Rörelse

Hästresumén återkommer men slänger in ett litet "vanligt" inlägg emellan. =) 

Känner mig på toppenhumör för tillfället, har varit på gymmet en timme och det är jäkla skönt att jobba på lite! Jag som varit van att rida varje dag har inte vant mig än att inte röra på mig varje dag (förutom det "vardagliga"). Visst är jag bekväm vissa dagar och stannar hemma trots att jag har möjlighet att släpa mig till gymmet men när jag väl motionerat känner jag att det är något som jag vill göra ännu mera kontinuerligt! Nu ska jag försöka hålla i!

Fortsätter i vilket fall på inslaget tema under morgondagen då jag har två hästar att rida! Kul! Sedan har jag ytterligare ett ridpass inplanerat senare i veckan... Återkommer med rapport!

forts. Hästresumé!

Förstår att det här blir lite upprepning för er som följt bloggen, men jag fortsätter ändå min hästresumé... =) Man är väl aldrig bättre än sin senaste prestation men jag tycker ändå att det är lite kul att blicka tillbaka, har så många roliga minnen med hästarna!

Regina: Efter Mirre började jag rida Regina (som hade/har samma ägare som Mirre), en häst som inte kunde stå stilla i stallgången, som inte kunde stå stilla när jag satt upp och som det var full turbo inkopplad på från första steg till sista steg. Inte heller hon var så mycket riden när jag började med henne. Men som jag fastnade för henne första ridturen! Har aldrig suttit på en häst fylld med sådan energi! Det kändes verkligen som hon hade en enorm fjäder under varje hov! Efter hand lugnade hon ner sig i stallgången, hon lugnade även ner sig vid uppsittning. Men däremot hade hon alltid kvar energin vid ridning. Hon ville absolut inte att jag skulle bromsa henne i munnen överhuvudtaget (vilket hon visade på en hel mängd olika sätt) men samtidigt ångade hon på som ett lok vilket gjorde att hon var väldigt svårriden. I början gick hon knappt att styra men det var i vilket fall en sak som blev bättre med tiden. Samtliga förhållningar fick dock göras med sitsen och med en väldigt, väldigt mjuk hand. Det var dock svårt att få till ute i skogen och då jag inte hade tillgång ens till en ridbana vid stallet där hon stod gav jag till slut upp. Hon åkte iväg till en tjej men kom tillbaka efter två månader, totalt oriden. Jag började om och flyttade henne till ett stall med ridhus. Där började det äntligen kännas som att vi var på rätt väg. Vi var även hos en hästtandläkare och fick vissa tandproblem åtgärdade. Det märktes dock tydligt att tandproblemen inte var hela grejen men det i samband med bättre träningsförhållanden gjorde att jag sakta med säkert började känna att det gick framåt! Mot slutet av vistelsen var jag riktigt hoppfull. Uppstallningen var dock tidsbestämd samt så hade jag en annan häst också i det tidigare stallet (kommer till det) så vi flyttade tillbaka. Tyvärr föll vi tillbaka något igen i samband med flytten. I samma veva blev jag även gravid och då fick jag lov att säga ifrån mig henne efter att vi hade haft ett år tillsammans. f: -01, e: Regazzoni - Gibraltar

Silvia: Redan när jag hade Mirre började jag att ta hand om Silvia, Reginas föl (samma ägare). Då var hon cirka ett halvår. Sedan hade jag hand om henne parallellt med både Mirre och Regina. Det var jättekul att få följa en unghästs uppväxt! Vi började löshoppa, gå ut på promenader, jag vande henne vid träns och sadel, longerade, tömkörde, hängde (samt lät andra hänga när min mage var i vägen) och satt upp. Jag hade kvar henne genom graviditeten och även första halvåret med min dotter men då (våren -10) kände jag att tiden och engagemanget inte riktigt räckte till för att göra Silvia rättvisa. Därför sa jag ifrån mig henne. Hon gick på bete hela sommaren och är nu hos en tjej som ska fortsätta inridningen och jag har planer på att åka och hälsa på henne då hon blivit helt inriden, skulle vara så kul att se henne under ryttare! Vem vet om vi kanske återförenas i framtiden!   f: - 07, e: Silvano - Regazzoni

Ja, det var de hästar som jag har haft hand om! Nu rider jag bara åt andra (ok, Mirre, Regina och Silvia var inte mina men jag hade sådant ansvar över dem så det kändes så ibland). Presentation av de hästarna som jag rider oftast numera och även de som nämns titt som tätt här i bloggen kommer i nästa inlägg!

Hästresumé!

Ok, börjar från början!

Fortune´s Grey Maya: Det var med Maya som jag började min dressyrkarriär. Maya var en c-ponny som gick som en klocka, det var i princip bara att sitta där och styra så skötte hon resten! En kritvit pärla! Var fodervärd åt henne i ca 1,5 år och vi tävlade en hel del tillsammans. Red någon FEI-klass men det blev flest LA-klasser, nästan samtliga med placeringar eller vinster. DM-guld samt inkvalad deltagare i någon cup (har glömt bort vad den hette men många av "de bästa" var där) är nog våra främsta meriter.

Traumtänzer: Totte var min första, och enda, egna häst! Vi hade 6 härliga år tillsammans. Jag köpte honom av min tränare och när jag såg honom första gången i ridhuset i Sala tänkte jag att "han kommer aldrig att bli min, han är för bra för mig". Men han blev min och lyckan var gjord! Vi började på LB-nivå och första starten kom vi trea i JDM . Sedan gick det lite knackigt ett tag för att till slut lossna! Några år senare stod vi som JDM-segrare, vi plockade rosetter upp till StGeorges, vi kvalade in och startade JSM och senare YRSM. Vi var även med på YR-landslagsuttagningar (dock kom vi inte med hehe). Helt klart den seriösaste satsningen jag gjort. Totte har en stor plats i mitt hjärta! Totte sålde jag till en jättegullig tjej i Norge och han lever än (senast jag hörde) och har det bra! 


f: -87, e: Traumdeuter - Akzent II

Ashmir: Efter ett kort uppehåll, efter Totte, då jag hjälpte till med andras hästar blev jag tipsad om att åka och provrida Mirre. Han hade då gått i en hage hela sommaren och var inte i form överhuvudtaget. Att galoppera på en volt var i princip omöjligt... När jag såg honom första gången tänkte jag "shit, är han en ardenner eller", stor, grov, tjock, lång man, långt hovskägg... Men jag fastnade för någonting och började rida honom några dagar i veckan. Jag fastnade dock totalt efter ett tag och det blev en deal med ägaren att jag kunde ha honom som "min". Vi tränade på och det gick bra men hjälp vad vi har kämpat med galoppen! Till slut vågade jag mig ändå ut på en tävling, LB på lokal nivå och den vann vi! Det gav mersmak och det blev fler tävlingar med placeringar, upp till LA:6 kändes allting toppen (inte jämt kanske men ofta)! När det sen blev dags för msv blev det dock svårare, bytena gick inte att få till mer än något här och något där på träning men det räckte såklart inte. Satte upp ryttare som Rasmus Bondergaard samt så skickade jag honom till min "hemmatränare" Göran Liljestam men inte heller de fick till det... Gjorde ändå några msv-starter men utan några höjdarresultat, fick ofta bra poäng i traven, sen var det stopp... Hade ändå otroligt mycket roligt med Mirre, tror att vi hängde ihop i 6 år. En supersjysst häst! Han har fortfarande samma ägare men nu med ny/nya ryttare då jag till slut lämnade över... Det händer dock fortfarande att jag rider honom ibland, kära Mirre! 

 

 


f: -94, e: Amiral - Favorit

Hur går det, hänger ni med än?? =) Tar en paus här så fortsätter jag senare! Kan avslöja att sen gick det utför, haha! =) 


Här händer det inte mycket...

Ni som går in och kikar här på bloggen med jämna mellanrum måste bli besvikna. Segt med uppdateringar, ingen visning av de utlovade bilderna... Men, men, så är det nuförtiden här, är man småbarnsmorsa så är man! Har för tillfället begränsat med tid för både blogg och hästar! Eller helt ärligt så prioreterar jag inte längre hästar före mycket annat (tidigare gick hästar i princip före ALLT)... MEN, varje gång jag ridit så blir jag superpeppad att börja rida oftare så möjligtvis att jag får till det mer framöver! Blir även peppad av att förfrågningar kommer från lite olika håll, jättekul att bli påtänkt! Gällande bilderna så kommer de, så småningom...

Blev i vilket fall lite ridning idag, faktiskt i form av ponnyridning! Kommer inte ens ihåg när jag satt på en ponny senast! Tänkte nog lite kaxigt innan att "det är väl bara att klämma ihop den", men så enkelt var det inte! Jag var svettigare än ponnyn när vi var klara! Den var ganska motsträvig men trots att jag inte var helt nöjd med dagens pass tror jag nog att den ska gå att få på rätt köl längre fram, har delat ut lite "motivationtips" så får vi se om det blir bättre. Kommer att se den igen, ska bli kul!

Till något annat... Har länge tänkt skriva ihop en kort resumé/presentation av de hästar jag ridit/rider. Har ju ingen egen häst vilket har bidragit till att ganska många hästar har passerat här. Tråkigt på ett sätt att inte ha en egen häst att träna för fullt på (även om jag nu i vilket fall får rida Wadesch regelbundet så att jag kan få lite uppföljning, träningsmöjligheter och kanske tävlingsmöjligheter längre fram). Men jag får istället se det som att jag lär mig av att rida olika hästar. För det gör jag!! Hur som helst, håll till godo så dyker väl denna resumé upp i dagarna! Har ni andra önskemål på inlägg alternativt frågor är det bara att hojta till! För sluta blogga, det vill jag inte, även om bloggningen för tillfället är något sporadisk!

Nervigt...

En vecka har förflutit och den har inte innehållit så mycket häst. Har fått förfrågan om att rida men en fördel (eller hur man nu ska se det) är att när man inte har egen häst kan man faktiskt säga "nej, idag hinner jag inte rida". Visst kan man säga så ibland även om man har egen häst men kanske inte alltför många dagar om man nu har som ambition att bli bättre och vill hålla igång sin häst! Nu kan jag överlåta det ansvaret, även om jag vill poängtera att jag alltid tar fullt ansvar och gör mitt bästa de gånger jag säger "ja". 

Hur som helst blev det till slut ett ridpass idag. Två av mina vänner från mitt "gamla" stall var även i ridhuset och det var kul att få lite sällskap! Passet idag tycker jag gick sådär. Wadesch var väldigt spänd i början (vilket hon i och för sig nästan alltid är men idag var hon så på hugget att hon till och med flög iväg ett par gånger innan jag ens kommit upp i sadeln). Efter en stunds uppvärmning fick vi dock bättre kontakt, då blir hon som en ny häst! Men ändå tyckte jag inte att jag fick igenom henne 100%, lite spändhet fanns kvar även då hon kändes ok. Det märktes inte minst när det råkade skvätta upp lite sand på sargen under en i övrig fin galopp, då fick vi lite extra fart! Men stundtals kändes hon ändå riktigt fin! Sen kan det även hända att jag börjat öka kraven lite och inte riktigt nöjer mig med att hon är 95% loss och avspänd... Eller så red jag inte till 100% bra. Passet var ändå ok, fick kommentarer både om fin häst och förbättrad sits och det var såklart kul! Wadeschs känslighet och nerv är jag för övrigt bara glad över, ibland slår det över men jag är helt säker på att den kommer att komma väl till pass längre fram.

Om någon undrar över bilderna som togs förra gången så är de på G, har inte fått dem än men snart så... Håll utkik!

När vintern kom...

... satt jag på Wadesch i ett ridhus. Detta var då igår. Skulle inte kalla det att vi var inne i värmen men däremot hade vi skydd mot snö och vind och vi hade ett bra underlag. Visserligen fick vi upp värmen riktigt bra efter en stund!

Första halvan av passet var det lite spänt (underdrift). Blåsten gjorde att det lät i tak och dörrar och varje gång det gjorde det trodde Wadesch att hon skulle gå upp i molekyler (eller något liknande, kom inte på någon annan bra liknelse). Förutom lite "sprattel" här och där höll hon sig ändå på backen och efter att jag morrat lite samt då hon blivit lite varm i kläderna (pälsen) och lyckats göra slut på den värsta överskottsenergin började passet gå åt rätt håll. Sista avslutande traven kändes hon helt avspänd och rätt. För att komma dit jobbade jag med en hel del övergångar, rullade på i galopp växelvis mellan volter/fyrkantspår (för att hon skulle få ut lite energi), sidvärts i trav efter långsidorna, fattningar... Nöjd ändå med passet, speciellt med tanke på slutet i jämförelse med början...  

Hade en väldigt snäll vän med igår som knäppte lite bilder, de dyker väl upp här så småningom. Denne vän har förresten startat en matblogg nyligen så där kan ni gå in och kika om ni vill ha lite matinspiration: Sofias Goda.


Svar

Svarar på förra inläggets kommentarer här! =)

Anonym: Jag har ridit saluhästen någon gång men det var ganska länge sedan... Men jag har sett den en del och det är en mycket lydig och trevlig häst, startad Msv och segrar till LA. Synd (eller visserligen kul för dig, haha) att du har stallet fullt!

Marit: Ja, visst är det kul att se saluhästar! Bilder på mig och Wadesch och eventuellt en film på mig och Helge kommer att dyka upp här inom kort! Håll utkik! =)

Susanna: Vill gärna se, men frågan är om jag vågar lägga ut det här haha! Antar att det är från något av de första passen? 

Till salu!

Utan att någon ens frågat lägger jag nu ut en video på en saluhäst härifrån Mora. Snäll som jag är, hehe... Är någon intresserad är det bara att lämna en kommentar så ser jag till att ni kommer i kontakt med den nuvarande ägaren! Ryttaren på videon är Annica Norén, tränaren som jag red för härom veckan...


Kvällspass!

Efter en heldag med shopping pallrade jag mig iväg till stallet strax innan kl. 21 i går kväll. Gjorde iordning Wadesch och ledde ut henne i ridhuset. Hade redan bestämt att jag skulle fokusera på det som Annica sa: fram med handen, lås inte fast henne, låt henne få plats med bakbenen, samlig och rörelser kommer inte vara några svårigheter bara hon jobbar rätt och blir stark... Då turboknappen var intryckt blev det ett något överilat tempo i början men det struntade jag i och fortsatte istället att tänka på att inte sitta och bromsa henne med handen utan istället försöka fånga upp med sätet och efter en stund med lite rörelser såsom volter, öppnor och några skänkelvikningar. Så fin som hon var efter en stund har jag nog aldrig fått henne tidigare! Visserligen låg hon fortfarande på något men det högra bakbenet hamnade äntligen under kroppen, några öppnor och skänkelvikningar blev riktigt bra och jag fick sådan härlig känsla, satt mitt på hästen, kände henne jobba och en stund fick jag till och med lite mer kadens i traven! Då lät jag henne skritta en stund på lång tygel, sedan fick jag börja om lite igen, typiskt! Men över det stora hela ett bra pass på en pigg och fin häst!

Ny header, ny vecka...

Som ni kanske ser så har jag fått en ny header, tack Susanna! Tyvärr lyckas jag inte få den på rätt plats men jag ska lösa det inom kort hoppas jag! =)

Sedan träningen förra vecka har det inte blivit någon ridning men på onsdag ska jag trimma vidare, ska försöka tänka på det Annica sa på träningen! Självklart uppdaterar jag om hur det går!

Ha en bra vecka nu alla bloggläsare!

RSS 2.0