Vinterns "it sucks" och "jippikajej"...

När man har häst och det är vinter så tycker man ju oftast att allt är värdelöst. Och ja, det är många saker med vintern som verkligen "sucks". Men det finns även saker med vintern som är riktigt bra! Här kommer min alldeles egna lilla lista på plus och minus med vintern:

It sucks

1) Mörkret.
Vem tycker att det är kul att rida ut i björnskogen när det är helt kolsvart ute? Kommer man till stallet en eftermiddag så blir det en kamp mot klockan att hinna ut och rida innan mörkret tagit över. Vilket är typ kvart över fyra på em.

2) Det hårda/isiga underlaget respektive djupsnö. Hur seriöst kan man egentligen jobba en häst i skritt? I flera veckor i sträck? Nej, inte särkilt ansträngande för våra kära kusar. Konditionsträning går definitivt bort på stenhårt underlag. Bättre kondis får nog hästen om det är djupsnö men hur länge orkar egentligen en häst "ut och jogga" i djupsnö? En kvart? Ok, djupsnö funkar ibland men inte sju dagar i veckan.

3) Permafrosten. Eller ok då, kylan. Jag är i vilket fall en av de många ryttare som förfrusit fingrarna så många gånger att de numera är isblå innan jag ens hunnit upp på hästen om temperaturen ligger på kallare än nollgradigt.

4) Skotrarna. Detta minus gäller dock endast för en del då vissa hästar inte alls bryr sig om det kommer en skoter med en förare som tror att han är med i Dakarrallyt (eller vad det nu heter), utan snällt flyttar sig åt sidan när rallyföraren swischar förbi. Men vi alla vet ju att dessa lugna, snälla hästar endast finns i ett fåtal. Och att rallyförarna är desto fler.


Jippikajej

1) Vintergalopper. Tänk er en solig vinterdag med massor med snö. Du är ute på din häst i ett skoterspår men inte en endaste rallyförare syns till (eller hörs). Du fattar galopp och hästen galopperar med spetsade öron. Det enda du hör är ett dovt ljud från hästens hovar mot den mjuka snön. Mmmm, underbart!

2) Träningsframgångar. Jag tror att mina hästar som jag ridit aldrig gått bättre än på vintern! De blir inte trötta och dåsiga av värmen. De är dessutom sällan helt proppfulla med gräs när du ska ut och rida utan de är noggrant utfodrade efter behov. Och erkänn, några fler timmar spenderas på träning i ridhus istället för flängridning i skogen.

3) Ökad tävlingsmotivation. När träningsframgångarna kommer så brukar man ju även fundera på om det kanske är dags att tävla en klass till våren. Det är sådär lagomt längesedan som man tävlade vilket gör att suget blir större. Och det är sådär lagomt långt kvar tills det faktiskt är dags för några tävlingar. Vilket gör att man kan ladda och längta ett tag till.

4) Julmys i stallet. Det är något speciellt med att vara i stallet på julaftons morgon. Det finns ett annat slags lugn än vad det gör annars. När hästarna ätit rider man ut på en julaftonsritt. En lugn mystur. Det är fortfarande mörkt när man ger sig av från stallet men under ridturen så börjar det ljusna. Hästarna får lite extra morötter och får sen komma ut i hagen. Mmmmmysigt!


Det var min lista. Kanske att ni kommer på något annat plus eller minus på eran lista...


Kommentarer

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0