Uppdatering!

Sedan sist har jag:

- trimmat på med Wadesch. Förutom hemmajobb har vi även varit iväg och tränat för Göran Liljestam en dag. Det var kul, han tyckte att hon var fiiin och att det var stor skillnad på henne från förra gången! Det tar sig! Fick en hel del att träna på vilket känns jättebra, nu har vi lite att göra på hemmaträningarna. =) Jag tycker att det är toppen när man får konkreta råd vad man ska träna på, när man får reda på hur det ska vara när det närmaste jobbet är klart och när man får mål att sikta på! MsvC till våren är vårat mål enligt Göran så det siktar vi på!

- ridit islandshäst! Hade ett par elever på islandshästar och de tyckte att jag kunde sitta upp och få känna på deras fina små hästar. Det var superkul, kanske att det blir islänning istället om jag och W av någon anledning inte får en framtid tillsammans! ; )

- sedan har det väl varit lite annat smått och gott som hänt men behöver ju inte dra allt här på bloggen, eller hur?!

Under min lilla bloggpaus har jag kommit fram till att följande framtida inlägg kommer att dyka upp:

- Önskelista... Helt otroligt att alla mina stallkläder, ridskor, ridstövlar, utrustning mm saknas på en och samma gång!!

- En köpochsäljkategori kommer att dyka upp! Har några grejer att sälja (så att jag kan köpa nytt, hihi)! Men tänkte att även ni kan få vara med på ett hörn där! Mer info kommer!

- Fick en fråga här på bloggen om jag kunde skriva lite om hur man jobbar med samling på hästen. Fick otroligt bra tips om just samling av Göran så tänkte dela med mig lite av dessa!

- Kanske kan få till en liten tävling här i bloggen! Har en idé och hoppas att det blir som jag tänker! Håll utkik för om det går vägen är det ett fint pris ni kommer tävla om!

- Självklart får ni även uppdateringar om fina W. Kan passa på att efterlysa en fotograf! Är det någon med en bra kamera och ett intresse för foto som har lust att ta några bilder på mig och W???

Som ni ser, dags att kika in här snart igen! Kanske har ni också några fler tips eller önskemål på framtida inlägg??


Mycket häst!

De senaste två dagarna har innehållit mycket häst! I torsdags höll jag två träningar för två ekipage, mycket roligt! Sedan red jag en dunderfin Wadesch!! Glöm ponnytraven som jag skrev om tidigare, när hon väl är loss så är det som att någonting bara klickar till och hon blir verkligen helt underbar att sitta på! Traven var super, galoppen var bra. Mer jobb krävs i galoppen men hon låg fint i handen, kändes mjuk och stadig, hade en jämn bjudning och gick att reglera tempo på. Känns som att min lilla aha-upplevelse efter tävlingen leder framåt; tror nu starkt på att bättre kontroll genom att vara konsekvent med större noggrannhet och ett lugnare tempo (tills att hon verkligen börjar jobba genom hela kroppen) kommer att ge resultat!

Efter en heldag med resa fram och tillbaka till Östersund för att gå på trav (Jajje startade, kom 4:a) blev det igår återigen ett dressyrpass i ridhuset (för det mesta har hon lättare att koncentera sig ett helt pass där jämfört med ridbanan). Tänkte att det var bra att fortsätta veckans tidigare arbete genom ännu ett dressyrpass, ville befästa den goda känslan som jag haft! Faktum är att hon nog aldrig kännts så bra så många dagar i rad tidigare (nu har jag visserligen enbart ridit henne så många dagar i rad i ett fåtal veckor hitintills). Torsdagens pass satt nog dock kvar lite i kroppen, var inte riktigt samma fina känsla från början av passet utan snarare lite "träningsvärkaktigt". Jobbade ändå på målmedvetet efter mitt upplägg, lugnt och metodiskt och var nöjd med resultatet när jag hoppade av! 

Idag fick det bli vila för både mig och Wadesch (nåja, jag har jobbat men W har tagit det lugnt!). =)

I morgon blir det mer häst igen då jag ska hålla en lektion samt rida ett par hästar! Härligt!


Bjuder på en favorit i repris tagen av Krister Larsson.


Analysera mera?

Någonting som jag tror kännertecknar de allra flesta dressyrryttare, säkerligen även en del hoppryttare samt ryttare i andra dicipliner, är att vi är helt makalösa på att analysera! På gott och ont! Själv analyserar jag vartenda ridpass (som ni kanske märker här i bloggen, borde nog minska ner på alla analyserande inlägg då det lätt blir lite enformigt). Jag analyserar vad som fungerat bra, vad som fungerat mindre bra och kommer fram till slutsatser vad vi bör jobba med just för stunden och vad som borde fungera bättre på sikt. Detta analyserande leder till olika slutsatser vid olika tillfällen även om vissa slutsater återkommer eller stannar kvar. Det är givetvis bra att utvärdera varje pass så att man kan bli bättre! Men ibland funderar jag hit och dit tills jag blir galen! Haha, nej då riktigt så illa är det inte men det blir ofta mycket funderande på hur vi ska bli bättre och bättre. Där är det såklart bra att ha en tränare som kommer in i bilden och om det blir en fortsättning kommer det garanterat bli mer av den varan om vi får plats på träningarna!

Hur som helst, känns som att någon spänning (hos W) försvann på tävlingen (kanske att vi lämnade kvar den på banan?) för W har kännts riktigt fin den här veckan! Till och med idag när vi var ute och joggade i skogen så låg hon jättefint i handen och jobbade på bra, något som brukar vara lite svårt att få till i skogen där alla troll finns (som bara W ser...). Kul!

Kanske att en del av er undrar vilken min och Ws "relation" ser ut för tillfället men måste tyvärr avvakta ett tag till innan jag vet hur det blir. Får helt enkelt återkomma i frågan!

Tillbaka till anayserandet: Hur är ni? Analyserar ni hit och dit eller tar ni det mer som det kommer? Vilka positiva/negativa konsekvenser ser ni?

Ny vecka, nya tag!

Vid ett dåligt tävlingsresultat är det lätt att säga att man borde fått högre poäng, domaren var inte på vår sida etc, etc... Även om jag var besviken i fredags och tyckte att det kanske var lite väl hårt dömt för en lokal LB så förstår jag ändå kritiken, tar den till mig och jobbar istället vidare mot nya mål!

Fick trots allt en liten aha-upplevelse och det gäller att jag måste få bättre kontroll på henne! Jag har tänkt mycket på lösgjordhet och att sätta tryck i henne för att få fram hennes fina kvalitéer men faktum är att hon kanske ännu inte orkar med så mycket tryck och blir då istället lite flamsig och spänd. Om jag istället koncentrerar mig på att få henne lydigare och stadigare i en lägre form så kan jag istället ur det jobba upp trycket och formen så småningom när det känns att hon orkar med det! Det finns inga genvägar!

Trots två dagars vila kändes det ändå som att hon var med mig igår när jag jobbade henne i ridhuset. Bättre form än tidigare och väldigt fint på bettet. Hon var lite stel efter vilan, inga konstigheter, men jobbade på i lite kortare steglängd (mer åt ponnytrav om ni förstår hur jag menar) och i galoppen jobbade jag med att hon skulle bibehålla formen och jobba lugnt och stadigt. Får inte glömma bort att rida framåt också såklart men känns ändå som att vi är på rätt väg! Ska fortsätta idag!


Tävlingsresultatet...

Som ni kanske vet var jag och Wadesch och tävlade i fredags. Kan väl sammanfatta med att säga att det inte var våran bästa tävling... Nu har vi ju bara varit ute på två men räcker väl med att säga att vi gick från nästan 69% till 54% i LBn... Kanske att ni anar att W var liiite spänd när vi red in på banan men faktum är att jag satt och log. Det lustiga var att när vi red i på medellinjen var det som att hon taggade till och tänkte "nu kör vi"! Lite skillnad från flera andra dressyrhästar som jag har haft som har tänkt precis tvärtom i samma läge...

LAn gick faktiskt något bättre, mycket tack vare bra hjälp på framridningen i form av Annica Norén! Stort tack för det! W spände fortfarande till när hon kom in på banan och jag kan erkänna att mitt självförtroende var långt ifrån på topp vilket kanske påverkade min ridning, vad vet jag? Hur som helst klarade vi oss igenom travprogrammet på ett helt ok sätt, galopprogrammet var mindre bra men vi tog oss ändå igenom alla svårigheter. Slutade på 59%...

På båda framridningarna tyckte jag att hon kändes helt ok men efter ett helgens resultat så börjar man ju tvivla på sin egen känsla... Men bara att ta nya tag och nu ska det anmälas till träningar!


Ett par dagsfärska bilder!

Idag har jag varit ute i skogen på W! Det blev även ett par bilder tagna, kors i taket!! Tyvärr inga ridbilder då fotografen är jag själv men ska försöka se om jag kan fixa en fotograf på tävlingen... =)


Fina Wadesch!


Vi går mot mörkare tider, solnedgång över älven när jag åkte hem ifrån stallet vid klockan halv nio... Men ack så vackert!


Programridning...

Igår stod programridning på schemat. Red (såklart) fram en stund innan och tyckte att W kändes helt ok. Inte super, inte dålig. Tog emot lite i högergaloppen men det blev bättre efter en liten stund och då satte jag igång med första programmet LB:3. Tyckte att det gick bra! Hon kändes ganska taggad men också ganska lydig där vi kryssade fram mellan hindren som stod på banan. Det var först mot slutet (efter alla ökningar) som hon kanske blev lite för taggad hehe... Det märktes när jag red in och skulle rida nästa program LA:3. Klarade hela programmet men det kändes mest som att jag "styrde runt". Blir lite svårt ibland när hon blir laddad på det sättet att hon "drar ihop" sig. Då blir hon tom i handen och detta är enligt mig det svåraste läget att hamna i. Men som sagt tog vi oss igenom programmet i vilket fall, hoppas dock på ett bättre program på fredag. Återstår att se.

Avslutade med att försöka få fram henne bättre till handen och tyckte att det lyckades ganska bra! Känns hur som helst som ett bra genomkörarpass, nu väntar ett lugnare utepass idag och ett "igenomkänningspass" i morgon! Sedan hoppas jag att hon (och jag) ska vara sitt bästa jag på fredag! =)

Det drar ihop sig...

Nu är nästa tävling inte många dagar bort! Ska bli kul att komma ut igen på tävlingsbanan! Kan bara hoppas att W kommer att kännas i närheten av så fin som hon kändes igår. Wow, vilket tryck hon hade samtidigt som hon låg väldigt fint i handen! Låg även fint i båda förvända galopperna och gjorde några riktigt fina skänkelvikningar! Det svåra är att komma bra in i dem men när vi väl lyckas med början så flyter hon på väldigt fint! Ett riktigt pepp-pass var det, jag blev så taggad att träna vidare och som sagt, W kändes också taggad! Kul!

Idag blev det en härlig uteritt tillsammans med Tin på sin nya stjärna! Hade barnpassning under ridturen av Tins snälla mamma - snacka om lyx! Tyra verkar trivas väldigt bra på gården. Hon älskar djur så vad kan vara bättre än att hänga på en gård med en massa hästar, hundar, höns och katt??


Min lilla (som börjar bli stor) skrotunge! <3 Jättekul att hon gillar att följa med sin mamma till stallet och att hon verkar älska hästarna!


Hårdträning!

Just nu känns det som att jag och Wadesch ligger inne i en period av hårdträning! Jag är inte van att rida så ofta (nuförtiden) och Wadesch är visserligen väldigt vältränad men är mer van vid hoppträning. Nu ligger fokus på mer styrketräning på backen och det är nog allt lite jobbigt även för henne! Idag kändes hon riktigt bra, ett tag, sedan blev det lite kämpigt. Kan beskriva passet för er... 

Ganska tidigt under passet kändes hon med mig och fin! Gjorde några uppridningar med halt från galopp och det gick ganska bra. Det blir lite mer samling i galoppen då och hon tyckte nog att det var lite jobbigt för efter några helt ok uppridningar började det kännas som att hon jagade upp sig lite men då avbröt jag bara och fortsatte istället med annat jobb. Började med att rida sidvärtsrörelser i traven. Flöt på otroligt fint i ena varvet och det kändes som att hon lyfte fram! Red även några överdrivet tvära skänkelvikningar och detta gick också bra. När jag red ur det kändes hon otroligt fin! När jag gick över i andra varvet blev nog dock pressen lite för stor. Helt plötsligt var det spöken i skogen och allt möjligt runt ridbanan blev plötsligt farligt! Det blev svårt att komma åt henne i sidvärtsrörelserna men jag kämpade på så gott jag kunde och det blev bättre och bättre. Avslutade efter en stund med lättridning och då kändes hon fin igen! 

Ibland är det svårt att veta hur mycket man ska pressa och hur mycket man ska kräva. Det går ju inte att rida helt kravlöst i evigheter, då kommer man ju ingenstans... Men vill heller inte pressa för mycket... Tror ändå att det var ett ok pass idag, klart ändå att hon protesterar på något sätt om det tar emot lite... Men det känns också som att hon blir taggad av att få lov att ta i, vilket leder till att hon tar i för mycket och blir då istället lite uppjagad och flamsig. Förstår ni vad jag menar eller låter det knasigt? Blir i vilket fall två lugnare dagar nu. Uteritt i morgon och vila på onsdag är planen!   

Börjar bli sugen på att rida för tränare igen också, alltid bra att checka av och få lite tips! Någon som vet när det är Göran- eller Ninaträning härnäst?

RSS 2.0