Dressyrträning...

Idag har jag, Regina, Elmer och Reggie varit till ridhus och tränat. Regina var riktigt pigg! Förra gången var hon faktiskt lite lugnare (vilket är bättre när det gäller henne) så när jag kom hem kollade jag i träningsdagboken hur jag hade gjort inför förra gången och kom på att det upplägget nog var bättre som jag hade då. Men trots piggheten så var hon helt ok idag. Emellanåt kändes hon riktigt fin! Bland annat galoppen kändes ok! Kom även på några saker som jag ska tänka på/träna på i fortsättningen och det är alltid bra när man får sådana aha-upplevelser.   

Har även varit och klappat lite på Mirre idag. Det är så kul att träffa honom och hans nya matte! Och jättekul att vara på ridklubben ibland där man kan få träffa lite hästmänniskor som man inte ser så ofta!


Foto: Owe Eriksson

Dagens träning och nya täcken!

Nu är jag klar med stallet för idag! Kom hem för en stund sen och idag hade jag sällskap i stallet vilket var jättetrevligt!

Idag blev det en tur på "ridbanan" men uppvärmning och avslutning skedde på en plogad väg, helt perfekt! Regina var duktig, än så länge så verkar det som att mitt upplägg fungerar. Nu gäller det bara att fortsätta på samma spår!

Det känns även som att tandläkaren måste ha gjort ett bra jobb och jag kan erkänna att man får lite dåligt samvete när man nu vet att hon antagligen hade känningar i munnen tidigare och att det eventuellt bidrog till vissa ridproblem då. Men vad kan man göra? Var ju hos veterinären som sa att jag hade fel när jag trodde att hon hade problem i munnen. Och den som hade Regina innan mig hade så vitt jag förstår också varit hos veterinär för att kolla munnen. Men båda veterinärerna måste ha missat själva problemet (enligt tandläkaren var det dock inget konstigt då veterinärer ofta inte har samma utbildning på tänder). I framtiden kanske man ska vara lite mer envis och gå på sin egen känsla och inte ge upp om man misstänker att något är fel... 

MEN, än så länge vet jag egentligen inte hur stor roll hennes "munproblem" har spelat. Nu håller jag bara tummarna att allt fortsätter lika bra när det är dags för att öka på träningsmängden och kraven lite... Ett problem om det fortsätter så här är bara att jag kommer att få problem att skiljas från henne. Jag har ju tyckt om henne hela tiden (nästan varje dag) och ju längre tiden går desto mer fäst blir jag vid henne... Men det där får bli ett senare problem, för tillfället njuter jag bara, nu är det kul igen att åka till stallet!


Regina har fått två nya täcken! Dels det som hon har på sig, ett jättemysigt vintertäcke som går upp lite på halsen. Sen fick hon även ett fluffigt nytt stalltäcke, det hänger på boxen. =)
(och om någon undrar över den hackiga klippningen så är jag inte inblandad)


 
Reginas helsyster Reggie (som här får lite hjälp att spetsa öronen av matte) har ett lika fint vintertäcke!

Travgala!

I helgen bytte jag ut dressyrhästarna för en stund mot travhästar! Jajje var nominerad till pris på Östersunds travgala så vi åkte upp dit för att hälsa på Jajje, hans tränare Åsa och självklart för att gå på galan.

På lördagen åkte vi direkt ut till stallet där Jajje skulle gå ett jobb. Han var kanonduktig! På kvällen gick vi på galan och det var jättetrevligt! Tyvärr så vann inte Jajje det här året, men han gjorde ju det förra året så ingen var besviken. 

En jättetrevlig helg!

 
Åsa ute och kör Jajje.



Jajje lite svettig efter jobbet.

 
Stallkatten Muffins och Åsas snötokiga hund Buster.



Stoffe med sin stjärna.



Den här bilden lyckades jag ta på Trollpär, en av hästarna som gick i hagarna vid stallet. Fin bild va??


Idag ligger hon på plus!

Det gick bra idag när jag och Regina åkte till ridhus! Kan ni vara snälla och påminna mig om följande saker som är kanon med Regina OM jag råkar börja klaga på henne om några veckor?

- Jag kan åka ensam med henne i transport till ridhuset. Det betyder att jag lastar henne själv, lastar ur själv, gör iordning henne själv. Stort plus!

- Hon har en egen motor som heter duga! (Hur många önskar inte en sådan på sina hästar?)

- Hon är väldigt känslig. (Även detta ett stort plus enligt många)

Det som är svårt med en häst som är känslig och har mycket motor är att det ibland "slår över", motorn kan börja rusa om ni förstår vad jag menar? Men idag var det inte så utan hon skötte sig strålande!


Foto: Erik Göhlén

Vinter, vinter, vinter...

Allvarligt talat. Har det inte varit vinter väldigt länge nu? Är det inte dags för våren att komma snart? Längtar som bara den efter lite värme och sol!

Men nu ÄR det vinter och det är inte så mycket att göra åt! Man får vara glad för det lilla som t ex:

- Våran plogade utebana som blev riktigt bra vilket gör att jag kan få igång Regina på ett bra sätt (idag är dock planen att åka till ridhus för första gången sen hon kom hem).

Ja, sen kom jag inte på så mycket mer som är bra med vintern.... Hade ett inlägg tidigare om vinterns plus och minus men just nu så kan ni stryka alla plus på den listan: Jag vill ha sommar!

Bjuder på en bild där det i alla fall ser ut som att vintern är underbar:


Taget med mobilen under en ridtur med Regina för några dagar sen...


Träningsdagbok...

Ett tips som jag har till er som har egna hästar/rider regelbundet är att skaffa en träningsdagbok! I den skriver ni varje dag upp vilken typ av arbete som ni utfört (ex: dressyr ridhus, uteritt, skrittrunda, vila etc.). Det är även bra att precisera vad som varit fokus under passet (ex: galoppfattningar, skänkelvikningar, skolor, jogging i låg form etc.). Om längden på passen brukar variera kan det även vara bra att skriva upp under hur lång tid som träningspasset pågått. Sist men inte minst så skriver ni upp hur det gått på träningen (ex: allt var kanon!, stelt och motigt, bra i travarbetet men stark i galoppen etc.).

Det finns massor med fördelar med att ha en träningsdagbok:

- Du kan blicka tillbaka i träningsdagboken och få en uppfattning om hur du ska lägga upp träningen för att nå bästa resultat. (ex: du vet att ni för två veckor sedan hade en riktig kanonvecka när allt kändes bra - hur hade du lagt upp träningen då? Eller den där tävlingen som gick så bra, hur hade träningen sett ut inför den?)
- Finns det något mönster om du kollar på framgångar och motgångar? Kanske är det så att ni åstadkommer en "topp" var tredje vecka?? Planera i sådant fall in tävlingar efter topparna!
- Du håller bättre koll på hur träningen verkligen har sett ut! Känns din häst väldigt omotiverad samtidigt som det blivit ovanligt många pass i ridhuset? Eller har det blivit onödigt många vilodagar under de senaste veckorna trots att det inte var meningen så? Eller är det kanske en viloperiod som behövs då träningen länge varit krävande?
- Du kan stämma av träningen mot dina mål (se tidigare inlägg). Är dina mål rimliga med tanke på hur utvecklingen ser ut i träningsdagboken? Eller borde du kanske höja/sänka dina mål?
- Kanske du har någon som brukar hjälpa dig att ta hand om din häst de dagar som du inte hinner med själv? Be i sådant fall denne person att skriva i träningsdagboken! Då vet du hur din häst gick när du inte var närvarande.
- Du kan även skriva upp när det är dags för skoningar, vaccineringar osv. så slipper du glömma!

När du börjat få lite koll på hur träningen bör se ut för att du och din häst ska nå bästa resultat, skriv då upp i förväg hur du har planerat din träningsvecka/månad/termin. Du kan skriva in de tävlingar/träningar för tränare som du har tänkt vara med på eller skriva in de veckor som du planerar vila för din häst. Självklart så kan det ibland bli så att du måste frångå din planering men du har i alla fall en plan på hur du har tänkt dig! Det gör dig mer medveten om din träning och det är då lättare att nå resultat! Det kan även hjälpa dig att höja din lägsta nivå!

Så gå nu ut och köp dig en almanacka att ha som träningsdagbok! Jag lovar att du kommer ha nytta av den!



Varför inte designa din egna almanacka? Det går att göra på personligalmanacka.se.

Det finns inget dåligt väder...

...bara dåliga kläder! Eller hur var det där nu igen?? Trots täckbyxor, täckjacka, mössa osv så blev det ingen ridtur för mig igår. I alla fall inte på Regina där utomhusridning är enda alternativet för tillfället, om man inte lastar in henne i en transport vill säga. Men varken utomhusridning eller transportåkning lockade då termometern stod på -27 grader!



Idag har jag dock fått för mig att det är lite "varmare" ute så det blir i alla fall motion på något sätt. Tyvärr var hon lite varm och tjock i ett ben i förrgår men jag hoppas på att det är bättre idag så att jag i alla fall kan röra på henne litegrann.

Kanske ska berätta att jag trots kylan red en häst igår men det där ridhuset ligger inom lämpligt avstånd. Det blev ett dressyrpass med Mirre. Han var ganska på hugget när jag galopperade honom på framridningen vilket var kul! Dock så blev det genast motigare när jag senare skulle samla upp honom lite i både traven och galoppen. Men jag fick till det ok precis på slutet. Även om det fortfarande var lite motigt så fick jag ihop honom ganska bra, även i galoppen.

Haha, det är lite lustigt att jag för tillfället rider på två hästar som är varandras totala motsatser! Båda har sina styrkor och svagheter men de är helt olika varandra. Regina är lätt i typen, känslig, pigg och framåt medan Mirre är av tyngre modell och lite okänsligare. Men egentligen så är nog Mirre mer min typ av häst då min ridning passar honom bättre. När hans motighet släpper så känns det som att man kan klara vad som helst med honom (förutom galoppombyten som vi tränat på i evigheter!). Dock så tycker jag även om Regina väldigt mycket och när allt funkar så uppskattar jag verkligen hennes typer av styrkor och jag börjar ana att jag kommer att ha riktigt svårt att skiljas från henne en andra gång!

Med Regina började allting jättebra förra gången då hon är en fantastisk häst! Men som ni redan vet så gav jag till slut upp med henne då jag kände att vi kört fast och min motivation och ork sinade ut. Just nu är jag dock villig att lägga allting bakom oss och göra ett nytt försök med henne och nu börjar jag verkligen känna mig peppad! Håll tummarna för att det kommer att gå riktigt bra den här gången!


Foto: Stina Ahlenius


 


En bra start!

Idag var Regina jätteduktig! Vi började med att skritta en runda i skogen på lång tygel. Det var ganska mkt snö i skogen så det blev att pulsa fram. Hon bara traskade på och var jättesnäll. Efter ett tag kom vi fram till en plogad väg och där kortade jag upp tyglarna och började trava. Hon var lite flamsig och pigg en liten stund men förvånansvärt snabbt så lugnade hon ner sig och började jobba på. Avslutade med en kortis på våran "ridbana" och där kändes hon riktigt fin! Måste säga att det har börjat bra iaf! Hoppas att det håller i sig!


Foto: Krister Larsson

Regina på G...

Ny vecka... Igen... Helt otroligt vad veckorna går fort!!

I helgen fick Regina enbart gå i hagen, var inte så sugen på att ge mig ut och pulsa snö i "snöstormen" med henne. Dock så har hon ändå rört på sig ganska bra då hon har varit kanonpigg och sprungit runt och brallat i hagen. Bra motion ute i djupsnön! Men den här veckan tänkte jag sätta igång henne lite bättre. Det blir några skrittrundor i skogen samt så har jag blivit lovad en skottning i en hage vilket betyder en ridbana!! Jippie!! Då kan jag börja longera henne lite där. Målet är såklart att jag, när hon kommit igång lite mer, även ska kunna tömköra och rida där. Blir kanon tror jag!

Sen har jag även lite andra planer för damen men det är inte lätt att få ihop allting! Får se om det ens kommer att bli av... Berättar såklart mer när jag vet hur det blir... =)  

Nu blir det först lite pluggande innan det är dags för dagens hästeri!


(Jag har funderat på ännu något inlägg i "Tips från coachen". Har ni kanske några frågor angående hästar så är det ett utmärkt tillfälle att fråga nu så svarar jag efter bästa förmåga =)



Kollade igenom lite äldre bilder som ligger på datorn och hittade den här på min katt Zlatan.
Ååå, vad jag saknar att ha  kattungar springades i huset!!

 
Hittade ett par bilder på Telma också som kattunge...


Full hästrulle!

Nu består dagarna återigen utav hästar, hästar, hästar!

I går spenderades x antal timmar i stallet pga:

- att jag red Mirre. Roligt som vanligt!
- att hovslagaren kom till "mina" hästar.
- den dagliga skötseln av "mina" hästar.
- att Silvia hade kolik känningar så jag fick lov att passa henne. Som tur är så verkar hon fullt återställd i dag!

I morse hade jag utsläpp i stallet så nu är jag faktiskt "färdigstallad" för idag. Förutom den vanliga skötseln så blev det även en liten ridtur på Regina. Jag har bestämt att vi ska börja med skrittrundor även om Regina tycker att det är sååå tråkigt. Idag frågade hon hela tiden: "Kan jag inte få trava liiite, snälla matte?". Men matte var bestämd och sa: "Nej, är det skritt på schemat så är det!". Till slut så tröttnade Regina på att fråga och istället så kunde matte plocka upp tyglarna och jobba henne lite i skritten! Matte var nöjd efteråt och faktiskt Regina också! 


Nu börjar jag längta till sommaren!
Den här bilden är tagen med mobilkamera från hästryggen... 

I Paris på trav!

Min resa till Paris var verkligen hur bra som helst! Trevligt sällskap och massor av saker att se. Huvudanledningen till att vi var i Paris var dock för att gå på trav. Det stora loppet Prix d'Amèrique gick av stapeln på Vincennes och då vi var hela gänget som har med duktiga travhästan Jajje att göra så var det såklart en självklarhet att se det stora loppet.

Vincennes är helt klart den största travbana som jag har varit på (en av de största i världen?) då banan både är längre än vanliga travbanor samt då väldigt mycket publik får plats. De har även ett något ovanligt underlag på banan nämligen kolstybb. Det är ett fast men väldigt sviktande underlag. Det såg faktiskt riktigt bra ut och det hade varit häftigt att prova rida på det. Jag fick dock höra att en av de stora nackdelarna med det var att när det har regnat så blir allt kolsvart: kusk, häst, utrustning samt att det är väldigt svårt att få rent. Men hursomhelst så verkade svikten i det vara otrolig!

Själva travdagen var rolig. Det var invigning med parad och kadrilj och vi hade jättebra platser. Det stora travloppet var även häftigt att se, det är en helt annan slags körning mot i Sverige och ett helt annat upplägg av hela loppet mot något travlopp jag sett tidigare. En sak som dock var mindre rolig att se var hur fransmännen driver på sina hästar. Det är inte samma stränga regelsystem gällande otillåten drivning i Frankrike som i Sverige, det är då ett som är säkert...

Förutom att gå på trav så var vi även riktiga turister och tog oss runt till många av alla kända platser och byggnader som finns i Paris. Det var en riktigt bra resa! 


Travbanan. Kolla in det kolsvarta underlaget...


Kadrilj


Presentation av kuskarna.


Varje häst hade sin egen funktionär!


Mycket uppståndelse kring vinnarhästen Meaulnes du Corta!
Tänk att ha den här inramningen på de stora dressyrtävlingarna!


Jag uppe i Eiffeltornet. Jag tog mig faktiskt ända upp till toppen! =)


Höpackning och lite om framtiden...

Det finns en syssla i stallet som jag hatar! Det är tråkigt, det tar tid, det är drygt osv. Det är att packa hö. Usch och fy! Mocka och ta hand om hästarna är inga problem men höpackning är verkligen inte min grej!

Över till något roligare. Nu är det bestämt att jag ska sätta igång Regina igen. Har pratat med ägaren och nu känns det bra. Hon kommer dock fortfarande att vara till salu men jag kommer att rida och utbilda henne vidare tills hon blir såld. Annons kommer att komma ut lite senare under våren/försommaren... Nu har jag ett lite annat tänk mot förra gången när jag tränade henne, vi får se om det gör någon skillnad. Det finns en del likheter men även skillnader så vi får se...

Nu väntar jag bara på hovslagaren som ska snygga till hovarna men sen kör vi! Dock så blir det en lugn start med mycket skritt då hon inte varit igång på ett tag.

Tack för alla kommentarer till förra inlägget! Det får bli min inspirationsbild som jag ska sätta upp på kylskåpet hemma!




Börjar/bör jag ångra mig???

Alla som har följt min blogg vet att jag har ett lite ambivalent förhållande till Regina. Jag både älskar hästen samtidigt som jag kan få spel på henne (obs! jag kan inte få spel på henne när jag rider, bara så att ni vet, då hade jag hamnat på backen..) pga hennes damp.

Som jag sagt många gånger så känner jag att min tid inte riktigt räcker till för hennes behov. Om jag gör någonting så vill jag verkligen att det ska bli bra, annars låter jag hellre bli... 

Men jag kan säga att jag blir lite sugen på att göra ännu ett försök med damen när jag ser de här bilderna:






 
Foto: Stina Ahlenius


Jag = velig... Hur ska jag göra???


RSS 2.0