Yes we can!

Efter en hel del analyserande (återkommer till det i ett annat inlägg) efter de två senaste passen hade jag idag inställningen att från början inte ha så stora krav, att uppvärmningen skulle få ta hur lång tid den ville, hellre rida i ponnytrav i början och ha tålamod istället för att försöka pressa fram något... Lugn och harmonisk häst var mitt mål! Det dröjde dock inte så lång tid innan jag kände att hon var riktigt fin idag och att jag kom åt henne riktigt bra! Hon skummade som bara den i munnen och innan passet var slut hade vi ridit program (kom på ett i huvudet som troligtvis inte finns men det skulle i vilket fall motsvara LB), öppnor, skänkelvikningar, förvänd galopp, galoppökningar och byten! Jag kände att jag var tvungen att passa på och det gick så bra!! Kom också på, helt apropå, under passet att jag saknar att rida regelbundet för Göran. Det finns ingen som har peppat mig så mycket eller fått mig att tro på mig själv och min ridning så mycket som han! Om man tror på sig själv vågar man och det är nog som det sägs: friskt vågat hälften vunnet! Så kändes det i dag i vilket fall, jag litade på min egen ridning, jag var lugn och konsekvent och när det kändes bra vågade jag testa gränserna lite! Nu har jag ridit alla rörelserna som jag nämnde på henne tidigare men idag var det med större beslutsamhet om ni förstår hur jag menar?? Enorm skillnad på galoppen idag också, kändes som att hon var med på noterna!

Under programridningen kom jag på att den svagaste punkten var halterna. Hade jättesvårt att få till en halt där hon stod stilla och på tygeln. Den starkaste punkten kändes det som att travökningarna var! 8:or var det som dök upp i mitt huvud! Shit vad hon tog i!! 

Haha, det kanske låter lustigt eller otroligt men jag tyckte att jag kände att även Wadesch tyckte att dagens pass var riktigt roligt! Svårt att säga om en häst har kul men det kändes så! 

Nytt pass i morgon! Kul!


Nja...

I torsdags red jag då Wadesch igen och jag måste säga att jag inte tycker att hon är på topp just nu. Lite för taggad och då blir hon spänd och svår att komma åt och lite tom i handen. På "ytan" ser det kanske ok ut, men det känns att det finns så mycket mer att plocka fram när man väl kommer till ridning! Hade min sambo med till stallet och han som inte har sett henne innan tyckte att hon var jättefin! Nu är ju han ingen expert på något vis men han har iallafall hängt med ett tag och i jämförelse med de andra stona jag har haft på slutet tyckte han att "hon såg ut som en riktig häst", haha! Nåja, i torsdags kändes hon som sagt lite spänd. Kan lätt skylla ifrån mig på att vi var ute, att det var mycket mygg, att det stod massor med hinder på banan som hon laddade för. Men i ärlighetens namn tycker jag att hästar ska kunna gå i alla miljöer och under olika förutsättningar, i vilket fall om de ska bli tävlingshästar. Så jag red på som vanligt och la in ganska mycket galopp och mot slutet kändes det ändå helt ok.

Nu har hon gått i skogen en dag och vilat en dag så säkerligen är hon ganska laddad även i dag då jag tänkte trimma lite i ridhuset. Men nu blir det fyra dagars ridning så förhoppningsvis kommer hon att kännas toppen igen mot mitten av veckan. Håll tummarna för det!

Bakläxa...

... eller kanske bara läxa helt enkelt? Det fick vi idag på dagens träning! Det var väl kanske inte vårat bästa pass men tyckte att jag fick bra tips vad vi ska träna på! Wadesch var något spänd idag och allting känns svårare då, det känns som att jag sitter sämre, rider sämre, det blir svårare att "få till" någonting alls så att det känns hundra. MEN ibland kan det vara bra att det tar emot lite när man faktiskt har hjälp att tillgå! Det som vi fick läxa på idag var också sådant som jag har känt ibland själv men som jag inte riktigt vetat hur jag ska reda ut. Det handlar om galoppen som är fin "på ytan" men som blir ganska opåverkbar och kort. Tipset jag fick var att rida skänkelvikning efter långsidan. I exempelvis höger galopp blir det skänkelvikning för vänster skänkel. I början förstod jag inte riktigt hur det var tänkt men efterhand förstod jag vitsen! Det blir därmed någonting som vi får träna vidare på. Även om galoppen har kännts bättre än vad den gjorde idag så är den definitivt någonting som vi måste arbeta mer med! Traven fick vi däremot pluspoäng på så en liten bit påväg är vi allt! Som någon så klokt uttryckte det - Rom byggdes inte på en dag!! 

 

Veckans planer!

Snart kommer jag att ha en egen häst. I vilket fall i en hel vecka! Tin åker utomlands och jag är inte sen att säga att jag självklart rider Wadesch under tiden hon är borta! Hoppas på många härliga ridturer!

Tjuvstartade lite redan igår genom att rida två av hennes hästar. Först ut var Wadesch och målet för dagen var enbart lösgörande arbete. Det gick bra, kanske att hon var lite stel efter tävlingen (hopptävling, jag har inte tagit mig ut än) men det joggades bort under passet och mot slutet kändes hon fin! Sedan var det åter dags för Robin, andra passet för mig på honom och enorm skillnad från förra veckan! Mjukare, stadigare och jämnare så det där blir nog bra det!

I morgon, tisdag, blir det träning för mig och Wadesch då vi ska vara med för Annica Norén. Sedan är det ridning torsdag som gäller och så hoppas jag att även få till det minst en dag till helgen. Typiskt att sambon min drar iväg till storstaden för att titta på hästar med sulky bakom till helgen, men jag hittar säkerligen någon som vill passa min lilla trollunge så jag kan dra till stallet! För övrigt så hade lilla Tyra säkerligen inte haft någonting emot att hänga i stallet, hon älskar hästar och att rida och börjar bli riktigt hästvan då hon får vara med på barnridning en gång i veckan. (Ett tips till er mammor/pappor som bor i Mora: Barnridning på ridklubben varje söndag mellan klockan 10-12). Men hade varit lite svårt att passa henne från hästryggen så en barnvakt vore på sin plats... Sedan fortsätter ridningen nästa vecka! Känns härligt att så många pass att se fram emot!


Planera ditt ridpass och glöm inte framridningen!

Den kategori här på bloggen som jag kallar "Tips från coachen" blir verkligen dåligt uppdaterad, tycker ni inte det? Var själv in och kollade lite där (kolla in kategorin i vänsterspalten) och såg att även om det är ganska få inlägg så har tipsen som jag delat ut blivit ganska uppskattade! I vilket fall har de som lämnat kommentarer enbart varit positiva! Därför ska jag försöka att tipsa på lite mera! Är det någonting speciellt som NI tycker att jag ska ta upp så var inte rädda att säga till! =) Jag svarar efter bästa förmåga!

Denna gång tänkte jag ta upp vikten av att planera ridpasset. Nu kan ju hästen kännas väldigt olika från gång till gång men jag brukar tänka såhär: OM alla grunderna sitter så ska jag träna på förvänd galopp/skolor/byten/eller vad det nu kan vara, idag. Arbetet med grunderna får dock aldrig glömmas bort, det går inte att "fuska" i ridning... Anledningen till att jag bestämmer innan vad jag ska träna på kan helt enkelt vara att det är en rörelse som står på tur i utbildningen. Till exempel öppnor för att de är samlande och lösgörande och hjälper till när jag vill få upp formen. Det kan också vara något som man vet behöver extra finslipning. Kanske är det fokus på programdelar då man har en tävling nära förestående. Tränaren kan också ha gett en läxa som man ska träna på inför nästa träningstillfälle för denne.

Upplägget som jag har ser ganska lika ut varje träningspass, för mig och den häst jag sitter på:

1) Framskrittning - Jag skrittar alltid fram hästen på lång tygel (alternativt halvlång om den är väldigt på hugget). Helst minst 10 minuter.

2) Kortar upp tyglarna - När jag kortar upp tyglarna försöker jag tänka på att aldrig försöka "få ihop hästen" genom att börja trixa och greja, böja och joxa (kan vara svårt ibland men ju mer medveten jag är om detta och verkligen tänker på att vara stilla och stadig desto bättre brukar det gå, speciellt på hästar som jag ridit en del som är vana vid denna ridstil). Mjuk, stadig hand och använd skänklarna och sätet för att få fram hästen, vill ju att hästen ska gå fram till bettet, inte att jag har dragit ihop hästen.

3) Trav - även om jag inte tycker att hästen är helt framme till bettet brukar jag börja trava under lättridning (hästen är ju långt ifrån uppvärmd än, det tar minst 20 minuter innan man kan räkna med att en häst är "igång"). Jag brukar alltid börja med trav på fyrkantsspåret. Dels för att det är snällare mot den ännu ej helt uppvärmda hästen, men även för att känna att hästen är rak. Nästa steg är givetvis att få hästen att följa med när du svänger och i början kan det räcka med hörnpasseringar och några varv på en stor volt. Serpentiner är också väldigt bra!

4) Galopp - När hästen känns ok på punkt 2 brukar jag lägga in galopp, fortfarande med fokus uppvärmning. Återigen gärna på fyrkanten, alternativt växla med några varv på stora volten. Fokus att få hästen att gå fram till handen, vara lika på båda tyglar, följa vändande hjälper.

5) Skrittpaus - Glöm inte återhämtning under passets gång! Först nu brukar jag känna mig nöjd med framridningen och känna att hästen är helt "varm i pälsen". Tiden som passerat från att jag suttit upp är ofta 20-30 minuter.

6) Arbete - Nu börjar "det riktiga" jobbet! Kanske är fokus samling för dagen, eller/och kanske förvänd galopp? Kanske fungerade inte grunderna så bra som jag önskat så att jag istället för att fortsätta med rörelser fortsätter med grundjobb. Sedan kan visserligen en del rörelser vara lösgörande vilket gör att de läggs in ändå men fokus ligger då trots allt vid grundjobb.

7) Nerjoggning - Efter att jag växlat lite hårdare jobb med skrittpauser återgår jag till lättridning och brukar försöka att lägga ner hästen i en något lägre form (även om jag kom på nu att jag kanske har fuskat lite gällande formen på slutet, minnesanteckning till mig själv: ännu lägre form som avslutning!). Ibland lägger jag även in lite galopp här i den riktigt låga formen. (Den låga formen kan man givetvis lägga in när som helst under träningspasset, men som avslutning är det alltid den lägre formen som gäller).

8) Avskrittning - Är jag i ridhus hoppar jag alltid av hästen och leder den ca 10 minuter innan jag tar in den i stallet. Ute sitter jag oftast på men samma sak gäller, lång tygel.

OBS: När som helst under passet kan det vara bra att lägga in övergångar och tempoväxlingar men tänk på att det inte går att kräva exempelvis ökad trav i början av ett pass, vänta tills att hästen är ordentligt uppvärmd och "med på noterna"! 

(Med grundjobb menar jag att hästen ligger fint mellan hand och skänkel, jobbar genom hela kroppen, är bra i övergångar och tempoväxlingar, är rak och jämn på rakt spår och mjuk, formad och följsam på böjt spår.)

Ja, det var nog det! Så ser mitt upplägg ut! Fördelarna som jag ser det är att ridningen blir konsekvent, att hästen alltid blir ordentligt uppvärmd samt att man alltid har ett konkret mål med varje träningspass vilket leder utvecklingen framåt.

Har NI ett annat upplägg? Berätta gärna!

Teamwork!

Kan bara säga att jag är så glad att jag får rida på sådana fina hästar just nu! Idag trimmade jag två härliga hästar och det är så roligt! Älskar hästar och att rida!

Först ut var W som jag inte ridit på över en vecka. Lycka att sitta på hennes rygg igen! Hon är absolut en av de finaste hästar som jag ridit om man räknar in de senaste åren, till och med en av de finaste jag ridit på någonsin! Störst plus är ridbarheten, hon är känslig och med egen motor, har lätt för att lära och är duktig att jobba! Hon rör sig dessutom riktigt trevligt men har aldrig sett henne själv när jag suttit på, har inga ridbilder och ingen film. Men det känns! Det kändes redan första gången jag satt på henne men skillnaden på häst nu och då är enorm! Hon har blivit stark, stadig och hela formen på hästen har ändrats. Som jag nämnt förut är det inte bara jag som ligger bakom denna utveckling, Tin som äger henne tränar också på för fullt! Kan väl bara konstatera att vi är ett riktigt bra team! Hoppning är såklart i fokus men ska försöka att klämma in någon dressyrtävling också, även om det kan vara lite svårt att få till så att det passar båda... Tyvärr duggar dressyrtävlingstillfällena ganska glest här i närheten och i ärlighetens namn har jag legat lite på latsidan då det gällt att kolla upp det hela. Men idag blev jag riktigt peppad, blir det inga tävlingar innan sommaren så blir det definitivt några fram mot sensommaren, hösten. Måste ju visa upp henne!

Den andra hästen som jag ridit är även den en hopphäst ägd av Tin. Det var första gången som jag satt på den idag och det är lite jobb på den (är bara 5 och inte så mycket dressyrriden). Men den var riktigt trevlig och med en bra motor så det kommer nog att bli bra det där! Kommer säkerligen att bli fler dressyrpass på den! 

Gaaa, nu är jag superridsugen men blir nog inga pass i början på veckan då W ska på stora hopptävlingar på torsdag! Kommer nog åka och kolla så då ska jag försöka att ta någon bild så får ni se hästen in action. (Lovar dock inget, det har ju inte gått så bra på den där bildfronten).

Visar istället en bild på Susannas häst Grande som jag var och red för någon vecka sedan, det är den enda nya ridbilden som jag har för tillfället! (Ska tvinga henne att ta bilder på mig och Wadesch också, bara vädret blir bättre så att vi kan rida ute). =)

 

RSS 2.0