Träning och tävling!

Denna vecka är ett träningspass och en tävling inbokad. Hehe, nej det är inte jag som ska tävla, även om jag har fått förfrågan! Däremot tänkte jag åka och kolla på en lokal dressyrtävling som går av stapeln på fredag, har lovat att vara moraliskt stöd till en av mina vänner som ska vara med! =) Kul att få se alla dressyrekipage också! Får se om jag får till några bilder, isåfall lägger jag givetvis ut dem här i bloggen!

På onsdag är det återigen träning med Helge, ser fram emot det! Apropå Helge kan jag vidarebefordra en fråga till Susanna som jag fick av Karin (angående mitt förra inlägg): Hur stor är Helge?? Jag uppfattar honom som högre i mankhöjd än Mirre (som är ca. 170 cm), även om Mirre är en grövre modell. Väntar med spänning på svaret! ; )


Mirre och jag, back in the days...


Träningssugen!

Då var ett till träningspass med Helge avklarat! Tyckte att det gick ganska bra idag! Kom till ett ganska bra arbete snabbare än vi brukar. Han kändes även mer framåt (tills han och jag blev trötta) och smidigare! Tyckte även att vi i alla fall fick till några bra språng i galoppen! Försökte också tänka på sitsen men kan säga att när jag kom på mig själv mot slutet av passet så orkade jag inte "hålla ihop" mig själv!! Frågan är bara hur länge jag kan skylla på att jag är nybliven morsa?? Nu var det ju ett tag sen... =) Men jag har kommit på en ny sak att skylla på och det är att han är stooor! Sen brukar det ju även vara det här arbetet i början som är det jobbigaste, när hästen väl är lösgjord, har styrka och bara "går av sig själv" är det väl ingen konst? ; )

Tänkte på det där med att han är stor och att det är mycket häst att få ihop. Mirre var ju också ganska stor (men Helge är större) och han fick jag allt kämpa en del med också! Kommer ihåg en gång när Rasmus Bondergaard red honom. Han fick till honom sååå fint i traven, Mirre såg riktigt proffsig ut. Men i galoppen (där jag hade de största problemen med honom) fick även Rasmus kämpa! Han var allt lite svettig efteråt! =)

Nu får vi se om vi kan få till några träningar framöver jag och Helge så kanske vi försöker få en träningstid för Göran Liljestam (-stam Susanna, hehe) nästa gång han kommer hit till Mora!


Om jag orkade sitta såhär hela passet vore det väl ok?? =)


Snart dags igen!

På torsdag är det dags igen för ett ridpass. Ser fram emot det! Det är Helge som ska trimmas (och även jag då givetvis). Har pratat lite med Susanna om att även vara med på någon Göranträning framöver, skulle vara så roligt! Men först behöver vi få lite bättre ordning på grunderna men det kommer! Hoppas på ett bra pass på torsdag så är vi ett till steg på väg!

Såhär har det sett ut hittills:
Pass 1:


Kan bara gissa att denna bild är i början av passet... =)


Och denna mot slutet, Helge börjar bli avspänd men jag börjar bli trött...

Pass 2:



Pass 3, vilket jag har för mig var det bästa passet (!) har jag nog inga bilder ifrån tyvärr...

Pass 4 (det passet då jag kände mig helt ur form):



Energi saknas här men formen är på rätt väg, ryggen upp och välvd hals (vill kunna jobba på ett bra sätt i den formen innan vi tar allt vidare till nästa steg, lösgjordhet är a och o)!

Tror att vi är på rätt väg!! På torsdag ska jag sitta bra också! =) Jag vet att jag kan så länge jag behåller fokus och ork! =) Återkommer givetvis med rapport!

Lugn vecka...

Det blev inte så mycket ridning den här veckan. Tur kanske för jag har inte varit helt i form den här veckan heller men nu känns det som att det börjar ordna upp sig igen! Har väl inte haft så mycket hästar att rida heller, den ena skulle kollas upp hos veterinären, den andra (matten) har haft fullt upp... Hade säkert fått låna Mirre om jag frågat lite snällt men kanske frågar nästa vecka i stället... Längtar efter att rida Mirre, han är ju min favvo! 

Trots det här lilla uppehållet måste jag ju ändå kunna säga att jag i alla fall börjat komma igång lite med ridningen igen? Med det kommer ett behov av ridutrustning. Är i stort behov av det mesta faktiskt: ridbyxor, jodhpurs, ny hjälm osv. Får nog bli en tur till Borlänge och Aubiose någon dag men tyvärr kommer jag nog få lov att begränsa shoppingen något. Det är inte billigt med häst/ridprylar! Vi får se vad jag kommer hem med!


Jag och Mirre... Hm, kanske är så att sitsen faktiskt är bättre när man är igång själv också?


Hej då Silvia!

Igår var jag iväg till Bonäs för att säga hej då till Silvia. Ett nytt hem har hittats till henne i Eskilstuna. Hon ska dock inte säljas så vem vet, kanske kommer hon tillbaka någon gång i framtiden?? Tiden får utvisa vad som händer men jag hoppas verkligen att det blir bra för henne nu och att hon får ett varaktigt hem!



Nu har jag haft några ridfria dagar och jag tror att det behövdes!! Det har varit jättekul att komma igång igen men en paus på några dagar har nu fått mig väldigt ridsugen igen! Känner mig även laddad att göra bättre ifrån mig än sist då jag kände mig lite ur form. Jag vet att jag kan bättre än så! Dels ska jag till exempel vara noggrannare med reaktionen för hjälperna, dels måste jag få ordning på min sits. Jag som har ridit så länge borde ha en riktigt bra sits kanske ni tänker. Tyvärr har jag ett stort problem och det kommer framförallt fram när jag travar och rider lätt. Det är att jag kryper ihop och blir "bockryggig". Jag blir så irriterad på mig själv att det här problemet fortfarande finns kvar och att jag måste tänka så mycket på det. Det lustiga är att ju mer avancerad ridningen blir, desto bättre sitter jag... Men det är väl så, när hästen känns lösgjord, fint framme för hjälperna osv. är det lättare att sitta korrekt! Hur tycker ni? Som tur är har jag ofta fått höra att jag sitter bra från midjan och neråt vilket såklart är bra, det är bara det där "räta upp dig" som jag alltid måste tänka på (och lite andra småsaker) =)! Har ni någon speciell grej som är er "akilleshäl"?

Bild ett: Dålig sits under förra ridpasset med Helge.
Bild två: Betdligt bättre sits under ett träningspass med Mirre.

Nu får vi se när nästa träningspass blir... =)

Ur form...

Idag har jag ridit Helge igen. Vi kämpade på även idag, kändes som han hade handbromsen i så jag försökte väl mest få honom fram till handen. Jag kände dock att jag själv inte var i riktigt bra form idag samtidigt som jag känner att jag har svårt att orka hålla ihop allt när det tar emot lite. Då tappar jag sitsen, kryper ihop och blir lite för orolig i handen själv... Nästa gång ska jag prova med ett par sporrar, kanske hjälper till att få lite bättre reaktioner på skänkeln, gillar inte när jag känner att jag bara sitter och nöter... Då kanske jag orkar lite bättre också!  Jag skyller dock inte på hästen! Han kan inte bli kvickare, starkare och smidigare över en natt, det får komma en bit i taget! Hur som helst börjar han komma ihop lite mer och börjar arbeta mer med ryggen vilket är bra! Det är bara det där sista motståndet som jag väntar på att ska släppa så att det blir lite lättare att "finrida". Men det kommer, det är jag säker på! 

Nu, god natt!

Med på noterna!

Idag har jag haft ett ridpass med Rerra. Ett riktigt bra pass! Kändes inte som att det var samma häst som den jag började rida för ett tag sedan så någonting måste ha hänt! Antingen har någon polett ramlat ner, eller någon spänning lossnat eller så har hon helt enkelt börja tycka att det är ok att jag sitter däruppe för idag var hon riktigt med på noterna! Jag skrev tidigare att det är grundjobb som gäller på henne och det stämmer. Men hon är bra igång så när hon väl känns mjuk och loss går det även att trimma på lite rörelser. Idag blev det bland annat några öppnor i trav och ett par byten (vilket hon har väldigt lätt för). För övrigt är byten väldigt lösgörande men jag rekomenderar det endast på hästen som redan kan byta, att börja träna byten för första gången på en häst som inte är lösgjord är inte samma sak! Måste också säga att även om ridning verkligen är bra träning är det inte lika ansträngande att rida när hästen är lösgjord och utan motstånd så idag är jag inte lika färdig som igår! Sen är det såklart skillnad från häst till häst, speciellt vad gäller att sitta i traven! Vissa hästar är hur lätta att sitta på som helst medan andra är mer "skumpiga" vilket är betydligt mer ansträngande men det där visste ni redan... =) Nu håller jag tummarna att det går bra för Tin och Rerra när de ska vara med på clinic för Peter Eriksson!

Är det inte lite lustigt, jag har sagt ifrån mig en häst för att jag inte tyckte att jag hann med riktigt men nu har jag två hästar att rida på! Men det känns jättekul hur som helst och det här upplägget är betydligt mindre tidskrävande - jag kommer och sitter upp på en häst som är iordninggjord och jag slipper allt arbete runtomkring (vilket jag egentligen inte har någonting emot men som är väldigt tidskrävande). Perfekt!

Apropå "med på noterna", bjuder på lite bra musik (vilken i övrigt inte har någonting med inlägget att göra)! Ha det gott alla hästvänner! 


Helt färdig!

Just nu sitter jag här och varvar ner efter ett pass med Helge. Hade jag inte varit så fåfäng, =), hade jag lagt ut en bild på hur jag ser ut. Istället kan jag beskriva det för er - jag ser helt färdig ut! Jag och Helge har kämpat idag, det tar lite krafter att få ihop en stor häst med stora kliv, men utifrån min känsla så tyckte jag att det gick riktigt bra idag! I vilket fall kändes avslutningen på passet riktigt bra och det är ju den känslan man tar med sig. Kan dock tänka mig att jag såg ut som en liten trasdocka uppe på Helge då för jag kände mig helt slut, men Helge kändes fin! Ååå, vad kul det är att komma igång med ridningen igen!!


Helge


Träningsvärk!

Japp, idag har jag träningsvärk... Hade lite träningsvärk redan igår efter passet med Rerra. Sedan red jag Helge igår och kan säga att jag idag känner mig allmänt stel lite överallt! Känns i magen när jag hostar också... =) Härligt! =)

Ridpasset gick ganska bra. Med Helge är det grundjobb som gäller (precis som med Rerra), att få honom att sträcka ut i sin överlinje, få igång motorn (bakdelen såklart), få honom mjukare och smidigare - allt jobb för att stärka honom och bygga upp honom inför framtida utmaningar! Det är så viktigt att grunden blir rätt, går aldrig att fuska där om man vill se resultat! Igår hade nog även Helge lite träningsvärk från dagen innan då han gått en hoppträning så jag fick kämpa lite för att få honom mjuk och dit jag ville ha honom (haha, kämpa på honom kan vara bara att sitta helt stadigt när man rider lätt - han skjuter ifrån så när han travar att det känns som att när man hinner rida lätt två gånger på en "normal" häst har man på Helge hunnit med en gång...). Mot slutet tyckte jag dock att han kändes helt ok! Ska bli spännande att se hur den där hästen utvecklas (om Susanna vill att jag ska fortsätta rida honom vill säga, men det verkar så iaf). =) 

Snodde återigen en bild från Susannas blogg, utan att fråga... =)


Jag och Helge


Ännu ett pass med Rerra!

Ett av de planerade passen avklarade, ett kvar... =)

Red Rerra idag. Tyckte att det kändes ännu bättre nu jämfört med förra gången så än så länge går det bara framåt! =) Hon blir stadigare och stadigare och hon lyssnade ganska bra (efter en liten stund). Det är dock lite av en balansgång vad man kan kräva av henne, vid ett tillfälle då det kändes riktigt bra pressade jag henne ytterligare lite till. Då blev det två rejäla sparkar i sargen, ooops! En riktig madame! Men som sagt, nöjd över passet överlag så det ska nog bli bra det där! Får ta en liten bit i taget. Hon behöver bli smidigare och starkare så nu jobbar vi på det så får vi se vart det hamnar!

I morgon är det dags för nästa häst! =)

Förvirrande?

Har kommit på att min blogg kanske kan vara lite förvirrande med alla hästar som passerar (och har passerat) här... Speciellt för nytillkomna läsare. Därför kommer jag (snart eller längre fram) att skriva en liten resumé för att om möjligt få allt att klarna (om ni nu inte redan hänger med vill säga). =)

Annars har jag två ridpass på schemat denna vecka (än så länge), återkommer med rapport! =)

RSS 2.0