Två inlägg i ett!

Bloggnörd som jag är så tänker jag då och då när jag är i stallet/sitter på hästryggen att "det här ska jag skriva i bloggen"! Grejen är att dessa tankar inte alltid hamnar här i bloggen, för det mesta blir de faktiskt oskrivna... Ett par sådana har jag dock på lager och de blir härmed offentliga! Till att börja med hade jag exempelvis ett inlägg på g i fredags, relaterat till den dagens bravader och det skulle kunnat sett ut såhär:


Ridning i uppförsbacke!

Många gånger har vi hört att man ska eftersträva "känslan av att rida i uppförsbacke", i vilket fall har jag hört detta vid ett flertal tillfällen. Då jag även har fått uppleva denna känsla så kan jag också relatera till den. En av svårigheterna när man vill hitta rätt känsla, som jag ser det, är att det kan vara svårt att kombinera känslan av att hästen ska sträva uppåt med att den verkligen har ordentlig bjudning framåt. Ofta blir det för mycket av det ena eller för lite av det andra...

I fredags under min och Wadesch uteritt fick jag verkligen smaka på känslan av mycket luft under hovarna och denna känsla "uppåt", dock så blir Wadesch lätt lite spänd när hon är utan hästsällskap så denna luftighet kombinerades med viss spändhet vilket bromsade upp det hela. Men i en svag uppförsbacke på hemvägen upplevde jag en förändring! Wadesch gillar nämligen att ta i framåt uppför backar och i detta fall då hon redan var väldigt luftig sedan innan blev resultatet riktigt bra. Snacka om att rida i uppförsbacke i dubbel bemärkelse!

Nästa inlägg hade kunnat se ut något liknande det som följer:

Lycklig!!!

I lördags var jag och Wadesch med på träning för Göran Liljestam. För att gå direkt till resultatet så är jag superdupernöjd med detta träningspass. Wadesch kändes strålande fin och gjorde i princip allt jag bad henne om och vi fick som vanligt jättebra tips om vad vi ska träna på framöver. Att vi sedan fick massor med beröm gjorde ju inte saken sämre direkt... Jättekul att det går så mycket framåt, om man ska tro Göran (och det gör vi ju, eller hur) så var det stora kliv vi tagit bara sedan förra träningspasset för honom. Men jag har verkligen tagit till mig allt han sagt och har tränat på hemläxan som förra gången var tempoväxlingar, tempoväxlingar,  tempoväxlingar. Till nästa gång ska vi träna på exempelvis enkla byten samt stärka den förvända ytterligare. Sedan ska vi fortsätta sträva efter att få de stora stegen ännu större och de små stegen mindre. Är så glad över passet överlag men gladast är jag nog över känslan som jag får de stunder när Wadesch känns som allra bäst, blir så nyfiken på vad framtiden har i beredskap!

Idag var det vilodag som gällde men imorgon ska jag åter upp i sadeln! Efter ett sådant pass som i lördags så är jag fullpumpad med motivation, det var verkligen ett sådant pass som man kan leva på länge! Från och med nu hoppas jag också på att vi bara ska bli bättre, och bättre, och bättre...



Vem behöver gymkort...

... när det finns hästar att rida? Sedan är såklart frågan exakt hur många hästar som behöver avverkas för att få önskad kroppsform men den frågan lämnar jag obesvarad...

Idag har jag hur som helst ridit två hästar och det får väl anses ok i vilket fall. Ingen av dessa två hästar var dock Wadesch, henne överlät jag till ägarinnan idag medan jag trimmade två av hennes andra hästar. Först ut var stora Quicken. Lite motsträvig till en början innan han blivit varm i pälsen men efter en stund kändes han riktigt trevlig! Det är väl så med stora hästar, de behöver lite extra tid innan allt kommer på plats men när de väl är "där" är de stabila som få. Kommer bli bra den där! Hopphäst nummer två var fina Robin. En häst som man blir riktigt glad av att rida (nu var jag visserligen glad även efter häst nummer ett men blev ännu gladare efter häst nummer två)! Kändes jättefin när jag avslutade! Två lyckade pass och jag hoppas att ägarinnan är nöjd med våran insats idag!

Wadesch hade vilodag igår men i fredags var vi i ridhuset och hon skötte sig då utmärkt! Lade in lite mer skolor vilket gick bra. Den förvända var också ok men bäst för dagen var bytena då hon gjorde två klockrena luftiga byten, ett åt varje håll! Hon känns allt stabilare, hoppas på att få en träningstid till nästa helg så att vi kan stämma av att vi är på rätt väg. Känns i vilket fall så!

Nu färdigsnackat om hästar! Hoppas att ni har haft en trevlig helg!




Trimmar på...

Nu är det en tid som kan kännas ganska seg ridmässigt. Inga tävlingar (kanske vissa av er har någon enstaka tävling kvar) och en lång vinter framför sig med kyla och snö... Av någon anledning brukar jag ändå gilla höst- och vinterträningen för att om man nöter på då så brukar man få igen det i form av riktigt härliga träningspass där det verkligen känns som att "nu har det hänt grejer"! Snögalopper är inte heller helt fel även om jag verkligen hoppas att snön inte är på väg riktigt än. Den får gärna vänta lite, hinner nog med några snögalopper ändå... (Alla dessa positiva saker med vinter får ni gärna påminna mig om senare när jag börjar klaga över vintern, haha).

Kanske att denna positiva syn på vinterträningen kommer av att jag känner mig lite extra positiv för dagen då Wadesch kändes riktigt fin idag. Förra veckan kändes hon lite halvmotig (ganska fin visserligen men utan det där riktiga trycket), tänkte att det berodde på pälsfällning/sättning. Idag var hon dock laddad från första steg! Laddad på ett riktigt bra sätt kanske ska tilläggas då hon var med mig och lyssnade riktigt bra! Börjar kunna samla henne riktigt bra i galoppen även om det inte blir så väldigt många språng innan jag måste rida fram igen. Men är helt säker på att de där sprången kommer att bli fler och fler! Har även blivit mer konsekvent med att lägga in förvänd och byten vilket idag fungerade riktigt bra! Skänkelvikningarna var också ok men borde kanske börja lägga in lite mer arbete med skolor också. Får fråga lite om det nästa gång det blir ett pass för tränare. Ett extra plus under dagens träning var en riktigt fin travökning, kändes som en av våra bästa då jag fick upp henne fint på yttertygeln innan vilket ledde till att hon verkligen svävade iväg i ökningen!

Nu ska vi fortsätta att trimma på! Ett tips om ni känner att det går segt, hitta lite sällskap och rid ut när det är fint väder! Peppande för både häst och ryttare!  ; )

Trimma på!


Tacksam!

Att sälja häst är inte alltid lätt. Att hitta rätt köpare kan vara oerhört svårt. Att veta hur framtiden ska bli hos den nya ägaren är såklart omöjligt att få reda på i förväg även om allt man önskar är att få en garanti att ens guldklimp ska få det så bra som möjligt. 

Att skiljas från den häst som betytt mest i mitt "hästliv" var fruktansvärt jobbigt. Det har passerat en del hästar i mitt liv och jag har tyckt om dem allihopa, även om det varit på olika vis. Maya, Rebell, Mirre, Regina, Silvia och nu Wadesch är några av de hästar som alla har satt avtryck och som jag tyckt/fortfarande tycker väldigt mycket om. Det finns dock en häst som har en alldeles egen plats i mitt hjärta och som har betytt enormt mycket för mig och det är Totte. Den dagen som han blev hämtad av sin nya ägarinna var oerhört tung...

Idag är jag dock otroligt glad över att det var just denna ägarinna som gav Totte ett nytt hem. Hon tränade och tävlade med Totte i några år och sedan tog en äldre dam över Totte (fortfarande samma ägarinna) och de har visat sig vara ett riktigt radarpar som fortfarande håller ihop! I veckan fick jag rapport om att Totte som snart är uppe i den aktningsvärda åldern 25 år lätt hade kunnat passera som en tolvårig valack i modern sporthästmodell! Bytesserier och piaff är några av de moment som ingår under ett träningspass! Det känns verkligen helt fantastiskt att höra och jag är bara så lycklig över att "min" Totte har det så bra, det värmer i hjärtat! 

En sak som jag dock undrar, tro om han pratar norska nu??? ; )


Jag och Totte!


Vila sig i form???

Ojojoj, nu har det varit fullt upp! Har exempelvis fått ett nytt jobb som jag arbetade första dagen på idag! En visit i stora huvudstaden har också hunnits med. Det sistnämnda har bidragit med en 4 (!!!) dagar lång vila för Wadesch. Hon har inte haft någon långvila alls på väldigt länge men det har visserligen inte känts som att hon behövt någon heller. Efter en dags vila brukar hon kännas laddad igen och de få gånger hon vilat två dagar i rad har hon varit överladdad. Blir spännande att se hur hon känns i morgon! Sista passet innan vilan kändes hon i vilket fall super, kände att jag fick några ahaupplevelser och tror mig nu ha ett bra träningsupplägg för henne (kan återkomma till detta i ett annat inlägg). Efter denna kortare långvila (om man nu kan kalla det så?) är dock planen att köra på ett tag till (men det blir säkert någon mer "helgvila" och givetvis några vilodagar här och där) innan det blir dags för en riktig långvila (tänker mig då kanske 2 veckor). Funderar i banorna att en sådan kanske hade passat bra mitt i kallaste vintern när det är dags för jul- och nyårsfirande. Många är de som ger hästarna långvila på sommaren men ärligt talat är det väl bättre att träna då när förutsättningarna är bra än mitt i mörka och kalla vintern? Jag har nog också passat på att vila hästar mitt i sommaren men då mest för min egen skull och på grund av semesterfirande och liknande. Men ur träningssynpunkt känns det ju inte så logiskt... Hur funderar ni kring "långvila" respektive vanliga vilodagar? Själv känner jag nästan alla vilodagar att "jag borde nog ridit men jag behöver en vilodag" även om jag innerst inne vet att även hästarna behöver vila ibland... 

Det verkar som att det är några som inte vill vila sig i form och det är de som hört av sig med förfrågan om lektioner alternativt ridning av hästar! Kul! Tänkte försöka att finnas tillgänglig några söndagar framöver, om någon som läser detta är intresserad av detta så smsa mig, lämna en kommentar här i bloggen (med kontaktuppgifter) eller meddela mig på FB.  

NU ska JAG vila mig i form för imorgon är det dag två på nya jobbet, ridning av en stycke förmodat extremt pigg häst och inte att förglömma, viktig tid med min härliga familj (vilken ibland är orsaken till oplanerade vilodagar)!


Foto: Susanna Kans
Jag o Wadesch

RSS 2.0