Dressyr är så kul!

Idag har jag och Maria (som rider Reggie ibland) varit till ridhus och tränat med hästarna. Det var jättekul för idag kände jag verkligen att det faktiskt gått framåt med Regina. Jag hade en helt annan känsla när jag red mot vad jag har haft förut, jag hade ett sug i handen samtidigt som hon var lugn och sansad. Det kändes som att hon var mycket mer ridbar än hon varit förut. Nu är jag mer laddad än någonsin inför Göranträningen nästa helg. Det ska bli superskoj!

Nu blir det en lugn helg så jag lär inte uppdatera här på ett tag. Ni får ha en trevlig helg!


Foto: Björn Carlsson

En bild...

Nu har jag fått flera fina bilder från fototräffen som jag och Regina var med på. De kommer väl att dyka upp lite titt som tätt här i bloggen. Visar en nu som jag tycker är ganska rolig! Men som sagt, jag har fler lite "finare" bilder på lager...


Foto: Björn Carlsson

Brodd- och täckesdags...

I morse när jag var i stallet var det bara att skruva i broddarna! Snön låg ju kvar... Sen red jag ut en sväng. Regina fick lite styltor men så fort vi började trava så flög de ur så det gick faktiskt att rida ordentligt. Idag skötte hon sig strålande! Hon var jättemysig, speciellt i galoppen, så idag är jag nöjd!

Provade ett par täcken på Silvia idag också. De verkade passa så nu ska jag bara försöka få mamma att laga dem. =) Fick ett par trasiga täcken. Tänkte att hon inte behöver ha något avancerat, hon är inte så frusen av sig och hon lär ju växa ur dem ganska snart. Men nu har hon iaf ett par som kan användas vid riktigt ruskväder eller vid extrem kyla. Ska dock försöka att inte packa in henne i onödan, hennes björnpäls skyddar nog mer än man tror... 


Dagens äventyr!

Jag är lite dålig på att uppdatera den här bloggen, jag vet. Men idag kände jag att jag måste ju faktiskt berätta om dagens äventyr! Idag kom Vicky och Passion och hämtade mig och Silvia då vi skulle åka på våran allra första tripp till ridhus. (Passion är Silvias jämnåriga beteskompis från i somras). Hästarna skötte sig stålande och Silvia som aldrig åkt transport förut var hur snäll som helst! Hon gick raka vägen in i transporten både när vi skulle dit och hem och hon stod som ett ljus när vi åkte! Så snäll hon är! Väl i ridhuset så släppte vi dem lösa. Det började med att de ställde sig supernära varandra och inte vågade röra sig ur fläcken. Men efter att de vant sig vid miljön så jagade vi på dem lite så att de fick springa lite. De var så fina så!

Regina har det väl gått sådär med på slutet. Hon skötte sig kanon förra veckan ända fram tills fredagen då hon var på sitt värsta stirriga humör. Men efter att vi var på ridbana och tömkörde i söndags så har hon känts lite bättre. Men det är väl så det är. Två steg fram och ett tillbaka. I morgon hade jag tänkt åka till ridhus och rida men jag har inga vinterdäck på bilen (eller på transporten) än så om det inte blir mildväder i natt så måste jag nog hoppa över det. Har ju kommit en massa snö idag!

Avslutar med en bild på mig och Regina. Även om vi är små på bilden så gillar jag den, tycker det är fint att alla fina höstfärger på träden kommer med!


Foto: Erik Gölén

Jag ska inte bli hovslagare när jag blir stor...

Igår pysslade jag lite med Silvia. Hon är så himla snäll att hålla på med! Eftersom jag hade fått order av hovslagaren att "fila" lite på en hov som behöver hållas efter så försökte jag att fixa med det. Haha, jag var kass! Men förhoppningsvis gjorde det i alla fall någon nytta.
 

Eliana gjorde mig uppmärksam på en sak som jag inte tänkt på förut.
Kolla in Silvias bläs! Den ser ut som ett spöke med virvlarna som ögon!


Idag red jag ut en sväng på Regina. På bortvägen var hon pigg och lite spänd. På hemvägen var hon också pigg men riktigt fin! Efter att jag galopperat så kändes traven faktiskt suverän ett tag. Jag bara satt och log. Vad spännande det ska bli att se vad som händer framöver! 

Uppdatering!

Igår åkte jag till ridhus med Regina. Körde ett tömkörningspass med henne. Sist som jag tömkörde tyckte jag att det gick sådär, tyckte inte riktigt att jag fick henne dit jag ville. Men igår gick det kanon! Hon var verkligen jätteduktig och shit vilken trav hon fick stundtals! Hon såg ju riktigt snygg ut! Nu fick jag mer energi att fortsätta jobba med henne.

Men en sak som jag tycker är lite svår med henne är att lägga in sådana pass som hon tycker är kul! Alltså hon är jämt pigg och för det mesta glad men hon tar ju i så jämt! Det blir nästan alltid jobbigt för henne oavsett om hon tar i på rätt sätt och går bra eller om hon tar i på fel sätt och stressar upp sig. Jag kanske borde lägga in lite fler skrittrundor så att hon förstår att det inte alltid blir jobbigt när jag kommer och ska hämta henne i hagen...

Silvia har jag nästan inte gjort någonting alls med på slutet. Känner att jag borde ta tag i henne nu! Hon har varit in i transporten med stängd lucka och det gick bra så nu ska det nog bara vara att åka! Hade faktiskt funderingar på att åka i morgon men igår hade hon blivit sparkad i hagen så jag får nog vänta och se lite hur det ser ut idag. Annars åker jag kanske på söndag, det hade nog passat bättre ändå. Någon som vill följa? =)

Sen en sista sak. Någon som läser det här som är van med unghästar? När börjar man täcka en unghäst? Silvia har än så länge inte haft täcke på sig men hon har heller aldrig sett ut att frysa. Men är det dags att inhandla ett täcke till vintern eller klarar hon sig utan ännu ett år? Jag har ingen aning...

Hästledig helg...

Tror att Regina börjar tröttna lite på att få lov att jobba (nästan) varenda dag. Ett par dagar i rad så har hon stått vid grinden när jag kommit ut till hagen men så fort hon har fått syn på att det är jag som kommit så har det sett ut som att hon tänkt "å, nej!" och sen har hon vänt och travat längst ner i hagen! Jag är inte så poppis med andra ord! =( 

Men i helgen så kommer hon nog att vara glad, då åker jag bort så hon får ta det lugnt både lördag och söndag. Då tar snälla Nettan hand om kusarna, de gillar nog henne bättre än mig! =) Tur att man har så snälla personer i stallet som gör att man kan känna att man faktiskt får vara hästledig en helg!

Trevlig helg!

Det går framåt!

Idag när jag red ut Regina i skogen så kändes det faktiskt som att vi har kommit en bit på väg. Flera gånger har jag tänkt att "jo, men det går nog lite framåt i alla fall" för att nästa dag tänka att det inte har hänt ett dugg. Men idag fick jag en helt annan känsla än när jag har ridit henne förut. Hon tog i lite bättre framåt, jag fick ett jämnare stöd i handen och hon var inte lika "fladdrig" som hon brukar vara. Dock så försökte hon ibland rycka i bettet men inte lika mycket som hon gjort tidigare. Men jag tror faktiskt att jag måste åka och kolla tänderna på henne. Det är ju mycket möjligt att allt inte är som det ska där med tanke på hur hon håller på ibland. Har inte åkt tidigare då jag hört något om att hon redan blivit kollad i munnen hos personen som hon var på utbildning hos. Men idag var en annan tjej in med en häst (ännu en helsyster till Regina som stått på samma ställe) för att kolla tänderna och det hade inte sett helt ok ut. Så det är bäst att jag kollar för säkerhets skull.



Foto: Kristofer
Ni får se den andra bilden som jag pratade om någon annan gång... =)

Snabb i stallet...

Nu är jag (nästan) klar i stallet! Klockan är bara halv 11 och då har jag ändå redan varit hemma en stund. Tycker faktiskt att morgonpassen oftast är de skönaste. Det är lugnt och skönt i stallet och om man rider på morgonen så är det alltid ljust ute, man behöver aldrig jäkta för att solen är på väg ner. Sen så är det även skönt att veta att man är klar med stallet för den dagen. 

Nu blev jag klar lite extra tidigt idag för Regina fick vila. Vi var på ridbana och tömkörde igår och så hade vi ett rejält galoppass i skogen i måndags så jag tyckte att hon kunde få en lugn dag. 

Dock så är jag inte helt klar med stallet idag, har ju ett pass på ridklubben i kväll också. Men nu är det inte så många pass kvar däruppe. Tror att det bara är två eller tre gånger kvar. Det är lite blandade känslor över att inte längre ha onsdagarna bokade för ridlektioner. Det är skönt på det viset att jag faktiskt får mer tid över till annat, det är ju inte precis så att jag sitter och rullar tummarna hela dagarna. Men det är samtidigt tråkigt att sluta för det har verkligen varit roligt och mina grupper är så härliga, allihopa! Men, det är ju inte slut riktigt än, några veckor är jag kvar. Och sen får vi se hur det blir i framtiden, vem vet om jag kommer att vara kvar där i någon form...


Igår fick jag en bild från en fotograf från söndagens fototräff. Kanske visar den lite senare...


Fototräff...

Igår var jag och Regina med på en fototräff! Det ska bli jättespännande att se om fotograferna fick till några bra bilder.

Lovar att visa några bilder när jag väl har fått dem, bjuder så länge på ett par bilder som Kristofer (min sambo) tagit. Han var snäll och följde med som hästskötare och hjälpreda.



Jag och Regina posar åt olika håll.



In action i skogsbrynet.

Crazy horse?

Göranträningen igår gick helt ok! Fast den började sådär. Regina var hetsig och stressig och allmänt dryg. Höll på att rycka och slita samtidigt som hon trampade luft. Det kändes som att jag for runt som en vante i sadeln och inte kom till ridning alls. Men mot slutet då Göran utrymde hela fyrkantsspåret som vi då kunde gasa runt på så kändes det faktiskt som att allt släppte efter lite. Hon blev stadigare, jag blev stadigare och framförallt - hon tog faktiskt i lite! Så tack vare de sista minuterna så är jag riktigt nöjd med träningen.

Som vanligt när jag rider för Göran så fick jag igår även flera tips om hur vi ska jobba framöver. Så det ska bli jättekul att fortsätta, speciellt när jag nu faktiskt fick en liten känsla av hur det ska vara när hon jobbar på ett bra sätt. Det är nu bara att se om hennes skalle kommer att vara ett hinder i fortsättningen eller om hennes temprament går att övervinna och istället vändas till något bra. Om det funkar tror jag att hon kommer att bli en riktigt bra häst! Han sa även att hon inte är någon lätt häst och det kan jag hålla med om, hon är den absolut svåraste som jag har suttit på! Det känns som en stor utmaning men jag gillar sådana så det ska bli spännande att se vad som händer framöver...


Piggelin!

Nu har jag ridit Regina i, vad kan det vara, ca. 3 månader kanske? Och jag kan säga att jag aldrig har suttit på en piggare häst! Hon har inte en enda gång sedan jag började rida henne känts "seg". Möjligtvis att hon någon gång har skrittat lite långsammare i början på ett pass men varje gång jag rider så ångar hon upp sig och så känns det som att hon inte vet vart hon ska göra av all sin energi! Jag tycker att jag har ett bra förslag - börja jobba! Men den linjen följer hon inte alltid...
 
I morgon är det då dags för Göranträning igen. Det ska bli jättekul! Bokstavsbarn kallade Göran henne för =). Vi får väl se om hon håller sig på mattan och faktiskt jobbar lite i morgon.

 
Tänk den dagen när jag kan sitta ner på henne och börja rida - på riktigt!
Hoppas att den dagen kommer någongång. Lite hopp har jag iaf, allt var inte en dans på rosor när jag började med Mirre heller och där slutade ju det hela ganska bra!

Dagens och veckans träning...

Idag blev det bara ett longeringspass med Regina. Vad jag tjatar om longering va?! Men det funkar verkligen bra på henne! Dock så blir det traditionell ridning resten av veckan. I morgon åker vi och tränar på bana, på onsdag rider jag ut och på torsdag blir det ett skrittpass. Sen är det som sagt Göranträning på fredag.

Till helgen så får hon nog ta det lugnt i alla fall en dag. Och på söndag så står det foto på schemat! Har lovat en kompis som fixat en fototräff med fotoklubben här i Mora att vi (jag och Regina) ska delta. Så kanske att ni får se lite proffsiga bilder här i bloggen lite senare!

Det var veckans planering. Ett tips från mig: Planera alltid ridningen! Jag brukar göra det vecka för vecka men när jag tävlade för fullt på Totte (Traumtänzer, han kallades Totte) så hade jag en ännu långsiktigare planering.

Jag måste kolla om jag har några bra bilder på Totte, vill ju visa hur han såg ut också! Men bjuder på en bild på våran misse Zlatan så länge. Jag hann knappt mer än att komma hem från stallet en dag förrän han satt på motorhuven och kollade in! =)



Ridbanan...

Haha, tydligen så svävar jag iväg lite ibland med mina idéer! Att dra ut sanden till den lilla "ridbanan" som jag pratat om är nog inte ett så litet projekt som jag tänkte från början. Det är absolut ingenting att göra för hand och tydligen så är det minimal chans att det kommer att bli ok (vi hade ett litet möte i stallet idag för att diskutera hur vi skulle få till det). Lite synd, jag som trodde att jag hade fått världens bästa idé men den var nog inte så bra trots allt...

Men, däremot så hade det klurats på en annan lösning som om den blir verklighet kommer att betyda att vi till nästa sommar har en riktig ridbana! Hoppas, hoppas, hoppas att det blir av! Det är lite svårt att träna dressyr på en outbildad häst i skogen och det är ju inte alltid som man har tid att åka med transport till en ridbana. Men som sagt, förhoppningsvis så kommer sådana problem att vara ett minne blott nästa sommar! Tills dess får jag helt enkelt ta mig till en ridbana för att träna.


Vilken dröm att ha en "egen" ridbana!
Bild

Lugn hästhelg...

Den här helgen har det faktiskt inte blivit så mycket hästar. Regina blev ju vaccinerad i fredags så hon fick vila igår och ska göra det idag med. Men i veckan kommer hon att gå en del eftersom det är Göranträning på fredag. Det är alltid lika roligt när det är dags för Göranträning. Jag ser dessa träningar som en check-punkt. Man checkar av om den senaste tidens träning gett resultat. Man får även alltid någonting som man kan träna på fortsättningsvis och som förhoppningsvis leder några steg närmare det mål som man satt upp. Men roligast av allt är när man får en sådan där känsla av att något faller på plats, när man känner att tiden man lagt ner på träning faktiskt gett resultat. Hoppas att jag får en sådan känsla på fredag!

Nu ska jag åka till stallet och mocka och ta in hästarna. Tänkte ta med mig sambon också så kanske han kan hjälpa mig att kratta ut lite sand i hagen. "Paddock"-bygget blev uppskjutet men om jag får ut lite sand så kanske det duger att longera lite på och minskar halkrisken.

Just det, kanske ska meddela mitt beslut angående Silvias man också. =) Ni tyckte allihop att den kunde få vara lång ett tag till så jag avvaktar med att rycka den!


Reggie (Reginas helsyster) betar. Taget för någon vecka sedan...

Bilder på vackra Silvia

Silvia:


-Se vad fint jag kan lyfta på frambenen!


 


Sådan sötis!


Och nu till den stora frågan: Är det dags att kapa den långa manen? Vad tycker ni? Klicka på kommentarslänken och säg om den ska vara kvar eller om den ska väck!



Dressyrträning

Idag åkte jag och Elmer (en av mina bästa vänner som har hand om Reggie, Reginas helsyster) till ridhus för att träna med kusarna. Det är så kul att komma iväg till bana, ja dressyr överhuvudtaget är så kul! Visst är det? Tänk när man får ett sådant där ögonblick när något verkligen faller på plats, antingen att hästen förstår vad det egentligen är som du menar eller när du själv förstår att "är det så här det ska kännas?".

Idag började jag med att longera Regina en liten stund och senare under själva ridningen så hade jag graman på henne. Både longeringen och gramanen fungerade bra! Gramanen är verkligen bra för de tillfällen då hon drar mig ur sadeln. Nu orkar jag inte alltid sitta kvar ändå men den är ändå till stor hjälp! Överlag så tyckte jag att det börjar kännas som att det gått lite framåt. Hon var lugn under hela passet, vi kunde rulla på i en ganska lugn och jämn galopp och framförallt så fick jag till några sådana där steg när man känner att "det här kommer nog att bli riktigt bra".

Men vi får se vad som händer! En dag kanske hon liknar pappa Regazzoni:

=)
 
Bild: oldenburgfarm.com

Tips från coachen!

Jag tänkte ha en kategori här i bloggen som heter "Tips från coachen". Fyndigt namn va?! =) Här tänkte jag försöka tipsa er om allt möjligt som har med hästar och ridning att göra. Självklart är dessa tips saker som jag själv tillämpar och som jag tycker att man har stor nytta av då man tränar sin häst.


Mitt första tips kan låta självklart men det är verkligen superviktigt! Sätt upp mål!

Jag sätter alltid upp delmål. Sådana mål kan se ut såhär: Mitt mål är att få Regina att acceptera hjälperna och bli mer ridbar (exempelvis så ska vi klara av att rida ett LC-program). Det är ett kortsiktigt och realistiskt mål som jag faktiskt har möjlighet att uppnå. När jag känner att jag nått det målet så sätter jag upp ett nytt kortsiktigt realistiskt delmål.

Men jag sätter även alltid upp strävansmål. Ex: Om ett år så ska vi vara färdiga för att tävla LA. Sådana mål är mer långsiktiga och de behöver inte vara lika realistiska som delmålen. Har jag inte nått LA om ett år så kan jag antingen sätta upp ett nytt mål eller så kan jag "förlänga" tiden för mitt ursprungliga mål. Men det är ändå bra om det är så pass realistiskt att man någon gång i framtiden ska kunna uppfylla det.

Målen hjälper dig dels att fokusera på något som du verkligen vill göra men de fungerar även som motivation och drivkraft! 

Det var mina tips för den här gången!


Ett av dagens pass avklarat...

Nu så var dagens stallpass avklarat! Eller i alla fall ett av dem. Har varit i stallet och tagit hand om Regina och Silvia. Sen så jobbar jag även som ridlärare en kväll i veckan och den är just på onsdagar. Så jag har ett pass kvar idag!

Regina longerade jag inspänd idag. Började longera henne efter förra Göranträningen efter tips från honom (Göran heter min tränare som kommer hit en gång i månaden). Det har fungerat otroligt bra! Eftersom hon lätt blir lite uppstressad då man rider och kommer åt henne så är det väldigt bra att varva med något där hon bara kan jogga på och där hon dessutom jobbar i en bra form där hon inte kan komma undan genom att rycka, slita och dra i bettet. Hon kan ju försöka när jag har henne inspänd men hon kommer inte så långt! Hon är dessutom riktigt snäll att longera och hon verkar själv ganska nöjd med att få gå på lina. Longerpassen blir dock inte så långa, brukar hålla på i ca. 10 min per varv. Max 15 min.



Det enda som var lite dumt idag var att det hade regnat vilket gjorde underlaget lite halt. Jag har dock en plan på hur vi ska få till en volt som fungerar i alla väder! Inne i hagen som jag longerade i idag ligger det en ganska stor hög med sand. Min idé är att denna sanden ska spridas ut så att detta blir underlaget i en volt. Bra va?! Enkelt och gratis! Det blir ju en provisorisk bana men jag tror faktiskt att det kommer att fungera. Frågan är när detta kommer att bli av men jag hoppas att det blir i helgen, så ser planen ut i alla fall.


RSS 2.0