Duktig häst!

Jag har känt det här på mig. När jag väl bestämt mig att sluta rida Regina så sköter hon sig självklart bara bättre och bättre. Igår blev det ett kort tömkörningspass och hon var hur lugn, snäll och duktig som helst. Reggie blev longerad samtidigt och hon var helt galen, inte ofta som Regina är den lugnaste och snällaste men igår var det så... I dag blir det vila och i morgon åker jag till ridhus för ett dressyrpass. Ska bli spännande att se om hon fortsätter att sköta sig bra, då kommer jag säkert att börja vela igen... Men nu är det för sent att ångra sig... Och som jag skrev i ett tidigare inlägg så tror jag att jag tagit rätt beslut. Men velJessica kommer nog att kastas mellan att tycka så och att ångra sig ända tills att lilla damen har åkt iväg...

Har funderat på hur jag ska göra med bloggen när jag inte har någon häst att rida regelbundet som jag kan berätta om. Vad ska jag skriva om då?? Självklart kan jag skriva om jag tränar någon annans häst och så kan jag ju skriva om vad jag gör med Silvia även om det inte är så mycket än. Men sen då? Vad tycker ni att jag ska skriva om?? Är det något speciellt som ni vill läsa om? Klicka på kommentarer till det här inlägget och skriv vad ni vill läsa om i bloggen... Ge mig lite tips!!

Ha en trevlig helg!


Jag och Mirre
Foto: Susanna

Jay Jay Okocha...

Det finns en häst som jag inte har presenterat än i bloggen. Det är min sambos travhäst Jay Jay Okocha (kallas Jajje). Han är en riktigt duktig travare som har vunnit en hel del lopp. Kristofer brukar alltid åka och kolla på honom när han startar vilket är ganska ofta under sommarhalvåret. Jag brukar faktiskt också följa med ibland... Nu har Jajje dock haft vila och tävlingsuppehåll. Därför bestämde sig Kristofer tillsammans med två till av ägarna att de skulle åka till Östersund (där Jajje står) idag för att hälsa på honom och klappa honom lite och ge honom morötter! 65 mil på en dag för att ge en häst morötter!! Det kallar jag hängivenhet... 


1. Åsa och Jajje
2. Jag har faktiskt ridit på stjärnan en gång... =)

Rätt beslut...

Idag när jag red Regina så tänkte jag först "Nej, vad har jag gjort! Varför ska jag lämna ifrån mig henne?! Hon är ju riktigt mysig!". Hon var lugn från början och började efter en liten stund jobba på ganska bra i traven. Men sen när vi vände hemåt så var det som att hon ville visa att jag visst tagit rätt beslut för i galoppen var hon ganska dryg... Och att få igenom henne vid sådana tillfällen ute i skogen det är inte så lätt. Puh, hade känts lite jobbigt att ångra sig nu! Är lite för sent för det! Men, jag vet att jag tagit rätt beslut och det känns faktiskt bra!




 


Dagens hästeri...

Idag har jag och Vicky återigen varit iväg med unghästarna till ridhus och återigen så glömde jag kameran.

Hästarna var hursomhelst jätteduktiga! Idag var Silvia tom lite laddad i början! Det blev vanlig löshoppning idag också, enda skillnaden från sist var väl att vi la upp ett litet räcke istället för kryss. Men det gick bra det med!

Än så länge så har de haft stöd av varandra då vi åker med dem i samma transport och även löshoppar dem samtidigt men nästa gång tänkte vi prova att ta dem en och en. Ska bli spännande att se hur de reagerar...


Regina rider jag ju också på forfarande och hon har varit minst sagt pigg efter den lilla vilan. Har nog aldrig sett henne så pigg faktiskt! Nu är det ju lite halvhårt i backen men det går inte att se som ett hinder, Regina skulle nog få spel om hon fick lov att ta det lugnt en endaste dag till! Idag blev det iaf tömkörning. Efter ett antal varv i full galopp och med en massa brallar så lugnade hon dock ner sig lite och började jobba på ganska bra. Hoppas att hon behåller det lugnet tills i morgon då vi ska ut på en liten ridtur...



Vad liten Silvia såg ut här!
Har för mig att bilden är tagen någongång i våras...


Foderrådgivning...

Har precis kommit hem från en "föreläsning" på ridklubben om foder. Fick en hel del bra material som jag ska kolla igenom lite noggrannare.

Några saker som jag borde fixa:

* Tillsätta mineraler. Jag har alltid trott att krafft grund och groov var kompletta foder men så var inte fallet, inte efter de nya direktiven iaf.
* Vi måste fixa så att hästarna har vatten ute i hagen trots att det finns snö och vattnet fryser. Vi har tre hagar med hästar och jag tror inte att alla i stallet har tid att köra ut vatten på morgonen samt på lunchen till alla. Men tydligen så finns det doppvärmare och liknande, måste kolla upp det.
* Jag måste kolla mängden vatten som kommer i vattenkoppen. Det borde jag ha gjort för länge sedan men, men...
* En höanalys borde göras så jag får väl fixa en sådan då. Höet ska tydligen inte damma överhuvudtaget, vilket jag blev lite orolig för. Jag tror dock att jag aldrig har stött på ett helt dammfritt hö men så skulle det vara. Vårat hö ser fräscht ut och luktar gott men tyvärr så dammar det en del.

Många av sakerna visste man ju redan men det var bra att få höra det igen eftersom man ibland "glömmer"...

Snart hästlös...

Jag läste precis ett mail. Det verkar som att det kommer att lösa sig med Regina på allra bästa sätt. Det känns verkligen superbra men samtidigt lite sorgligt. Jag tycker ju väldigt mycket om hästen även om jag känner att jag kanske inte är rätt ryttare för henne. Så snart står jag nog hästlös... DET känns hemskt men jag får hoppas att det istället öppnar andra dörrar. Vi får se vad som händer... Fast jag har ju en häst kvar - Silvia. Men det dröjer ett tag innan jag kan rida på henne.

Så vi får se vad jag ska göra med min tid nu framöver. Kanske ha lite dressyrkurser? Eller kanske leta efter en egen häst? Eller rida andras hästar?


Jag och Regina
Foto: Björn Carlsson


Löshoppning...

Den här veckan har det varit ganska lugnt på hästfronten. Regina vilar ju och jag har varit sjuk. Men igår blev det i alla fall en liten tur med Silvia. Jag och Vicky åkte med småhästarna till ridhus för att löshoppa. Det här var tredje gången vi åkte iväg och det märktes att de börjar bli lite vana med vad som ska hända. Båda gick raka vägen in i transporten (fast de har faktiskt varit duktiga varje gång). Dock så var det första gången som vi satte upp en riktig löshoppningsbana. Men det var verkligen inga problem alls! Ni kanske minns att jag skrev att de stod som förstenade första gången som de kom in i ridhuset men den här gången tog de för sig direkt när vi släppte dem och började springa. De små hindren vi satte upp var heller inga problem. De tittade lite på dem de första gångerna men sen funderade de inte ens utan bara skuttade över dem. De är så duktiga!!

Hade tänkt ta med kameran men den glömde jag tyvärr. Försökte knäppa med mobilen men det blev inte så bra. Så tyvärr får ni inga bilder... Ska försöka komma ihåg den nästa gång vi åker iväg!

Vad gäller mina Görantider så är de nu bokade. Lite tråkigt att inte vara med själv men jag och Kristofer åker bort och det är ju trevligt det med! Kan ju inte bara spendera tid med hästarna, sambon måste få sin del han också! =)

Ledig Görantid...

Om det är någon som är intresserad av att rida för Göran Liljestam den 12-13 december så är mina tider lediga då!

När?  På fredagen är tiden kl. 19.45-20.30 och på lördagen kl. 8.00-8.45. Man rider två och två.

Var?  Mora Ridklubb.

Kostnad?  500 kr för båda passen (250 kr om man bara vill rida en dag)
+ ridhusavgift 50 kr (om man inte har löst anläggningsavgift redan). 


Lämna en kommentar (eller ring om ni har mitt tel.nr) om någon är intresserad.
Tiderna är nu bokade.


Beslut...

Jag har tagit ett beslut. Jag ska sluta rida Regina. Som jag sagt tidigare så är jag osäker på om hon är lämpad för dressyr. Möjligtvis att hon kanske hade blivit en trevlig dressyrhäst efter en hel del tid, arbete och ansträngning men om så är fallet får någon annan ta reda på.

Om hon då förmodligen inte är någon dressyrhäst och då hon definitivt inte är någon promenadhäst så återstår det att se om hon är någon hopphäst. Det kan ju tänkas att det är hennes grej! Jag tänkte ta hit syrran för att hon ska agera försökskanin, hon är ju en sån som hoppar upp på vilken häst som helst så det ska bli spännande! Vi får se när det blir av! Regina har ju faktiskt varit på utbildning i ett hoppstall i ett halvår så hon borde ju ha blivit lite hoppad iaf...

Självklart så kommer jag att fortsätta rida henne tills hon hamnar hos någon ny ryttare, men till en början så får hon en vilovecka nu. Jag känner att jag måste ladda lite batterier och det behöver säkert hon också.



Foto: Erik Gölén


Sjukdom inget hinder när man har hästar!

Idag är jag sjuk. Jag har även haft feber hela kvällen i går och hela natten. Men, när man har hästar så är ju sådana saker ingen ursäkt för att inte pallra sig upp ur sängen! Därför var det bara att kliva upp i morse för att fodra hästarna och släppa ut dem. Jag kände även att jag fick lov att motionera Regina så hon fick ett tömkörningspass.

Idag var hon lite smådryg (läs jättedryg) ett tag men efter att hon stått på bakbenen lite så blev hon riktigt fin. Dock är tendensen att hon vill resa sig när man kommer åt henne inge rolig, speciellt inte när man sitter på. Det gör att man hela tiden (när man rider) måste kompromissa vilket i sin tur leder till att det är svårt att få igenom det som man krävt från början. Faktiskt så tror jag inte att hon är särskilt lämpad för dressyr då hon inte har någon vilja att jobba. Det spelar ingen roll hur bra de rör sig eller hur fina de är hästarna, om ridbarheten är låg. Men eftersom jag inte har något annat att rida på så fortsätter jag ett tag till med henne, envis som jag är.



Jag och Regina idag... =)

Nejdå, bilden är hämtad härifrån.

 

Tittiga hästar...

Eftersom jag endast har ett inlägg i kategorin Tips från coachen för tillfället så tänkte jag att det nu är dags för ett till! Nu måste jag erkänna att det egentligen inte är mitt tips, jag har faktiskt "stulit" det från Bo Tibblin.

Det handlar om tittiga hästar och om hur man ska bemöta deras tittiga beteende. En fyraårig häst som var med på träningen var just väldigt tittig. Om någon kom gående på läktaren så stannande den och tittade upp. Ett hörn i ridhuset var även väldigt farligt. Bosses tips var då: Låt hästen titta! Gå försiktigt fram till det farliga (i det här fallet det som stod i hörnet) och låt hästen nosa. Ju närmre hästen kommer det "farliga" desto bättre. Det som är farligt i hästens ögon kommer att fortsätta att vara farligt fram tills att den blivit övertygad om att så inte är fallet. Bestraffa aldrig hästen för att den tittar utan avdramatisera det hela istället! Om man bestraffar förstärks och befästs istället det tittiga beteendet då den kopplar ihop det med obehag. Det här rådet gav han som sagt gällande yngre hästar. Däremot så sa han att om man rider på en äldre, välutbildad häst så kan man kräva att hästen ska ha sådan disiplin och tillit till ryttaren så att den då istället kan koncentrara sig på ryttarens signaler. Men då måste ju hästen vara så pass rutinerad att den istället för att skygga lyssnar på ryttaren som enbart fortsätter att jobba hästen.

Det var mitt (ok då, Bosses) tips för den här gången!


Låt hästen nosa på det farliga! =)
Bildkälla


Gapa stort!

Idag åkte jag med Regina till Rättvik för att kolla tänderna på henne. Jag hade mina aningar att hon inte var helt ok i munnen. Men, jag hade fel, det var ingen större fara. Hon behövde raspas lite grann men hon hade inga sår eller någonting så det verkade inte som att hon hade haft några besvär. Hon hade även några tänder som kallades kanintänder som tydligen var lätta att förväxla med vargtänder men de var så små så de gjorde man inget åt. Visserligen lyckades Nino pilla lös en sådan tand när vi stod där men de andra fick vara kvar. Han trodde inte att några av hennes problem kom ifrån munnen OM det inte var så att hon var en väldigt känslig häst. Vilket hon iofs är. Så det är väl bara att vänta och se om det kanske blir lite bättre nu framöver när jag ska rida på henne.

Såhär trött har jag aldrig sett Regina förut:

 
Zzzzzzzzz

Bo Tibblinträningen...

Snacka om att man blev inspirerad (och avundsjuk) på Bo Tibblinträningen som var igår! Jag var på plats på Sveden igår och det var verkligen bra! För det första så var det jättekul att se alla fina hästar som var med, speciellt en smälte mitt (och förmodligen allas) hjärta. Till och med Bosse sa att han ville ta med den hem! För det andra så fick man en hel del råd och tips om saker som man kan tänka på när man rider själv. Och för det tredje så var det otroligt bra lektioner överlag. Det var lugnt, sansat, inget bråk med någon häst överhuvudtaget och alla hästar växte och blev bättre efter lektionens gång.  

Så nu är jag superridsugen! Dock så vet jag inte än om det är Regina som jag ska satsa på eller hur jag ska göra. Jag pratade lite med Göran om Regina i helgen. Men det kan jag berätta mer om en annan gång... Hur som helst så ska jag i alla fall åka och kolla tänderna på henne i morgon. Ska bli spännande att se hur det går och att höra vad Nino säger om hur det ser ut. Jag berättar efteråt hur det gick såklart!


Bo Tibblin
Bildkälla


Förresten, nu ligger bloggen som länk på Mora RK:s hemsida så nu kan ni klicka er hit genom den! Om några nya läsare har kommit hit genom den (eller på något annat sätt) så önskar jag er välkomna! Det är bara att lämna en kommentar om ni har någon fråga, något förslag till bloggen eller bara vill kommentera något inlägg. Eller så kan ni maila mig på [email protected].  

Dressyrhelg att vänta...

Helgen som kommer blir en riktigt dressyrhelg för mig! I morgon och på lördag så ska jag rida för Göran, det är alltid lika kul! Eller ok då, om det går riktigt dåligt är det väl inte så kul men annars så! På söndag ska jag till Falun och kolla på träningen som hålls för Bo Tibblin. Det är flera duktiga ekipage med så det ska bli kul!

Jag har faktiskt haft Bo Tibblin som domare på en tävling en gång. Det var när jag red SM för Young riders på Totte. Kommer dock inte ihåg vad jag fick för poäng eller vad han skrev. Kan inte låta bli att längta tillbaka till den tiden lite. Dels så var det verkligen kul att ha en häst som var så duktig, även om han hade sina svagheter så var han helt otrolig de dagar när allting stämde! Vi tränade på galoppombyten i varje steg, red piruetter och tränade på piaff och passage (fast det började jag faktiskt med på Mirre också). Men det var också kul att åka runt på tävlingar och rida lite svårare klasser och det var kul att åka på mönstringar och träningar. Nu undrar jag om jag någonsin kommer att komma upp till den nivån igen... Men det är väl bara att kämpa på så får man väl se...  


Mirre och jag.
Foto: Susanna

Vart kommer energin ifrån?

Ni som brukar klippa era hästar till vintern vet säkert att de oftast blir betydligt piggare efter klippningen. Jag kan säga att det blev Regina också... Som att jag behövde en ännu piggare häst, skulle inte tro det...


Nyfriserad!

Nu har jag klippt Regina! Hon var faktiskt så snäll att jag vågade mig på en helklippning. Dock så fick hon ett nervöst sammanbrott (okej, nu överdrev jag kanske lite) när jag satte igång klippmaskinen för att börja på andra sidan, blev lite nervös där att jag skulle få en halvklippt häst. Men hon lugnade ner sig och sen stod hon blickstilla!

Före:

 


Efter:

 



Redo för vintern!

Nu på morgonen har jag varit i stallet och släppt ut hästar, mockat och donat. Hovslagaren var även där så nu är Regina redo för vintern med broddar och snösulor på!

Jag tänkte faktiskt åka till stallet ännu en gång idag. Regina blir så himla svettig när jag rider så jag tänkte försöka att klippa henne. Vi får väl se hur det går. Hon gillar inte att stå stilla den där damen (något som hovslagaren märkte i morse). Ska försöka komma ihåg att ta några före- och efterbilder (om det nu blir några efterbilder). =)

RSS 2.0