Ridning OCH annan träning...

Häromdagen fick jag förfrågan om jag ville rida ut på Wadesch (W) i sällskap med hennes ägarinna, tillika Rerras ägarinna (om ni kommer ihåg att jag red en Rerra tidigare? Många hästar att hålla reda på i den här bloggen). Självklart ville jag det! Upp i hoppsadeln och ut i skogen bar det! Lite hej och lite hå pågrund av skyggning för än det ena, än det andra. Hehe två tittiga hästar tillsammans ute - kan det bli annat? Hur som helst var det väldigt kul att rida ut i skogen med sällskap, alltid trevligt att snacka lite! Hade lite svårt att räta ut benen efter passet bara, mina knän är gjorda för dressyrsadel. =)

Efter detta pass har veckan varit lugn. I vilket fall om man ser till ridning/träningsbiten. Tänk jag som har varit van att rida i princip varje dag sedan jag var kanske 14 år (om man bortser från hästarnas viloperioder samt någon kortare hästlös period, som dock inte blev helt hästlös men jaja). Det gör att det nu vissa dagar kliar lite i kroppen så en annan träningsform som jag börjat lite smått med är att löpa. Det är ett väldigt bra komplement till ridningen måste jag säga och det är även väldigt praktiskt om man har småbarn, bara att snöra på sig skorna och bege sig ut. Behöver inte vara så tidskrävande. Nu vill jag absolut inte ge sken av att jag joggar varje dag men varje vecka försöker jag få till minst ett pass, gärna flera. Det är så skönt att komma ut i skogen lite och sedan en minst lika härlig känsla efteråt! 

Hur är det med er? Tränar ni någonting annat än ridning? Varför/varför inte? =)  

  

Två pass...

Nu ligger jag efter här med uppdateringar! Får försöka att komma ikapp lite! ; )

Börjar med att berätta om torsdagen då jag fick pussa på goa Mirre igen! Det första jag gjorde när jag kom till stallet var att ta in hästarna, det var grymt mycket knott ute vilket hästarna såklart tyckte var väldigt irriterande! Mirre fick gå in i boxen och vila en liten stund medan jag fixade med maten. Sedan var det dags att putsa på honom. Tror att jag hade kunnat stå där hur länge som helst! Han bara stod och njöt medan jag borstade, trasslade upp manen, pillade knottskorvar och kratsade hovar. Till slut insåg jag dock att om jag ville ut och rida medan det var någorlunda ljust ute var det nog bäst att sätta fart! Sadlade och tränsade och vi begav oss iväg. Gula löv på träden, bra underlag och en härlig häst... Skrittade på lång tygel bra länge innan jag kortade upp tyglarna. Fick bra ordning på skritten så jag började trava. Neeeej, tänkte jag! Mirre kändes inte 100% i traven, fortsatte ändå ytterligare några steg för att se om han värmde ur, tyvärr gjorde han inte det. Vände hemåt och åter skritt på lång tygel, nu på en väldigt pigg häst! Avslutade stallpasset med mockning, spånpåfyllning och kvällsfodring... Men passet blev inte riktigt så kul som jag hade tänkt mig... Hoppas verkligen att det inte är något tok  med honom nu! Pratade med den som skulle rida honom dagen efter och vi kom överens om att även hon skulle känna på honom nästa dag för att se vad hon tyckte. Hon kände dock inget tokigt men magkänslan känns ändå lite sådär, tror att jag känner honom rätt väl vid det här laget... Men jag hoppas såklart på det bästa, får se vad det blir för uppföljning på detta!



Idag var det åter dags att sitta på W. Får kalla henne det för jag kommer tyvärr inte ihåg vad hon heter! *skäms* Det är i alla fall stoet som jag ridit ett par gånger tidigare som jag pratar om... Sist jag red henne uppdaterade jag inget här men det gick i vilket fall bra men det blev ett ganska lugnt pass då. Idag körde vi inte heller något monsterpass men det blev ett lite längre pass med lite mer arbete än förra gången. Hon var minst sagt på tårna idag! Hon verkade superladdad redan innan jag kommit upp i sadeln och när jag väl satt däruppe var hon spänd som en fjäder! Får emellanåt lite Reginakänsla på henne (Regina är en häst jag ridit tidigare, kolla i arkivet från förra året om ni vill veta mer) även om W´s känslighet och pigghet lättare kan vändas till det positiva samt att hon jobbar skapligt bra även då hon är spänd (vilket Regina inte gjorde). Hur som helst tror jag att jag har stor nytta av att jag ridit Regina, jag har nog blivit mera känslig och lyhörd under min tid med henne. Sista delen av passet idag kändes W väldigt bra! Å, vad jag gillar den här hästen! Det känns som att jag passar bra ihop med henne! Jag vet inte riktigt hur det ser ut ifrån backen men det känns som att jag har mycket lättare att sitta bra på henne och emellanåt får jag en riktigt bra känsla på henne! Jättekul! 


W


Förra gången fick Tyra följa med till stallet (och hennes mormor). =) Det första hon gjorde när jag höll henne bredvid hästen när vi skulle knäppa kort var att först klappa ett par gånger på mulen och sedan tog hon ett stadigt tag i grimman!


W idag.

Ha en fortsatt trevlig helg på er!


Snart ett pass på Mirre igen!

Idag var det tänkt att det skulle bli Helgeridning men det blev tyvärr inställt pga någon mystisk knöl som han fått. Håller tummarna att den försvinner fortare än kvickt! Istället får jag se fram emot torsdagen då jag åter ska sitta på Mirres rygg. Längtar! Det har även enbart blivit dressyrridning på bana eller i ridhus på sistonde så jag bara längtar efter en härlig skogstur. Kommer också att mocka och fixa foder, till och med det ska bli kul! Haha, är man hästnörd så är man!

Som ni kanske har reflekterat över så har jag knappt varit i Bonäs alls på sista tiden. Vill bara upplysa om att jag fortfarande har väldigt bra kontakt med min forna stallkamrater. En anledning till att jag har haft svårt att bege mig dit är att Silvia har stått kvar där. Jag har väldigt svårt att engagera mig litegrann eller ta ansvar litegrann. Därför tog jag beslutet att släppa henne helt och lämna över hela ansvaret. Om jag åkt ut ofta för att hälsa på hade jag nog haft svårt att inte engagera mig, därför har jag låtit bli. Jag sa ifrån mig henne av en anledning och denna gäller än. Nu har dock Silvia åkt och jag önskar av hela mitt hjärta att hon kommer att få det bra i framtiden! Som jag sagt tidigare, kanske vi ses igen, vem vet?

Den andra fina hästen som jag skrivit lite om har jag också haft ett pass med innan helgen. Men berättar mer om det i ett annat inlägg!

Ännu en fin häst!

En sak är säker. Om jag och Helge kommer fortsätta att träna tillsammans kommer vi båda att bli grymt vältränade!! Vi är båda ganska möra efter varje pass kan jag säga. Nästa gång ska jag nog faktiskt korta ner passet lite, annars kommer han snart att vända och springa bort när han ser mig, haha!

Red honom idag och tycker att det känns tydligt nu att träningen går framåt! Vi båda orkar mer, det kommer fler och fler steg som känns riktigt bra, överlag känns han stadigare och bättre i formen, i galoppen märks nog framstegen tydligast. Men, emellanåt, när det kommer lite motsträvighet eller ostadighet ser det nog inte riktigt lika bra ut. När jag "tappar" honom när han inte riktigt orkar känner jag mig som en liten trasdocka däruppe! När han kommer i obalans kommer jag definitivt också i obalans x100. Men som sagt, det går framåt så de där "hejochhå"-stunderna under passet bjuder jag på! =)

Jag nämnde ju tidigare att Helge har en tuff historia bakom sig. Glömde att länka tidigare men här kommer nu länkar till"Historien om Helge".

Del 1
Del 2
Del 3
Del 4

Det kommer säkerligen bilder senare från dagens pass men bjuder på en bild från förra passet (tror jag det var).


Vilka fina hästar jag får rida! Underbart!


Salig!

Idag har jag ridit ett helt pass på hästen som jag nämnde längst ner i förra inlägget. Så himla härlig!! Precis min typ av häst med egenskaper som: arbetsvillig, bra gångarter, känslig, pigg och energisk... 

Blir nog ett pass snart igen hoppas jag!  

Träna, träna, träna...

Igår var det dags för veckans Helgepass. Något trött och loj drog jag iväg till ridbanan men när jag väl kom upp i sadeln hände något! Det är lika varje gång! Energin bara bubblar fram och känslan att jag fått igenom det jag vill bara måste infinna sig innan jag avslutar ett ridpass. Så något lite lufsigt myspass blev det inte, haha! Efter att vi värmt upp en stund kändes han riktigt trevlig, klev på ganska bra, ganska bra fram till handen, höger galopp ganska bra. Sedan ett skrittpaus och dags för vänster galopp. Ho ho, vad jag fick jobba!! Där tog det emot och att hålla ihop och hålla igång en häst som helst vill slippa och som ligger på 175 cm (lite drygt?) över havet är ingen lätt match! Men jag morrade och red på och gav mig den på att det skulle bli bättre detta pass! Motståndet satt kvar även i traven, tror han kände att jag var på hugget och han blev nog lite sur att jag inte längre accepterade att han lyssnade ganska bra. Jag ville att han skulle börja lyssna bra. På slutet började han släppa efter och det kändes att det kom några steg där han tog i genom hela kroppen! Susanna trodde nog att jag var ganska missnöjd med passet efter mitt morrande men faktiskt tycker jag nog att det var ett av de bästa passen! Ibland för att man ska komma till "finridning" behövs lite "fulridning" och jag tycker att Helge har gjort framsteg då det kommer fler och fler steg då han känns lösgjord, i balans och tar i! Jag vet att jag inte kan kräva allt på en gång, jag menar: jag kan inte gå ner i spagat hur mycket någon än hade försökt tryckt ner mig! Men samtidigt måste ju kraven succesivt höjas för att träningen ska ge resultat!


Bild från gårdagens träningspass.

Efter passet med Helge åkte jag även och spanade in en annan häst som jag förmodligen kommer att börja rida. Den såg riktigt trevlig ut!! Jag kunde bara inte låta bli att prova den så satt upp några varv och känslan jag fick av den från backen bekräftades när jag satt i sadeln, väldigt trevlig! Uppdaterar givetvis mer längre fram om hur det blir!

Bilder från tävlingen!

I fredags var jag och tittade på en lokal dressyrtävling. Eller framförallt var jag där för att hjälpa Sara lite som debuterade på tävlingsbanan med Reggie! Ni vet Reggie, som är helsyster med Regina som jag red förut och som står i stallet i Bonäs där jag har hängt många år?! Hur som helst, hann se några ekipage på dressyrbanan och även några ute på framridningen och självklart blev jag tävlingssugen! Eller framförallt så blev jag sugen på att ha en egen häst att träna och trimma för att sedan eventuellt tävla lite! En dag inom en överskådlig framtid kommer jag återigen att äga häst, det är ett som är säkert!

Passade på att ta några bilder på framridningen, här kommer de:



Sara och Reggie. De var jätteduktiga men tyvärr blev Reggie lite spänd och tittig vilket drog ner poängen. De fick dock väldigt fina ord från domaren så nu hoppas jag att det blir fler tävlingar för de två! 



Carolina Öhrén och Tornado.



Marie-Louise Clarquist och Carismo


Kristin Öhrén och Donna.


Resultatlista kommer ni att kunna hitta på Ovansiljans RHS hemsida.
 


Det tar sig!

Vad kul det är att rida en häst där det känns varje pass att det går framåt! Inte med monsterkliv kanske men helt klart har vi kommit flera steg åt rätt håll! =) Börjar bli spännande att se vad träningen kommer att leda till - kommer vi exempelvis att kunna klara av att få ihop den där enorma galoppen till samling? Känns som att det kan bli riktigt bra isf!! Men ett steg i taget, Helge har inte lätta år bakom sig och det gäller att skynda långsamt. Susanna, kanske har du skrivit ihop någon Helgehistoria på din blogg? Kunde länka till den isf, eller om du kan skriva en kortfattad kommentar om Helges historia kanske? Det är nog flera som är nyfikna på att veta lite mer om honom kan jag tänka mig! Eller?? ; ) Hans historia är minst sagt tuff kan jag säga!!

Som vanligt har jag varit inne på Susannas blogg och tjyvat några bilder från senaste passet:



Svaret på hur stor Helge är: "Har inte vågat mäta honom =P Han var 169 när jag köpte honom som 3åring. Nu är han 6 och har varit överbyggd flera gånger sen dess men är jämn nu, så...tja..vad kan ha va? Runt 175 kanske."
=)


RSS 2.0