Det blev en liten uppdatering ändå...

Ok, nu har det enbart gått en vecka sedan jag "slutade blogga" men det har redan hänt lite saker som jag tyckte var värda att uppdatera er om! =) Eller rättare sagt, mina kära vänner i stallet tyckte att jag skulle skriva om gårdagens träningspass med Silvia så, here it comes!

Började igår med att borsta, sadla och tränsa Silvia. Allt det är hon ju van vid och det är aldrig några problem. Sedan ledde jag ner henne till en av hagarna där jag drog åt sadelgjorden, drog ner stigbyglarna och började longerade henne. Skritt och trav i båda varven. Detta var andra gången hon longerades och första gången med stigbyglarna nere. Och hon var så snäll! Travade bara på runt mig. Stannade väl och "gnäggade" (hon kan ju knappt gnägga) några gånger precis i början men när hon väl kommit igång så flöt det på bra! Nöjde mig ganska snabbt, drog upp stigbyglarna och ledde henne till stallet. Där hängde snälla Therese på henne. Detta har vi gjort förut och det har gått bra. Men då kom Maria och Reggie tillbaka från sin ridtur och vi tänkte att nu går vi och möter henne. Visst, tyckte Silvia och knallade på, med Therese hängande på ryggen! Inga problem alls! Hon fick även hoppa ner och hänga igen ett par gånger till innan vi gav oss. Silvia kunde inte brytt sig mindre!

Haha, det fanns representanter för nästan alla stallets hästar på plats och alla var så glada och berömde Silvia för att hon var så duktig! Är så kul med alla trevliga människor i stallet och jag trivs som fisken i vattnet!!

Känns skönt att komma igång lite med Silvia nu, har en känsla av att det kommer att gå smidigare vid "den riktiga" inridningen i vår då. Jag kommer ju även få lov att ta en paus med henne några månader i vinter och då känns det skönt att man iaf har kommit en liten bit på väg! Sedan har jag ingen brådska, allt får ta den tid det tar. Men då målet är treårstestet så är det ändå vissa saker som jag önskar att hon klarar av tills dess, men om det inte skulle gå, då hoppar vi testet. Är hur som helst jätteroligt att hålla på med henne!! Och hon verkar glad över att få vara helt i centrum ibland!!

Så, nu fick ni en liten uppdatering från mig trots allt, ifall att ni är inne här och kollar ibland. Får se när nästa inlägg blir, ska som sagt försöka att hålla er uppdaterade under hösten om hur det går med Silvia! Dock så blir det nog inte så många inlägg men ni får hålla tillgodo med dem som bjuds! =)


Paus...

Bloggen har från och med nu paus på obestämd tid... Tack alla ni som har läst den!!! Och tack till er som har varit så snälla och kommenterat den, kommentarerna är värda massor, de har motiverat mig att fortsätta skriva!! 

Känns dock lite tråkigt att lägga ner nu när läsarantalet hela tiden ökar. Men jag känner att innehållet i bloggen blir lite tradigt då jag sällan rider längre och enbart är på ett grundstadie med Silvia.

Men möjligtvis att jag ändå lägger in några inlägg om hur det går för Silvia under hösten, ifall att någon av er som följt oss är intresserade av det...

Tills dess: Ha det bra alla söta läsare!!

Jag och Regina
Foto: Krister Larsson


Fullspäckad hästkväll... (och lite annat svammel)

Gårdagens stallpass blev en helkväll! Började med mockning till två stycken kusar. Därefter hämtade jag Mirreman från hagen och förberedde för ridtur! Blev en skrittrunda innan själva arbetet tog vid. Jobbade ganska mkt galopp idag - fattningar från skritt bland annat. I traven kändes han helt ok, därför nötte vi inte så mycket där. Men han var lite stark i galoppen. Han blir även laddad när vi tränar på sådant som han tycker är jobbigt (som fattningar från skritt, han har lite extra jobbigt med just det momentet + byten) så ett tag var han lite på tårna! Men som den otroligt snälla hästen som han är så skulle han aldrig komma på att göra något dumt så jag kunde lugnt sitta kvar och fortsätta jobba! Och mot slutet fick jag faktiskt till galoppen riktigt bra!! Kan även meddela att jag hade inte ridit honom alls i det tillståndet som jag är i nu om jag inte litat på honom till 110%!

Det är så synd att han har så svårt med galoppbiten (ffa byten) när han har så lätt för allting annat! Han har fått mycket beröm för sin härliga trav bland annat där han är duktig både på att länga och korta sig! Kommer ihåg de första programmen vi red på tävling då vi hade massor med 8:or i travdelen för att sedan få 4:or, 5:or i galoppdelen. Dessa siffror jämnade dock ut sig något men, men... Önskar så att jag hade haft en video att visa er från när Rasmus Bondergaard red honom, ojojoj vad fin han var då (i traven framför allt). Jaja, lätt för mig att säga nu när jag inte har någon film men så tyckte jag!

När jag var klar med Mirre var det dags för nästa kuse, Silvia. Fick skynda mig då det började bli mörkt ute! Hann ändå med lite longering i en hage. Det var första gången jag longerade henne och hon skrittade och travade snällt runt mig i båda varven! Dressyrsadel fick hon också på sig för första gången då den andra sadeln användes på annat håll men det brydde hon sig verkligen inte ett dugg om! Det enda lilla "bus" hon gjorde var EN brall och det var när hon hörde kompisen gnägga ifrån stallet! Hade en hjälpreda med mig igår som var redo att rycka in men det behövdes inte ens! Hon fick istället hänga lite och hjälpa mig med några stallsysslor som är lite tunga för mig (som vattenkörning, puh!). TACK för det!

Börjar nästan bli lite orolig över när "bakslaget" ska komma. Kanske de flesta unghästar är såhär snälla i det här skedet av utbildningen för att sedan utvecklas till små monster om de har det i sig??? Har inte så stor erfarenhet av unghästar men jag hoppas verkligen att det fortsätter som det gjort hittills! Det känns som att hon hela tiden lyssnar av vad som förväntas av henne och bara hon förstår så är det inga problem (och att förstå har hon hittills haft lätt för)! Hon är även framåt, vaken och positiv! Sedan hoppas jag även att hennes gång utvecklas ännu mer, jag har höga krav!! Har dock för lite kunskap för att veta hur mycket man kan se redan nu av vad som finns i henne, vet att mycket kan utvecklas senare under ryttare! Men jag tycker att hon är en fin häst i en trevlig modell!

Om ni har orkat läsa hela vägen hit kan jag nu meddela att jag ska sluta svamla och istället göra lite nytta hemma! Hemmet har varit prio 8 (?) på senaste tiden så nu är det dags för ett städ/tvättryck! Haha, har även läst att jag nu ska vara i en fas där jag vill "boa" och att det är mycket möjligt att jag kan komma att vilja byta gardiner mitt i natten! Vi får väl se hur det blir med den saken.... 

Tänk om Silvia kunde utvecklas till en sådan fining!! (Ok, nu är det här en hingst på bilden, men ni förstår vad jag menar?!)

Gårdagen samt hästskötarannons!

Gårdagen
Loppet igår för Jajje gick inte speciellt bra. Han såg dock kanonfin ut på värmningen men tyvärr blev det galopp innan startbilen ens släppt fältet. Jättesynd och vad det beror på att det blev så ska jag låta vara osagt. Dock så satt en ny kusk i sulkyn, kanske kan ha haft med saken att göra??? Hur som helst, bara att ta ny tag och se fram emot nästa start istället!

Silvia hade jag lejt bort så jag var "hästledig" igår. Fick dock hoppa in lite som hästskötare till Jajje, trackade ner honom och lindade benen... =) Men i Bonäs var jag inte alls. Tänkte ändå på lilltjejen och har en liten present med till henne idag. Fanns en hästsportbutik vid travbanan så jag köpte en supermjuk borste som jag tror att hon kommer att gilla!! Morötter ska hon också få!


Hästskötare?
Passar nu även på att slänga ut en liten fråga till mina läsare i Mora med omnejd: Finns det någon som är intresserad av att vara skötare på Silvia?? Med det menar jag om det finns någon som kan hjälpa mig ett par dagar i veckan med den vardagliga stallskötseln, dvs. mockning, fodersättning. Så småningom vill jag dock att denne person ska ta ett allt större ansvar och under, låt oss säga ett par månader (då bebisen anlänt) ha fullt ansvar för Silvia, dvs. skötseln jag beskrev dagligen + pass i stallet. Självklart då även skötsel av Silvia, utbildningsbiten kommer dock fortfarande att ligga på mitt ansvar. OM någon är intresserad eller vill veta mera är det bara att höra av sig till mig, alternativt skriva en kommentar till detta inlägg med kontaktuppgifter (jag godkänner då inte kommentaren så andra kommer inte att kunna läsa era uppgifter)...

Kom ihåg:

Håll tummarna idag!

Jajje innan en start på Solvalla för ett par år sedan. Hemma hos Stig H Johansson. I boxen mitt emot honom stod Victory Tilly...

Ridturen med Mirre...

Igår blev det som sagt ett ridpass på Mirre. Det var så kul att sitta på en häst igen och Mirre känner jag mig verkligen hemma på. Innan funderade jag lite på hur det skulle gå med magen: Skulle jag komma upp? Skulle jag komma ner? =) Skulle det vara svårt att trava/galoppera? Allt gick dock hur bra som helst! Upp kom jag utan större problem. Ner kom jag också när jag ridit klart. Det var lite trixigare men innebar ändå inga större problem. =) Själva ridpasset fungerade även över förväntan! Jag kände att jag kunde rida i princip som vanligt. Jobbade honom i både trav och galopp och under både lättridning och nedsittning.

Började passet med skritt på lång tygel ca. 15 min. Mirre är en stor häst som behöver lite tid på sig för att komma igång så att skritta honom ordentligt innan man kortar tyglarna ser jag som en bra början. Sedan kortade jag upp tyglarna, jobbade honom en stund i skritten och sedan övergick jag till trav under lättridning. I början hade jag inga större krav på honom men jag jobbade ändå med att han skulle ta lika stöd på båda tyglarna. Hans "svaghet" sitter i hö bak vilket generar att han gärna trycker sig något till vänster, så man får passa vänster bog hela tiden och passa att man inte själv fastnar i vänsterhanden. Vänsterslutor och högeröppnor brukar vara det som får honom mest mjuk och eftergiven då dessa sätter lite mer press på att han ska få under sig höger bak. Men i början hoppar jag sådana rörelser tills han blivit varm. Han låg på lite i handen och var ngt långsam bak i början så jag jobbade med att få honom "bort från handen", eller snarare att få honom "fram till handen" med en bättre bjudning. (Med bjudning menar jag då inte om han är pigg eller inte utan hur bra han ligger i handen/tar i genom hela kroppen) Efter lite övergångar och tempoväxlingar kändes han dock mycket bättre så då började jag lägga in lite skolor. Därefter blev det jobb i galoppen, samlad galopp, några fattningar, sedan avslutades galoppen uppför en liten backe. Hehe, han tog i väldigt bra där kan jag väl lugnt säga! La ner honom i traven på slutet (låter alltid hästarna avsluta i en lägre form!) och då kändes han jättefin! Travade på bra, jämn i handen, jämn rytm, mjuk och fin!

Vad kul det är med dressyr!! Detta pass körde vi på sandvägarna ute och det fungerade alldeles utmärkt att ha ett dressyrpass i skogen!!

Ska rida honom igen på måndag, ser fram emot det!!

Suddig bild på Mirre efter träningspasset. Försökte få honom att stå lite fint med böjd hals men han stod mest som han gör på bilden. Ville ha gooodis!!


Roligheter framöver!

Som ni kanske märkt så har det inte blivit några uppdateringar här denna vecka... Är verkligen full rulle! Men det har väl egentligen inte hänt så mycket nytt på hästfronten heller, Silvia är snäll go´ som vanligt! =)

Har dock några extra roliga hästhändelser att se fram emot denna vecka och de är följande:

- På fredag ska jag rida min favvo, Mirre!! Får väl se om jag och magen lyckas ta oss upp, får väl använda en lyftkran eller liknande annars, tror inte att snälle Mirre skulle bry sig! Nu har jag inte ridit sedan Regina åkte så det ska bli jättekul!

- På söndag är det dags för start igen för Jajje. För en gångs skull är starten på en bana inom rimligt avstånd så det blir nog att jag följer med och kollar på honom! Det är V75-försök så håll tummarna att det går bra! 

Jag och Silvia är också lite nyfikna av oss: Vilka är ni som läser bloggen??? Hur hittade ni hit??? Följer ni bloggen regelbundet??? Lämna gärna en kommentar!! =)


Morgonstund har guld i mund!

Morgonpassen i stallet är de pass som tar längst tid, men det är även de passen som jag gillar bäst! Först får man ett glatt bemötande från de hungriga hästarna och utfodring står såklart överst på listan över saker att göra när man kommer på morgonen. När hästarna står och äter brukar jag passa på att lägga på täcken på dem som ska ha det. Brukar även hinna med att fixa lite matbuttar och liknande medan hästarna äter klart. Sedan leds alla hästarna ut i hagen.

I morse fick dock Silvia stå kvar inne då jag hade lite planer för henne. När hon hade ätit upp sitt hö ställde jag ut henne på stallgången medan jag mockade. Sedan blev det pyssel med henne där innan vi begav oss ut för lite tömkörning! Gick bra, hon lär sig snabbt!

Silvia är jättelugn och snäll att ha kvar inne i stallet ensam men när jag väl leder ut henne igen till hagen och kompisarna brukar hon börja "gnägga" litegrann. Grejen är att hon inte riktigt kan gnägga, hon låter så himla roligt! Måste försöka fånga det på film någon dag så ni får höra! Haha!

Sedan, när man är klar med sitt morgonpass i stallet så kan man känna sig nöjd hela dagen och veta att man kan använda tiden även till andra saker än hästar. Hur underbara de än är och hur roligt man än tycker att det är att vara i stallet så behövs tiden även till andra ibland!! =)


Inte lätt att knäppa kort på en häst som är sååå nyfiken och som alltid vill komma fram och hälsa!

... men ibland lockar gräset mer!

Ibland är det där gräset godast på just en enda liten fläck!!

Min tokkatt!!

Haha, min Zlatan är en ganska lustig misse...


Bra tränare = a och o!

Jag hörde något om att det fanns platser kvar på träningarna för Göran Liljestam. Vet inte om det stämmer fortfarande men annars så brukar reservplatser alltid finnas!! Ni som är från Mora: passa på att var med! Vore väldigt tråkigt om vi inte kan fortsätta att ha sådana bra tränare i Mora pga dåligt intresse... Göran är B-tränare i dressyr och även fd landslagstränare i fältävlansdressyr. 

Mer information om Göranträningen hittar ni HÄR

Sedan kommer även Nina Jansson med jämna mellanrum. Även hon B-tränare i dressyr. Mer information om hennes träningar hittar ni HÄR.

Passa på att vara med när vi har så bra tränare! Och vi vet väl alla att en bra tränare är ett måste om vi vill utvecklas som ryttare och skapa de bästa möjliga förutsättningarna för våra hästar!Mirre och jag under en Göranträning.
Foto: Susanna Kans


Uppdatering!

Lite dålig uppdatering ett par dagar nu, jag vet. Tänkte faktiskt uppdatera igår men då var blogg.se inte på humör...

Har iofs inte hänt så mycket de senaste dagarna. Har pysslat lite med Silvia som vanligt. Blev bland annat en promenad med henne igår, med sadel och träns på förstås. Märkte även när vi provade hänga på henne i helgen att hon nog tyckte det var lite läskigt när någon var lite ovanför henne snett bakom. Så igår ställde jag mig på en stol i stallgången, vid sadeln, och klappade henne på båda sidor på halsen, tryckte lite på sadeln och pratade osv. Hon kollade lite skeptiskt på mig i början och spände sig lite, men hon stod blickstilla och efter ett tag verkade hon tycka att det var ok att jag stod där. Tror att jag ska köra på så ett tag tills hon slappnar av helt och tycker att det är helt ok innan det blir dags för "hängning" igen. Frågade faktiskt Emelie Brolin om några råd och hon svarade att man absolut inte ska ha bråttom och att det är bättre att man backar ett steg tillbaka om hästen verkar stressad istället för att forcera. Det är så lätt att något som går fel i början följer med hästen även upp i vuxen ålder. Annars verkade det som att jag är på rätt väg. Silvia har alltid blivit mycket hanterad från backen även om jag ökat på med det arbetet nu. Det är så himla roligt också!! Nu har Silvia varit en ängel att hålla på med, kanske inte är lika roligt om man har ett litet monster, vad vet jag... Men jag märker att hon verkligen litar på mig och att hon försöker att förstå allt jag säger! Superkul!!

Kan även meddela att Regina har det bra! Hennes nya familj verkar jättenöjda med henne och verkar ge henne det bästa omhändertagandet! Det känns jättebra!! Kommer att åka och hälsa på dem i höst så då får ni en mer utförlig Reginauppdatering!

(Till er som frågat mig om hjälp: SORRY att jag inte hunnit med! Först skriver jag ut här i bloggen att nu kan jag ju hjälpa till med andras hästar, sedan hinner jag inte med ändå! Men jag har er i åtanke ska ni veta!) 


Bjuder på en bild på Silvias stallkompis, hennes moster - Reginas helsyster: Reggie
(fotograf är ägaren)


RSS 2.0