Träningsdagbok...

Ett tips som jag har till er som har egna hästar/rider regelbundet är att skaffa en träningsdagbok! I den skriver ni varje dag upp vilken typ av arbete som ni utfört (ex: dressyr ridhus, uteritt, skrittrunda, vila etc.). Det är även bra att precisera vad som varit fokus under passet (ex: galoppfattningar, skänkelvikningar, skolor, jogging i låg form etc.). Om längden på passen brukar variera kan det även vara bra att skriva upp under hur lång tid som träningspasset pågått. Sist men inte minst så skriver ni upp hur det gått på träningen (ex: allt var kanon!, stelt och motigt, bra i travarbetet men stark i galoppen etc.).

Det finns massor med fördelar med att ha en träningsdagbok:

- Du kan blicka tillbaka i träningsdagboken och få en uppfattning om hur du ska lägga upp träningen för att nå bästa resultat. (ex: du vet att ni för två veckor sedan hade en riktig kanonvecka när allt kändes bra - hur hade du lagt upp träningen då? Eller den där tävlingen som gick så bra, hur hade träningen sett ut inför den?)
- Finns det något mönster om du kollar på framgångar och motgångar? Kanske är det så att ni åstadkommer en "topp" var tredje vecka?? Planera i sådant fall in tävlingar efter topparna!
- Du håller bättre koll på hur träningen verkligen har sett ut! Känns din häst väldigt omotiverad samtidigt som det blivit ovanligt många pass i ridhuset? Eller har det blivit onödigt många vilodagar under de senaste veckorna trots att det inte var meningen så? Eller är det kanske en viloperiod som behövs då träningen länge varit krävande?
- Du kan stämma av träningen mot dina mål (se tidigare inlägg). Är dina mål rimliga med tanke på hur utvecklingen ser ut i träningsdagboken? Eller borde du kanske höja/sänka dina mål?
- Kanske du har någon som brukar hjälpa dig att ta hand om din häst de dagar som du inte hinner med själv? Be i sådant fall denne person att skriva i träningsdagboken! Då vet du hur din häst gick när du inte var närvarande.
- Du kan även skriva upp när det är dags för skoningar, vaccineringar osv. så slipper du glömma!

När du börjat få lite koll på hur träningen bör se ut för att du och din häst ska nå bästa resultat, skriv då upp i förväg hur du har planerat din träningsvecka/månad/termin. Du kan skriva in de tävlingar/träningar för tränare som du har tänkt vara med på eller skriva in de veckor som du planerar vila för din häst. Självklart så kan det ibland bli så att du måste frångå din planering men du har i alla fall en plan på hur du har tänkt dig! Det gör dig mer medveten om din träning och det är då lättare att nå resultat! Det kan även hjälpa dig att höja din lägsta nivå!

Så gå nu ut och köp dig en almanacka att ha som träningsdagbok! Jag lovar att du kommer ha nytta av den!



Varför inte designa din egna almanacka? Det går att göra på personligalmanacka.se.

Kommentarer

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0