Mer häst!

Hoppas att ni har haft en härlig julhelg! Det har jag haft! Tomten kom dock inte med den fina hästen på videon... Men jag är glad ändå, har ju en jättefin häst som jag får rida, Wadesch! Hann med ett pass med henne dagen innan julafton. Pigg var hon efter några dagars vila men det märks att hon blivit lydigare och att hon är mjuk i fin i kroppen för hon jobbade på ganska bra ändå, trots överskottsenergi! Efter detta ridpass har dock hästarna fått stå åt sidan under julen då jag lagt all fokus på familjen!

Denna vecka blir det däremot mer ridning. Tre dagar är inplanerade med Wadesch, ska bli roligt! Återkommer givetvis med rapport!

Har funderat ännu mer på att rida för tränare och hade verkligen velat vara med på träning för Göran. Någon som vet när han kommer nästa gång och om det finns någon plats ledig? Hör gärna av er till mig, via bloggen eller telefon!

Ha det bra så länge!

God Jul!

Idag är det lite varmare ute, kanske mellan -10 och -15 grader. Så idag blir det ridning!! Wadesch har haft några vilodagar nu, kan bara gissa att det är en laddad häst som jag kommer att sitta upp på... Men kul hur som helst, är riktigt ridsugen! 

Vill önska er alla en riktigt God Jul!! Ta det lugnt, stressa inte utan njut och ta hand om varandra! Kram på er!






Ett litet tillägg bara: Tomten, om du läser detta står denna häst högst upp på min önskelista! Den finns till försäljning hos Johan Ifverson (parentesinfo: åt honom har min syster arbetat en gång i tiden). Det är en 5-årig valack efter Don Christobal - Rohdiamant... Jag skulle verkligen bli jätteglad om jag fick den i julklapp! =)



Kallt!

Idag var det meningen att jag skulle rida. Tyvärr har kylan slagit till med full kraft igen så idag hoppar jag faktiskt över ridningen. Jag har ridit när det har varit riktigt kallt många gånger tidigare men just idag känner jag mig inte manad att rida i närmare -25 graders kyla. Ok, kanske är lite varmare i ridhuset men kallt som attan ändå... Men någon gång måste man väl få vara lite bekväm också?

Tack för era inlägg gällande vårat konstiga nya ridhussystem. Hade hoppats på fler kommentarer från er som utnyttjar andra anläggningar men jag är tacksam för er som faktiskt tog er tid att skriva några rader om detta!!

Nu ska jag mysa inne med Tyra, sambon och missarna!


Telma, som gillar att dricka direkt ur kranen!



Zlatan


Hur fungerar erat ridhussystem?

Oj, oj, oj vilken skillnad det var på passet igår med Wadesch och passet i förrgår! Hon var lite spänd och laddad som vanligt i börjat av passet men ganska snart började hon jobba på riktigt bra! Öppnor, skänkelvikningar och förvänd galopp tränades det bland annat på. Mot slutet av passet kändes hon riktigt fin i traven så jag passade på att överdriva lite när jag växlade steglängd; så korta steg som det var möjligt och sen långa steg i ett par ökningar. Det känns som att hon har börjat röra på sig mer genom hela kroppen. Det är dock lite svårt att veta exakt, hade nog behövt någon från backen som kommenterat... Kanske får bli en träning till snart! Är också supersugen på att rida för Göran, ska ta tag i det nästa termin (om han fortsätter att komma då, det hoppas jag verkligen).

Nu måste jag ställa en fråga till er som läser. Hur fungerar erat ridhussystem? Med bokningar och nyttjanderätt osv? Här i Mora ska man göra någon slags omorganisation. Mora Ridklubb är de som har haft nyttjanderätten på den superfina ridanläggningen. För att få rida i ridhuset har man behövt avlägga anläggningsavgift till Mora Ridklubb, man har då fått rida närsomhelst då ridhuset inte varit bokat. Anläggningsavgiften har då varit 1500 kr/år på första hästen, sedan 500 kr/år för andrahästen och 200 kr per år och häst om man har ännu flera. Det har även gått att boka hela ridhuset som privatperson eller som förening/organisation. Bokningsavgiften har då varit 100 kr/tim för medlemmar för halva ridhuset (det är ett stort ridhus), 200 kr/tim för icke hästrelaterade intressenter.  Nu är det dock ett nystartat Hästcenter som ska ta över anläggningen vilket betyder att alla, även ridklubben måste boka av dem för att få komma in i ridhuset. Kostnaden är då 300 kr/tim. Samma sak gäller för alla privatpersoner eller andra föreningar... Som privatperson kan man dock ansluta sig till någon förening som kommer att ha bokade tider i ridhuset och på så sätt kan ju flera dela på kostnaden för bokningen. Dock kan det ju vara svårt att ta sig in i ridhuset de tider som passar en själv, man måste ju då anpassa sig till de tider som är bokade av den förening som man är med i... Kanske gynnar det här systemet vissa grupper av ridande, kanske att fler kommer att nyttja ridhuset, vad vet jag. Men privatryttare och dressyrryttare (som är väldigt få att dela på ridhusavgiften om man tar dit en tränare) kan det bli väldigt dyrt/svårtillgängligt för om jag har förstått det hela rätt. Likaså kommer ridklubben att få minskade intäkter...

Jag hoppas att jag beskrivit systemet rätt, annars får mer insatta som läser detta rätta mig! Jag rider till vardags i ett annat ridhus och är inte direkt berörd av detta (mer än om jag vill vara med på träningar i ridhuset framöver). Jag har inte varit med på några möten angående detta så återigen, rätta mig om jag har fel i något. Jag har försökt att hålla mig neutral i frågan men det är lite svårt, kan säga att många här är väldigt skeptiska till detta nya system. Nu åter till min fråga: Hur fungerar erat ridhussystem? Är det någon som har liknande system som det jag just beskrivit på eran anläggning? Vad tycker ni om detta? Fördelar? Nackdelar?

Turbo!

Tar tillbaka allt jag sa om att det är bra med uteritter för att hästarna blir glada och motiverade! Hehe, nej då, självklart står jag fast vid det jag skrev men jag kan säga att den där piggheten verkligen tog tag i Wadesch vilket jag märkte idag när jag åter satt i ridhuset för att trimma dressyr... Första galoppen var det brall här och brall där! Hela passet var turboknappen intryckt så min taktik blev att tråka ut henne inför morgondagens pass, hehe. De stora fina travstegen fanns kvar från uteritten och i dem kändes hon fin! Men när jag skulle minska henne och jobba igenom sidorna var det värre. Red säkert 1000 halvhalter och övergångar (ok, kanske en liiiten överdrift men många var det) hela tiden med tanken i bakhuvudet att jag inte skulle fastna i handen. Ibland är det svårt med överpigga hästar; man måste komma ihåg att mjukna i handen och man måste komma ihåg att rida framåt även på dem - men det är så svårt när man egentligen vill göra tvärtom! Ok, nu kanske dagens pass låter lite värre än det var, har blivit lite bortskämd med de senaste passen då det känts så bra! Jag är jätteglad att W är en glad, känslig och framåt häst och jag är säker på att det kommer att gå bättre i morgon. Emellanåt kändes  hon dock riktigt fin även idag! Självklart kan även min dagsform ha påverkat dagens pass, samt kylan (glömde kolla vid stallet men nog tror jag att det var kallare än -20 grader idag och det är ett oisolerat ridhus).   

Återkommer med ytterligare rapport samt med en angelägen fråga till er läsare! =)

Uteritt!

Vilken härlig ridtur jag hade igår! Red Wadesch ute i skogen; snön hängde från träden, perfekt underlag, solen sken ovanför trädtopparna, positiv häst och -14 grader. Kylan kändes inte alls, jag var ordentligt klädd och Wadesch höll mig varm! I början var hon väldigt spänd, tvärvände vid ett tillfälle då hon såg "spöken". Hon slappnade dock av mer och mer under ridturens gång och jobbade på jättefint! Perfekt jämnt sug i handen och stora luftiga kliv - underbart! Blev även ett par galopper. En på väg bortåt, då var hon lite spänd, på hemvägen sög hon dock i riktigt bra! Vad härligt det kan vara att rida ut! Snön ger även ett perfekt underlag, hästarna blir pigga och framför allt motiverade och de får även jobba på bra i snön då de får lyfta på hovarna lite extra.

Har även jobbat med Wadesch i ridhuset sedan sist. Måste säga att det verkligen börjar gå framåt! Känner att jag börja fastna för henne, fastna på riktigt... Jag gör lätt det med de hästar jag håller på med, men vissa har lite starkare "klister" än andra... Håller tummarna att jag får fortsätta att rida henne men jag tycker att det ser ljust ut på den fronten! Har några pass inplanerade i veckan också, kul!


Hästresumé, del tre...

Ja, fortsätter då min lilla hästresumé med den tredje och sista (för tillfället) delen.

Efter Silvia har jag inte haft någon egen häst (nu var hon visserligen inte min i betydelsen att jag ägde henne men ni förstår hur jag menar). Däremot har jag hållit igång ridningen på andras hästar. De hästar som jag ridit mer eller mindre kontinuerligt är Helge, Rerra och Wadesch.

Helge är en häst med en tuff bakgrund, han har varit med om en operation och en efterföljande lång konvalesens. Vill ni veta mer om hans tuffa bakgrund finns länkar till hans historia i ett tidigare inlägg. Man kan väl säga att arbetet med honom var att börja från början helt enkelt. En häst med potential helt klart som jag hoppas på att få arbeta med igen. Tyvärr har han varit mer eller mindre skadad den sista tiden så jag hoppas verkligen att han kryar på sig snart!


f: -04, e: Highlight 847 - Caliban xx - Carnoustie xx.
Ägare: Susanna


Carrera B, Rerra även kallad, är en mycket duktig hopphäst. Jag började rida henne lite i somras (har även ridit henne en period då hon var 4 år) för att trimma henne på backen. Vi kom bra överens och träningen gick framåt. Tyvärr så blev även hon skadad och har haft en konvalecensperiod. Nu har jag dock börjat rida henne lite smått igen, kul! 


f: -04 e. Cardento ue. Jolly Jake (fullblod) Hoppdiplom som 3-åring, klass 1 gångarter.
Ägare: Tin

Den häst som jag rider mest regelbundet för tillfället är Wadesch. Även Wadesch är hopphäst men jag tror starkt på att hon även hade kunnat göra karriär som dressyrhäst. En häst som jag hade kunnat tänka mig att köpa själv (dock är hon inte till salu...). Känslig, lyhörd, framåt, rör sig trevligt i alla gångarter med stor utvecklingspotential!


f: -03 e. Sir Sinclair ue. Zeoliet. Hon är född i holland och fick diplom som 3-åring innan hon exp. till sverige.
Ägare: Tin (samma som Rerra)
(förhoppningsvis kommer jag att kunna visa bilder på henne "in action" inom kort, de är tagna men jag har dem ännu inte i min ägo...)

Fina hästar jag får rida va??? Jag är nöjd i vilket fall!!!

Proffsryttare???

Nja, proffsryttare skulle jag nog inte kalla mig men däremot har det känts lite så senaste gångerna jag ridit! Igår klev jag in i ridhuset och satt upp på en framriden häst, Wadesch. Red ett pass på henne som kändes mycket bra, kan ha varit vårat bästa pass hittills! När vi var klara bytte jag bara häst till Rerra som även hon var uppvärmd och redo! Jätteskillnad på henne från förra passet, till det bättre. Lite kärv i galoppen men det blev bättre och bättre under passet!

Måste säga att jag tycker att mitt och Tins (ägarinnan) samarbete är mycket bra!! Tack för igår! =)


Hehe, nej proffs är jag inte. Men kul att ändå få känna sig lite proffsig ibland!


Två pass avklarade

Häromdagen blev det som sagt ett par ridpass för mig. Först ut var Wadesch. Tyckte att hon var mycket lugnare från början och jag kunde komma till ridning ganska snabbt. Kanske lite för snabbt för jag tyckte ett tag att jag inte fick den eftergiften jag ville, visserligen glimmade hon till här och där men fick inget riktigt flyt. När jag mot slutet fick ett par ögon på mig i form av ägarinnan reflekterade hon över att jag red henne kortare än vad jag brukar. Omedvetet hade jag börjat korta upp henne mer och mer och än är det lite för tidigt för det. Längde ut tyglarna ett par centimeter och då var allting frid och fröjd igen, då kändes hon riktigt trevlig! Vilka små justeringar som kan avgöra en bra känsla, speciellt på en känslig häst! Skyller min något bristande koncentration på kylan, dock mitt eget fel att jag inte hade ordentligt med kläder på mig!

Nästa häst var Rerra. Henne har jag ridit tidigare, kanske ni kommer ihåg? Hur som helst, samma ägarinna som Wadesch, även denna en duktig hopphäst (närmare presentation av dem båda kommer). Efter lite konvalecens börjar hon nu komma igång igen och jag krävde inte mycket under passet. Tyckte ändå att det gick skapligt bra, faktiskt så tror jag att vi kommer ganska bra överens jag och Rerra. Återstår att se om vi gör det även på lördag, då blir det ett pass med båda hästarna igen!

Nu ska jag bädda ner mig. Vet inte om det var kylan eller bara en överdos av baciller någonstans (kanske båda) men jag blev genomförskyld idag! Hoppas på bättring senast till på lördag så att jag kan rida! Då ska jag ladda upp med täckbyxor, raggsockor och mössa! =) 


RSS 2.0