Två steg fram...

... och ett tillbaka. Eller var det två tillbaka?

Idag stod ridning på schemat med Silvia. Tyckte att hon verkade vara på ett riktigt bra humör i stallgången, såg lugn och tillfreds ut. Det gick även bra när jag kom ut och drog åt sadelgjorden, hade ner stigbyglarna och longerade. Lite pigg kanske, tydligen kom hon på vid senaste passet att galopp var en rolig gångart! Hon rusade dock inte utan höll sig ändå ganska lugn. Men sen, när det var dags för förberedelserna innan uppsittning, då blev hon spänd som en fjäder! Bara jag petade på henne hoppade hon till! Därför gick vi tillbaka lite i träningen idag. Jag gick en stund bredvid henne och höll i tyglarna (min medhjälpare ledde henne), och så försökte jag klappa henne ibland och röra stigbyglarna ibland. Efter en stund började hon faktiskt att slappna av lite. Då blev det hängning några gånger, mest för att jag skulle ta mig upp och ner på henne. Upp gick bra men avsittningarna var tydligen väldigt läskiga idag! Efter några gånger gick dock även detta bra och då avslutade vi passet. Känns bättre att backa tillbaka vid behov istället för att forcera! Nu hoppas jag att det kommer gå bättre nästa gång så att jag i alla fall kommer upp på henne igen.

Tusan, det är inte lätt det här med unghästar och inridning alltså! Speciellt inte när man har en häst som är på tårna! Men den där känsligheten hoppas jag att den kommer bra till pass senare, när det blir riktig ridning!

Nu får hon tänka över allt vi jobbat på några dagar så tar vi nya tag sen!


Tror ni att det kommer bli en stalltjej? Eller, det är hon väl redan! =)


Ett lyckat tömkörningspass!

Jag önskar att jag hade en bild på Silvia från igår för då såg hon faktiskt ut som en riktig häst! Haha! Hon hade benskydd på sig för första gången (vita och det gick utan att hon brydde sig) och jag hade även bytt träns på henne. Sedan när jag tömkörde syntes det att hon börjar förstå vad det går ut på! Hon gick i form i både skritten och traven (mestadels). Sen var underlaget så pass bra att det även blev lite galopp. Där var det dock lite si och så men det är ingenting vi tränat konsekvent på tidigare. Där är jag för tillfället bara glad om hon tar kommandona och kan hålla galoppen en liten stund.

Ett riktigt lyckat pass!

Nr. 3...

I går satt jag på Silvia för tredje gången (tro om det blir sjätte eller sjunde gången totalt). Tyckte dock att det gick lite bakåt igår... Allt gick bra, kom upp i sadeln och skrittade runt ett tag. Försökte koppla bort min hjälp från backen mer och mer och fortsätta från gången innan med att ge kommandon från mig uppe i sadeln. Hon blev dock väldigt spänd då! Visserligen var hon väldigt spänd redan från början igår. Gången innan var hon pigg men det verkar fungera bättre när hon är det mot när hon är spänd... Eftersom hon inte blev bättre genom att bli mer avslappnad under passet avslutade vi dock innan något gick snett. Bättre att fortsätta en annan dag när det känns bättre!

I morgon blir det annan träning med henne, då tänkte jag jobba henne från backen lite. Tror att det är bra att varva med lite annat emellanåt. Vill inte att det ska bli för mycket för henne men vill samtidigt fortsätta lite till nu innan betet för att få henne att känna sig tryggare. 

Haha, det här med att rida in unghästar känns inte som min grej riktigt men jag hoppas verkligen att allt ska flyta på nu! Längtar tills hon är inriden och det börjar gå att rida "på riktigt" (om den dagen nu kommer)...

 


Tänk om det kunde se ut såhär någon gång i framtiden (in my dreams, haha)!


Uppsittning nummer två!

Igår red jag Silvia för andra gången! Även det här passet gick bra! Det började dock med att hon var superladdad, hon kunde bara inte stå stilla när jag skulle spänna sadelgjorden. Fick lov att släppa ut henne på linan och longera några varv innan jag ens kunde spänna åt och släppa ner stigbyglarna. Efter att detta till slut var gjort och efter att hon fått springa av sig ytterligare några varv på linan började träningen. Kom upp i sadeln relativt snabbt. Hängde ett varv innan jag satt upp. Väl uppe tycker jag att det än så länge går jättebra! Hon var riktigt lugn när jag satt där uppe och Elmer som hjälpte mig från backen kunde gå längre och längre ifrån. Igår låg fokus på att jag skulle få henne att stanna och gå framåt med hjälp av mina hjälper. I början förstod hon inte riktigt men efter några gånger med start-stopp gick det strålande! Nästa steg är väl att jag ska kunna rida ännu lite mer "själv" och sen är det trav som gäller! Blir uppsittning inom några dagar igen, nu tränar vi på innan betet! =)


Trots hennes fina hoppteknik ska det bli dressyrhäst av henne hoppas jag! Den där dressyrhalsen ska byggas på! =)


Bra pass!

Idag har jag och Silvia haft ytterligare ett riktigt bra pass! Det blev ingen ridning idag men väl ett tömkörningspass. Återigen var hon otroligt lugn. Hon lyssnade även väldigt bra på mina kommandon och hon börjar mer och mer söka sig till bettet. Än så länge går det dock bara att skritta och trava på det underlaget som vi har. Hon har haft lite svårare i galoppen när vi varit och löshoppat men inte så konstigt kanske när vi inte tränat i den gångarten... Bakdelen och framdelen har inte heller passat ihop särskilt bra då de varit i lite olika storlekar! Tror dock att det kommer ordna sig bra även med galoppen bara hon vuxit i sig lite samt då vi fått träna på denna lite.

Har inte en endaste ny bild att visa er så detta inlägg få bli ett tråkigt ett utan bilder...

Jag kom upp!

I veckan som gått har jag hunnit med det jag hade tänkt med Silvia. Tömkörde henne en dag och det gick bra. Blev även löshoppning som planerat och det gick väl ok... Men allt det är ointressant i jämförelse med dagens pass! Jag har nämligen nu suttit på henne för första gången!! Vilken underbart härlig känsla!! Jag var lite orolig innan att det skulle vara lite som att börja om från början med henne nu när det blev en ny ryttare på ryggen och en annan hjälpreda på backen (tack snälla Elmer för hjälpen!). Men det var nog det bästa passet hittills! Hon var jättelugn redan från början och när det väl var dags att sitta upp märkets det tydligt att hon visste vad det var frågan om.

Superkul!! Jag är så himla glad! Blev även grymt peppad att fortsätta nu, vill upp på ryggen igen!!


På G igen efter vilovecka! Häst utlånas!

Förra veckan hade både jag och Silvia vilovecka. Ägarna var hemma och fixade allt i stallet och då passade jag på att vara ledig, tyckte att det passade bra med tanke på att Silvia såg lite oren ut på löshoppningen.

Igår var jag dock i stallet igen och kollade Silvia. Såg ingenting av orenheten när vi sprang med henne så planen är att köra några pass med henne igen denna vecka. I morgon tänkte jag tömköra och på torsdag blir det löshoppning igen. Sen tänkte jag försöka få tag på lite hjälp till helgen så ska vi se om jag kanske kan ta mig upp på henne! Måste ju jobba på lite nu om hon ska bli inriden innan sommaren! Jag hoppas dock inte på för mycket. Hennes energi (hon är SÅ laddad varje gång jag ska arbeta med henne) och min begränsande tid kan göra att vi inte lyckas... Men jag ska göra ett försök i alla fall!

Hann med en tur till stallet även idag men det blev bara stallpyssel idag. Som jag sagt tidigare tycker jag att det är rogivande att stå och mocka! Blev därför mockning till två hästar idag. Dels Silvia men även till Norpan. Kanske ska passa på att annonsera lite vad gäller Norpan:

Norpan (No Regrets) är ett sto på 7 år (har för mig att hon är 7 i alla fall). Hon är helsyster med Regina som jag red tidigare (e: Regazzoni, ue: Gibraltar). Hon är dock en betydligt lugnare häst än vad Regina var!! Hon är även väldigt trevlig att hålla på med - en jättesnäll häst! Nu har hon varit halt en tid (har vilat sedan jul ungefär) men hon är nu friskförklarad och ska sättas igång igen! Ägarna skulle inget hellre vilja än att hitta någon som vill ha hand om Norpan! Ett stort plus är om hon kan stå kvar i det stall där hon står nu. Finns det någon som är intresserad? Du får en fin häst att ha som din egen men det blir betydligt förmånligare ekonomisk än att köpa/äga en häst själv! Du måste dock vara ansvarstagande, ha god ridvana och tid att lägga ner så att Norpan får den bästa omvårdnaden! Hör av dig till mig, genom bloggen eller om du redan har mitt tel.nr om du är intresserad!


Norpan (inte den bästa bilden men den enda jag hade på henne)


Sen sist...

Som vanligt här på hästbloggen duggar inläggen glest! Men här kommer hur som helst en liten uppdatering vad som hänt sedan sist i den hästrelaterade delen av mitt liv! =)

Förra fredagen var vi som sagt och löshoppade. Silvia var pigg och glad men tyvärr syntes det ganska tidigt att hon rörde sig lite väl kantigt. Hon växer för tillfället vilket kan vara en bidragande orsak till detta... Jag vet inte om det berodde på det eller på att hon trampade snett eller liknande men efter en stund såg hon oren ut så löshoppningen fick avbrytas. Ingen fara verkar dock vara skedd. Hon verkar lite bättre nu och hon är inte öm eller svullen någonstans.

Trots detta passade vi på då min syster var här i lördags att sitta på henne lite. Det blir ju enbart skritt än så länge. Silvia var supertaggad när vi började så jag trodde nästan inte att det skulle gå att komma upp. Men syrran kom upp och bra gick det!! Kul att den biten går framåt!

Sedan dess har Silvia dock fått vila. Har bara blivit lite pyssel med henne. Idag ryckte jag manen på henne så nu ser hon ut som en häst igen! =) En riktigt fin sådan!

Något mer som hunnits med är även att jag varit och kikat på Helgehästen som jag var och red på här tidigare. Det var en duktig tränare som satt på honom och han såg riktigt trevlig ut! Ska bli spännande att se vad som händer här framöver gällande honom! =)

Knäppte lite bilder när jag var i stallet idag. Lyckades bl a fånga den här lille krabaten på bild:



Här syns han lite bättre, haha:

Silvia i nyryckt man:


Rumpan börjar dra iväg (Mirre i bakgrunden):


Det var allt från mig för den här gången! =)

Glad påsk på er!


RSS 2.0