppar, peppar) verkar det fungera bra!


 
"Mina" två fina hästar står nu i samma hage!To be continued...


Snöfall och hästflytt...


Idag har vi sådant här väder i Mora:Mer snö!!! Jag som bara vill att den ska försvinna! Men det gör även att det känns extra skönt att säga det här: I morgon flyttar jag Regina till ridklubben! Där finns det ridhus! Detta gör jag för att vi ska kunna hålla igång och för att det ska bli någon ordning på damen. Jag är jättepeppad och hoppas verkligen att hon ska trivas bra där!

Sedan har jag utökat länklistan med ytterligare en länk:

Latin, en så kallad dressyrhäst

Enjoy!

Kortis...

Ville bara skriva ett kort litet inlägg här för att berätta att jag fick en wow-känsla idag när jag red Regina. Det var kul! Hon var dock inte kanon under hela ridturen även om hon överlag skötte sig ganska bra. Men jag fick några steg som kändes riktigt, riktigt bra... =)
Sadel på...


- Jaha, en sadel på ryggen och en gjord runt magen... Det var väl inget konstigt! Men jag fattar inte riktigt varför den ska ligga där...

Hehe, provade att lägga på Silvia en sadel idag. Det var inga problem alls!

Var även ute på promenad med henne häromdagen och hon var så glad att få komma ut och se sig omkring lite! Men supersnäll! Nu är det snart dags för nästa steg - tömkörning och longering. Men det får nog vänta tills snön och isen försvinner...

Programridning

Våren börjar närma sig och därmed även tävlingssäsongen! Ett tips som jag har till er som ska ut och tävla är att börja träna dressyrprogrammen i tid! Då kan ni upptäcka vad som fungerar mindre bra i programmet ni planerar att rida vilket gör att ni kan slipa lite extra på just det. Tänk även på att alla vägar i ett dressyrprogram ger poäng så försök att få till hela programmet så bra som möjligt på träning så ska ni se att det även kommer att fungera på tävlingsbanan! 

En del kan tycka att det är svårt att lära sig ett helt program utantill. På den här sidan finns dressyrprogrammen med varje väg uppritad på ridbanan vilket gör att det är lite lättare att hänga med och lära sig det.

Jag måste erkänna att jag själv de senaste åren varit lite slarvig med programträning. Jag har tävlat så mycket så att lära mig programmen har aldrig varit något problem. Men däremot så kan jag ångra att jag inte ridit fler program på träning under tiden som jag tävlat Mirre. Något som jag däremot har gjort inför varje tävling är följande: Jag har tänkt mig känslan när jag rider programmet, rörelse för rörelse. Självklart har allt gått superbra i mina tankar och varje liten detalj har varit perfekt. Sen kanske det inte har blivit så i verkligheten men det är ändå ett jättebra sätt att fokusera så att man kan programmet och kan göra så bra som möjligt ifrån sig inne på tävlingsbanan. Testa så får ni se!


Som sagt, det går dock inte alltid som man tänkt sig...
Den här bilden hittade jag av en slump på den här sidan. Det är jag och Mirre på en tävling våren 2008. Det är en LA:5 och jag har för mig att vi kom 2:a, trots formen, sitsen och omslag i galoppen (?) som ses på den här bilden... =) Eller också så var placeringen i en annan klass, mycket troligt...


Några länkar...

Jag tänkte att det vore kul att ha lite länkar till andra hästbloggar här på min blogg. Hittills så har jag fått kommentarer här på sidan från två andra hästbloggare så jag börjar med att länka till dem!

Eftersom jag tycker att det är så roligt med kommentarer så tänkte jag att alla som kommenterar min blogg vid minst två tillfällen samt har en hästblogg kommer att bli länkade dels i ett inlägg, dels hamna i länklistan.

Hur låter det?

De två första bloggarna:


Aramis, Rigoletto & jag - betraktelser från dressyrens värld


Dressyrwelsh.zoomin.seFör övrigt så kan jag berätta att Regina skötte sig bra även idag när jag red på "ridbanan", det kändes som att vi hade kommit ett steg till vilket var jättekul!Regina med gamla täcket, inte så pjåkigt det heller.
(Idag har det kommit ännu mera snö!!)

Vasaloppsarbete...

Idag har jag ett pass med Vasaloppsarbete framför mig och det ska bli superkul! Ska dela ut diplom vilket jag har gjort i några år nu och det är så kul att träffa alla åkare som gått i mål! Ett extra plus är även att ridklubben får in lite pengar för detta arbete.


(bildkälla)

RSS 2.0